::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

1 METREKAREYLE DEĞİŞEN YAŞAM

Çöpten ekmek toplayarak karnını doyurmaya çalışan Saadet Dağlı'nın yaşamı 1 metrekarelik tezgâhla tamamen değişti
1 METREKAREYLE DEĞİŞEN YAŞAM
Haber Giriş:
29 Eylül 2018 Cumartesi 08:36

Çöpten ekmek toplayarak karnını doyurmaya çalışan Saadet Dağlı’nın yaşamı 1 metrekarelik tezgâhla tamamen değişti. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan tarafından Kadın Üretici Pazarı’nda yer verilen Saadet Teyze, şimdi hasta eşine bakarken, torunlarına da harçlık verebiliyor.

 

 

 

 

 

Doğduğu günden itibaren yaşamı çile ile dolu olan Saadet Dağlı; Mezitli Belediye Başkanı  Neşet Tarhan ile tanışmasıyla tamamen değişti. Henüz 13 yaşındayken ekonomik zorluklar nedeniyle babası tarafından kendinden büyük birisi ile evlendirilen Saadet Dağlı’nın çileli yaşamı değişmedi. Damadın fakir olduğunu öğrenen babası tarafından geri alınan Dağlı, bir gece zorla Mersin’e kaçırıldı. Ancak aksilikler burada da yakasını bırakmadı. Yaşının küçük olması nedeniyle mahkemeye başvuran babasına mahkeme tarafından olumsuz yanıt verildi.

 

Eşiyle birlikte bahçelerde gündelikçi olarak çalışarak yaşamını sürdüren Dağlı, Mersin’e gelmesinden 21 yıl sonra babasından kalan köy evini satarak küçük bir bahçeye de sahip oldu. Daha sonra para vererek satın aldığı bahçenin hazine arazisi olduğunu öğrenen Dağlı bir kez daha yıkıldı. Bahçe içerisinde yaptığı kulübesini boşaltarak 8 çocuğu ve hastalanan kocasıyla birlikte naylon çadırda yaşamaya başladı.Çileli yaşamın iyice yorduğu vücudunda sayısız hastalıklar baş göstermeye başladı. Son olarak koah ile boğuşarak, ambulanslarla hastanelere taşınarak hayatta kalmaya çalıştı. Kimi çocukları yaşama karşı tutunamadı bu dünyadan ayrıldı. Hayatta kalan çocukları da bir bir evlenerek yuvadan uçtu.

 

Uzun bir süre yaşamını yatalak kocasıyla naylon çadırda sürdüren Saadet Dağlı, ırgatlık parasını da alamayınca çöpten ekmek toplayarak yaşamını sürdürmeye başladı. Kendisine yapılan yardımlarla ayakta durmaya çalışan Saadet Dağlı’nın hayatı bir komşusunun önerisiyle tamamen değişti.

 

Yol parası olmadığı için yürüyerek Esenbağlar Mahallesi’nden Mezitli’ye gelen Saadet Dağlı, Mezitli Belediyesi tarafından kurulma hazırlıkları yapılan Kadın Üretici Pazarı ofisine giderek sorumlusu Candan Darıcılı ile tanıştı. Önce kendisine 1 metrekarelik bir tezgâh tahsisi yapıldı. Ardından ürününü nasıl değerlendirebileceği konusunda rehberlik bilgisi verildi. Hastalığı nedeniyle bahçesinde üretebildiği maydanoz ve naneyi sattığı için pazarda ‘Yeşillikçi Teyze’ olarak anılmaya başladı.

 

BANA CENNETİ BAĞIŞLADILAR

 

Çileli yaşamı kendisine verilen 1 metrekarelik tezgahla değişen Saadet Dağlı şimdi evine taze ekmek götürebildiği gibi hasta eşine bakabiliyor, torunlarına harçlık verebiliyor. Bulduğu her platformda ibretlik yaşamını anlatarak, Kadın Üretici Pazarı’nın neşesi ve gülen yüzü olmaya devam ediyor.

 

70 yaşından sonra ancak yüzünün gülebildiğini ifade eden Saadet Dağlı, hayat hikayesini gözyaşlarıyla anlattı. Dağlı;  “Daha ilk Kadın Üretici Pazarı’na gidip derdimi anlattığımda evde ekmek bile olmadığını anladılar sanki elime bir gıda kolisi verdiler. Sonra kaydımı yaparak önce eğitim verildi ardından Kadın Üretici Pazarı’nda başlattılar. Satacak bir şeyim de yok. Komşudan üç patlıcan, üç tane de elma alıp satışa başladım. Allah sebep olan herkesten Başkanımız Neşet Tarhan’dan, Candan kızımızdan binlerce kere razı olsun. Bana bu bir metrekarede cenneti bağışladılar” dedi.

 

ARTIK ÇÖPTEN EKMEK TOPLAMIYORUM

 

Elinden geldiğince yaşamın bir ucundan tutunmaya çalıştığını söyleyen Saadet Dağlı, “Şimdi gördüğüm her yerde yaşadıklarımı anlatarak hem bana bahşedilen yaşamı hem de istenirse ne kadar çok insanın yaşamına dokunulabileceğini anlatıyorum. Milletvekilleriyle tanıştım, ödüller aldım. Elbette zengin birisi olmadım, katlara saraylara sahip değilim ama şimdi çöpten ekmek toplamıyorum. Tek oda da olsa başımı sokabildiğim bir evim var. Zamanında naylon çadırda yaşayan bir insan için bunun ne büyük bir zenginlik olduğunu kimsenin bilmesi mümkün değil” diye konuştu.

 

BURADA KAZANDIĞIM PARA BANA YETİYOR

 

Kadın Üretici Pazarı’nda daha önce hiçbir yerde olmayan bir dayanışmanın olduğunu ifade eden Dağlı, “Herkes birbirine yardım ediyor. Ağır olan eşyalarımı ben kaldıramazsam birisi gelip ucundan tutuyor. Satacak bir şey bulamazsan paylaşılıyor. Ama mutlaka eve ekmek alabilecek parayı kazanıyorsun. Pazarımız günde 2 gün açık oluyor ve ben malım iyi olurda pazara çıkabilirsem günde 50 TL kazanabiliyorum. 2 günde kazandığım 100 TL elektriğime de suyuma da yetiyor. Bazen 20 TL oluyor bazen 80 TL oluyor. Ama kazanıyorsun” şeklinde konuştu.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google