::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

15 Temmuz'un Yıl Dönümünde Mersin Tek Yürek Oldu

15 Temmuz hain darbe girişiminde birlik ve beraberlik destanının yazıldığı Mersin, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde yine tek yürek oldu.
15 Temmuz'un Yıl Dönümünde Mersin Tek Yürek Oldu
Haber Giriş:
17 Temmuz 2018 Salı 10:17

15 Temmuz hain darbe girişiminde birlik ve beraberlik destanının yazıldığı Mersin, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yine tek yürek oldu.

Cumhuriyet tarihinin en ciddi ihanet kalkışması olan 15 Temmuz Hain darbe girişiminin ikinci yılı Mersin’de düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.

Türk milletinin ihanet kalkışmasına karşı gösterdiği destansı direnişin sembolü olan 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinliklerine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Ak Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan,  Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri,  kent protokolü ve binlerce Mersinli katıldı.

Mersin’de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünden Cumhuriyet Meydanı’na yapılan Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran binlerce Mersinli iki yıl önce yaşanan kara günün gecesinde olduğu gibi yeniden omuz omuza yürüdü. Binlerce mersinli, iki yıl önce vatan, bayrak, demokrasi, millet iradesi ve geleceğine sahip çıkmak için tankların üstüne yürüyen asil ve cesur vatan evlatlarını, şehitlerini ve gazilerini andı.

Yürüyüşün ardından yapılan konuşmada sözlerine Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yerini alan 27 Mayıs darbesini hatırlatarak başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “15 Temmuz gibi milletimizin topyekun ayağa kalktığı, FETÖ’ye karşı dirilip dik durduğu bu anlamlı günde, unutmaya çalıştığımız bir darbe dönemini hatırlatarak başlatmamın sebebi açıktır. İnsan elindekinin kıymetini ancak yitirdikten sonra anlıyor. Kıymet bilmek demek, kaybedince arkasından gözyaşı dökmek değildir. Kıymet bilmek, daha elindeyken o değere sahip çıkabilmektir. Biz maalesef 27 Mayıs 1960 ihtilali, 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 ihtilali ve 28 Şubat örtülü darbesi öncesinde milli irademize sahip çıkma kararlılığını maalesef gösteremedik. Elbette bunun tek sebebi, aziz milletimizin gözbebeği olarak gördüğü ordusuna, darbe yapsa bile sahip çıkmasıydı. Ancak o darbelerin hiç birinde, milletin silahını millete doğrultan vatansızlar çıkmamıştı. O darbelerin hiç birinde Gazi Meclisimiz hedef alınmamıştı. 15 Temmuz 2016’da ise “olmaz” dediğimiz ne varsa başımıza geldi” dedi.

 

 

15 Temmuz gecesi Türk milletinin din kisvesine bürünmüş, gözünü hırs, yüreğini kin bürümüş ABD ve Pensilvanya kumandalı bir cuntanın ihanetiyle  sarsıldığını ifade eden Başkan Kocamaz, “Milli irademizin sembolü Gazi Meclisimizin kalleşçe bombalandığı sahneleri, yüreğimiz kan ağlayarak ibret ve dehşetle izledik. Elbette o gece sadece bir ihanet gecesi değildi. O gece aynı zamanda, ihanete karşı safları sıklaştıran cesur bir milletin şanlı direniş gecesiydi. Milli vicdanımızı derinden yaralayan bu ihanet kalkışmasına canı pahasına dur diyen aziz milletimizle ne kadar iftihar etsek azdır” diye belirtti.


Darbeci hainlerin Türk milletinin arasına tefrika sokmak, milli birlik ve beraberliği bozmak için son kozlarını oynadıklarını ancak hesaba katmadıkları birçok şeyin olduğunu belirten Başkan Kocamaz, “Ancak Cenabı Allah’ın da bir hesabı vardı. O hesap bugüne kadar hiç şaşmadı. Allah’ın izniyle bundan sonra da şaşmayacaktır. Hiçbir kişi, kurum, cemaat ya da siyasi oluşum, memnun olmadığı bir siyasi tabloyu demokrasi dışı yol ve yöntemlerle değiştirme hakkına sahip değildir. En kötü demokrasi bile, en başarılı dikta rejiminden daha iyidir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat’ı yaşamak zorunda kalmış bir millet olarak biz Türkler, demokrasinin değerini herkesten çok daha iyi biliyoruz. O karanlık günleri hafızalarımızdan silip atmak istiyoruz. Allah korusun, eğer 15 Temmuz amacına ulaşsaydı, neler olabileceğini düşünmek dahi istemiyoruz. Çünkü neler olabileceğini çok iyi biliyoruz”  şeklinde konuştu.

Sözlerine Beatriz Sarlo’nun “Geçmiş Zaman” kitabında yer alan ‘Anlamak hatırlamaktan daha önemlidir, her ne kadar anlamak için mutlaka hatırlamak gerekse de’ cümlesini hatırlatarak devam eden Başkan Kocamaz, “15 Temmuz’u bir kez daha hatırladığımız bugün, o kara gecenin anlamını yer yönüyle ve tam anlamıyla idrak etmek durumundayız. İhanetle başlayıp, şanla şerefle sonlandırdığımız o tarihi gecede neleri kaybetmek tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızı bilmek durumundayız. Unutmayalım, sadece bir ve beraber olabilen güçlü milletlerin ayakta kalabildiği çok hassas bir bölgede yaşıyoruz. Geleceğe umutla bakmak ve milli hedeflerimize ulaşmak yolundaki en temel şart, milli bekamızın teminatı olan birlik ve beraberliğimize her hal ve şartta sahip çıkmaktır” ifadelerine yer verdi.

“Cenabı Allah Hürriyet ve demokrasi sevdalısı aziz ve asil Türk milletini sonsuza kadar var etsin”

 

Türk milletinin birlik ve beraberliğine sahip çıktığı sürece Büyük Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabileceğini,  geleceğin mutlu ve müreffeh Türkiye’sini elbirliğiyle kurulabileceğini sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Birlik ve beraberlik destanı yazdığımız “15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü” bu nedenle önemlidir.15 Temmuz, ihanete karşı dik durma ve direnme günüdür. Demokrasiye inanma, adalete güvenme günüdür.  FETÖ ihanet şebekesinin milli bünyemizde açmaya çalıştığı yaraları sarma günüdür. Milli şahsiyetimize sahip çıkma, demokrasiye olan inancını daha da güçlendirme günüdür. Allah inananlarla, inandıkları yolda durmaksızın çalışanlarla beraberdir. Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Temmuz 2016 gecesi şanlı bir direnişle milli irade ve milli bekasına sahip çıkan aziz milletimizin asil şahsiyeti önünde saygıyla eğiliyorum. O mahşeri gecede mukaddesleri uğruna canını ortaya koyan 250 şehidimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize yüce Türk Milleti adına şükranlarımızı sunuyorum. Cenabı Allah milletimize böylesi kara günleri bir daha yaşatmasın. Bizleri, “Sonuna kadar demokrasi, sonsuza kadar Cumhuriyet” ülkümüzden bir an olsun uzaklaştırmasın. Hürriyet ve demokrasi sevdalısı aziz ve asil Türk milletini sonsuza kadar var etsin”  diye belirtti.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne yaylalardan katılmak isteyen vatandaşlar için şehir merkezine ücretsiz servislerle ulaşım sağladı. Soğucak, Tepeköy, Ayvagediği, Gözne, Bekiralanı, Fındıkpınarı ve Kızılbağ yaylalarından kalkan otobüsler demokrasi sevdalılarını merkeze getirerek, etkinliklere katılmalarını sağladı. Vatandaşlar aynı zamanda 15 Temmuz günü tüm gün belediye otobüslerinden ücretsiz yararlandı.

Mobil mutfak sabaha kadar vatandaşlara hizmet verdi

Büyükşehir Belediyesi’nin mobil mutfak aracı da sabaha kadar alanda bulunan vatandaşlara hizmet verdi. Etkinlik öncesi alanda yerini alan mobil mutfak vatandaşlara sıcak yemek ikramında bulundu.

Sala eşliğinde Demokrasi nöbeti

Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, marşlar, tezahüratlar eşliğinde 15 Temmuz’u andı. Türk Bayrakları ile alanı dolduran Mersinliler sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttu. Etkinlik öncesi Akdeniz Mehter Takımı verdiği mini konser ile vatandaşları coşkulu bir şekilde nöbete hazırladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm aziz şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı ile devam eden etkinlikte Kuran-ı Kerim tilaveti okunarak şehitler ve gaziler için dualar edildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından 15 Temmuz konulu sinevizyon gösteriminin de yer aldığı etkinlikte vatanı korumak pahasına kanının son damlasına kadar savaşarak şehit olan vatan evlatları anılırken, gazilere de selam gönderildi.

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Şehitler Köprüsünde gerçekleştirdiği konuşma canlı yayınla verildi.

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan saatlerde tıpkı 15 Temmuz gecesi olduğu gibi Mersin genelindeki camilerden Sâla sesleri yükseldi. Yükselen Sâla sesleri ile birlikte vatandaşlar sabaha kadar Demokrasi nöbeti tuttu.(kaynak:Mersin Büyükşehir Belediyesi)

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google