::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası

TSO Başkanı Koçak,Tarsus'un Sorunlarını Başbakan Yıldırım'a Anlattı
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası
Haber Giriş:
08 Ekim 2016 Cumartesi 17:50

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Binali Yıldırım  ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli  sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen şurada, Tarsus  TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak’ın Mersin’i temsilen yaptığı konuşmasında tarsus ve Mersin’in  sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini Başbakan Binali Yıldırım  ile hükümet temsilcisi bakanlara aktardı.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklmaya göre başkan Ruhi Koçak,şu konuşmayı yaptı:

‘’Mersin ili,  321 kilometrelik sahil şeridiyle;Tüm sektörlerinde farklı üretim desenlerine sahip;Ekonomik çeşitliliği zengin bir kenttir.Tarım, Sanayi, Lojistik ve Turizm neredeyse birbiri ile rekabet eder duruma gelmiş;Hem kentin hem de bölgenin katma değeri olmuştur.

Ancak, ülke ekonomisinin Marmara Bölgesine sıkışması;Ülkenin diğer yörelerinde yeni ekonomi bölgelerinin ortaya çıkmasının önünde bir engel olarak durmaktadır.

Türkiye’nin yeni ekonomi bölgelerine ihtiyacı vardır. Ancak, gelin görün ki;Küresel ekonomide dikkat çeken Mersin ve Çukurova’nın,  havalimanı inşaatı yarım kalmıştır.

Yarım kalan aslında ülkenin zenginliğidir… Bu anlamda, Mersin ve hinterlandı, Türkiye’nin yeni Marmara’sı olmaya adaydır.

Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı inşaatı tamamlanırsa;Bölgenin katma değerli ürünleri aynı gün Avrupa’da, Uzak doğuda ve Körfez ülkelerinde olabilecektir.

Havaalanı aynı zamanda yeni sektörleri de tetikleyecektir.Varlığı tamamen bu havalimanına bağlı olan turizm sektörü canlanacak ve yatırımcılar yıllardır beklenen otellerin temellerini atacaktır.

Çeşmeli’ye kadar olan Otoyolun, Taşucu’na kadar uzamasına yönelik startı verilen projenin hayata geçirilmesi, biz Mersinlilerin beklediği en önemli projelerden bir diğeridir.

Taşucu bizim için önemli bir noktadır.Konya ve Karaman illeri başta olmak üzere, Silifke ve kuzeyinde bulunan bölgenin ithalat ve ihracat kapısı durumunda olan, ama atıl durumda olan Taşucu/Seka limanı, sıkışan Mersin Limanının da can simidi durumundadır.Halen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı uhdesinde bulunan liman ve geri sahasının özelleştirilmesi sağlanarak ekonomiye kazandırılması, ülkemizin 2023 hedeflerine verilecek önemli bir destek olacaktır.

İki komşu kent düşünün ki; arasındaki mesafe kara yoluyla 10 saat olsun…Mersin–Antalya arası Akdeniz Sahil Yolu projesinde sona yaklaşılmış ancak zorlu kısmı kalmıştır.

Kalan yolun tamamlanması bölge turizmini ve ticaretini olumlu etkileyecektir.

 

Mersin’deki 8 Turizm merkezinden Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi yatırımcılara 2006 yılında tahsis edilmiş ama bugüne kadar herhangi bir yatırım yapılmamıştır.Bunun dışındaki yedi turizm merkezi henüz daha yatırımcılara tahsis edilebilir hale getirilememiştir.Bu Merkezlerin yatırımcılara tahsis edilebilir hale getirilmesi, beraberinde onlarca sektörü tetikleyecek olan Mersin turizmi için hayati bir konudur.

İlk domino taşına dokunursanız, diğer tüm sıkıntılar arka arkaya devrilecektir.

Bu vesileyle Tarsus’ta kurulmasına karar verilen ve çalışmalarına başlanan Tarım İhtisas OSB ve Gıda İhtisas OSB’si bu önemli domino taşlarındandır.Mut Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ve bölgeye doğalgazın gelmesi de Mut ve Karaman sanayisini Akdeniz'le buluşturacaktır.

Sayın Kalkınma Bakanımıza ve Başbakanımıza desteklerinden dolayı Kentim adına teşekkür ediyor, hepinize sözcüsü olduğum Mersin İli adına saygılarımı sunuyorum.’’

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08
SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ
EKONOMİ

29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:45

SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ

09:45