::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ARAÇ YANGINLARININ EN BÜYÜK SEBEBİ: İHMAL

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sıcak havalarda artan araç yangınları konusunda vatandaşları uyardı
ARAÇ YANGINLARININ EN BÜYÜK SEBEBİ: İHMAL
Haber Giriş:
14 Eylül 2019 Cumartesi 10:42

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sıcak havalarda artan araç yangınları konusunda vatandaşları uyardı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, araç yangınlarının nasıl önleneceği, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve yangın sırasında yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle aşırı sıcak hava nedeniyle araç yangınlarının yaşanabileceğine dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Amiri Ali Temiz, yangın oluşmasında en büyük nedenin ihmal olduğunu söyledi. 

Araçlarda meydana gelen yangınların sebeplerini anlatan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan amir Ali Temiz, araçların bakım ve onarımının düzenli olarak yapılması gerektiğini ifade etti. Temiz, “Araç sahipleri, araçlarının bütün bakım ve onarımını mutlaka düzenli periyotlarda yaptırmalıdır. Araçtan gelen her türlü olağan dışı ses ve kokuyu ciddiye alarak kontrollerini gerçekleştirmelidir. Araç yangınları birçok nedenden kaynaklanabiliyor. Mesela, yakıt iletim borularında meydana gelen hasarlar,  rastgele çekilen elektrik tesisatının kontak yapması, trafik kazaları, sigara izmaritinin düşürülmesi, fren balatalarının aşırı ısınması,  elektrik tesisatına fazla akım gelmesi, LPG’li araçların standartlara uygun olmaması, oto tamirhanelerinde dikkatsizce yapılan kaynak çalışmaları ve bunun gibi birçok sebep var” dedi.

Araçta meydana gelen yangınlara müdahale ederken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunan Temiz, şunları söyledi:

“Aracınızda yangın çıktığında sürüş halindeyseniz telaşlanmayın ve sakinliğinizi korumaya özen gösterin. Aracı mümkün olduğunca çabuk bir şekilde güvenli bir alana park edin. Kontağı kapatıp el frenini çekin. Araçtaki tüm kişileri hemen dışarı çıkarın. Hızla itfaiyeyi arayın veya çevrenizdekilerden yardım isteyin. İtfaiye olay yerine ulaşana kadar aracınızdaki yangın söndürme cihazı ile müdahale edin. İlk müdahaleye uzaktan başlayın. Dumanın üzerinize doğru gelmemesi için rüzgarı arkanıza alarak ve araca çok yaklaşmadan yangın söndürücüsünü alevlerin dibine dik bir şekilde uygulayın. Yangın sonucu açığa çıkan zehirli dumanların solunması yangınla ilişkili rastlanan en sık rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle dumanı doğrudan solumamak konusunda dikkatli olun. Yangın motor kısmından kaynaklanıyorsa motor kapağını hemen açmayın. Kapağın yangın anında açılması büyük miktarda hava akımının hızlıca motor bölümüne girmesine neden olabileceği ve bu yangının şiddetini artırabileceği için çok tehlikelidir. Kapağı hafifçe aralayarak söndürücüyü boşluktan içeri püskürtün.”

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google