::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Başkan Kaya'dan 2017 Yılı Mısır Durumu Raporu

Tarsus Ticaret Borsası başkanı Murat Kaya,mısırda bereketli bir sezon dileyerek,2017 yılı mısır durumu raporu yayınladı.
Başkan Kaya'dan 2017 Yılı Mısır Durumu Raporu
Haber Giriş:
07 Ağustos 2017 Pazartesi 09:06

Tarsus Ticaret Borsası başkanı Murat Kaya,mısırda bereketli bir sezon dileyerek,2017 yılı mısır durumu raporu yayınladı.

 

Tarsus Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre  başkan Kaya,şunları ifade etti:

‘’Ülkemizin tarımda sahip olduğu potansiyeli daha yüksek katma değere dönüştürmek toplam refahımızın artması açısından büyük önem taşımaktadır.İşte tam bu noktada tarımı değerlendirirken üretim ve ihracat miktarımızı, ithalat dengemize oranlamamız için tarım ürünlerimizi ne kadar ürettiğimize ve ne kadar ihraç ettiğimize göre başarı durumumuzu belirlememiz şarttır. Tarımsal üretim sürecinin, sanayi sektöründeki üretim sürecine göre oldukça uzun olması, tarımsal ürünlerde dışa bağımlılık oranımızın yüksek olması nedeniyle üretimin talebe göre ayarlanması noktasında hangi tarımsal ürünü neden daha çok üretmeliyiz sorusuna da cevap aramaya çalışmalıyız.

Geçen yıllarda tarımsal üretim ve bu ürünlerin pazar payı konusunda sektör temsilcisi üyelerimizle yapılan toplantı ve çalıştayların sonuçlarını paylaşarak en azından bölgemizde üretim deseni oluşturmaya gayret ettik.

Dane Mısır, kullanım alanına göre gelişmekte olan ülkelerde buğday ve pirinç sonrasında en çok tüketilen en önemli temel gıdalardan birisidir. Özellikle Sahra altı Afrika ve Latin Amerika’da nüfusun neredeyse yarısının tüketmekte olduğu mısır, dünya çapında da yaklaşık 900 milyon insanın tercih ettiği gıda maddesidir. Mısır ayrıca tüm dünyada hayvan yemi olarak da en çok tercih edilen tahıl ürünlerinden biridir.Ve ne yazık ki hayvanlar mısır tüketiminde insanlarla yarışmaktadır. Bizler bu yarışı gelecek yıllarda kaybetmemek için bu kadar değerli bir besin maddesinin önemine daha dikkat etmemiz gerekiyor.2025 yılına kadar mısırın gelişmekte olan ülkelerde en çok tüketilen gıda ürünü olacağı tahmin edilmektedir. Buna ek olarak 2050 yılına kadar mısır üretiminde verimin düşeceği ve gelişmekte olan ülkelerin daha çok mısır ithalatı yapmak zorunda kalacağı da tahminler arasındadır.Günümüzde ise mısırın en çok tüketildiği ülke ABD’dir. 2015/16 sezonunda bir önceki sezona göre yaklaşık 2 milyon tonluk bir düşüşle tüketim miktarı 300 milyon tona gerilemiştir. 2015/16 sezonunda 300 milyon ton civarında olan ABD’nin mısır tüketiminin, 2016/17 sezonunda da 330 milyon tona yükselmesi öngörülmektedir.

Bugün başta Brezilya olmak üzere  Çin, ABD, Güney Afrika ve bioyakıtı teşvik eden diğer ülkeler de biyoyakıt üretimi hızla artmaktadır.Biyoyakıtın en ucuz üretilebilir hammaddesi mısırdır. Bioyakıt amaçlı mısır üretimine ayrılan tarım arazisi her yıl daha da genişlemektedir. Dünya mısır tüketimi kullanım alanlarının artmasıyla (özellikle ethanol imalinde) tüketim değerleri son 10 yılda daha da artmıştır. IGC tarafından biyoetanol üretimi amaçlı mısır kullanımının, fiyat azalmalarına bağlı olarak daha fazla mısırın bu alana gitmesi ile birlikte, 170 milyon tonu ABD’de olmak üzere toplam 285 milyon tona ulaşmış olduğu belirtilmektedir.

Ülkemiz de mısır kullanım miktarı 7 milyon tonu aşarken Üretilen mısırın %78’i hayvan beslenmesinde yem maddesi olarak, yüzde 15’i nişasta sanayinde, yüzde 5’i yerel tüketim, yüzde 3’ü ise endüstriyel alanda değerlendirilmektedir. Kişi başına yıllık mısır tüketimi 19 kg civarındadır.

Türkiye mısır ithalatında ise, yıldan yıla değişmekle ve 1,5- 2 milyon tona kadar çıkabilmekle birlikte 2016 pazarlama yılında 565 bin tondur. İthalat miktarını belirleyen, yem sanayinin ihtiyacının ne kadar olduğudur. Nitekim son yıllarda hayvansal üretimdeki artış, yem ihtiyacını artırırken yüksek miktarlı artışlarına rağmen yurtiçi mısır üretiminin bunu karşılayamaması dönemsel olarak ithalat miktarında da artışa yol açmıştır. Mısır üretiminde mevcut desteklemeler incelendiğinde; Üreticilerin, diğer tahıl grubu ürünlerde olduğu gibi temel olarak fark ödeme destekleri (2 kr/kg) ile gübre-mazot (11,4 TL/da) ve toprak analizi (2,5 TL/da) desteklerinden faydalandığı görülmektedir. 2016 yılı itibarıyla bu desteklerin toplamı 31 TL/ton iken, 2015 yılında aynı tutar 55 TTL/ton dur. Fark ödeme desteğindeki 2 kuruşluk azalma bu düşüşün temel nedenidir.

Yaklaşan Mısır sezonunda dünya ve Türkiye öngörülerine dayanarak hazırladığımız 2017 Yılı Dane Mısır Raporumuzda, Uluslararası Hububat Konseyi , Trade Map, TUİK ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015-2016 yılları arasında yayınladı istatistiki bilgiler ile Amerikan Tarım Bakanlığı karşılaştırılmış 2017/2018 öngörüleri üzerinden beklentiler tahmin edilmiştir.’’(kaynak:Tarsus Ticaret Borsası)

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08
SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ
EKONOMİ

29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:45

SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ

09:45