::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BAŞKAN KOCAMAZ FIRTINADAN VE YAĞIŞTAN ETKİLENEN BÖLGELERİ İNCELEDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'de etkili olan kuvvetli fırtına ve sağanak yağış nedeniyle hasar gören bölgelerde basın mensupları ile birlikte incelemelerde bulundu.
BAŞKAN KOCAMAZ FIRTINADAN VE YAĞIŞTAN ETKİLENEN BÖLGELERİ İNCELEDİ
Haber Giriş:
19 Ocak 2019 Cumartesi 15:32

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'de etkili olan kuvvetli fırtına ve sağanak yağış nedeniyle hasar gören bölgelerde basın mensupları ile birlikte incelemelerde bulundu.

15 Ocak Salı günü başlayan, gece boyu etkili olan ve 17 Ocak Perşembe gününe kadar etkisini sürdürecek olan şiddetli fırtına ve yağışlar nedeniyle Mersin merkezde ve birçok ilçede oluşan hasarlar Büyükşehir Belediyesi’nin hassas çalışmaları ile en aza indirilirken, oluşması muhtemel hasarlar da engellendi.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüren Başkan Kocamaz, hasar gören yerleri basın mensupları ile birlikte inceleyerek, yaşanan afete yönelik açıklamalarda bulundu.

Başkan Kocamaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak teyakkuzdayız”

Saatte hızı 110 km ye çıkan bir afetle karşı karşıya kaldıklarını ve denizin fırtınadan dolayı dev dalgalarla içerisindeki pislikleri sahile attığını ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir’in tüm ekipleri ile birlikte gece boyu çalıştıklarını ve zararı en aza indirmek için uğraştıklarını söyleyerek, “Deniz, içindeki tüm pisliği dışarıya attı. Tabi her zaman söyleniyor ya doğa kendisinden aldıklarınızı gün gelir tekrar almak ister diye. Geçmişte, sahil kenarındaki evlerden Adnan Menderes Bulvarı’nın kuzey tarafına kadar olan kısım denizdi. Herkes denize giriyordu. Plaj halindeydi. Ama daha sonra buralar dolguyla denizden koparıldığı ve kumsallar ortadan kaldırıldığı için dalgalar daha önce gidebileceği yere kadar gitmek istiyor. Bu büyük dalgalar denizin dibindeki bütün pislikleri dışarıya atıyor. Gerçekten çok büyük bir afet, çok büyük zararlar var. Herkes her şeyi konuşabiliyor ama böyle bir afetle hiçbir belediyenin başa çıkması mümkün değil. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak teyakkuzdayız. Gece sabaha kadar bütün arkadaşlarımızla ayaktaydık. Her yeri dolaştık. Hatta Kazanlı bölgesinde deniz içerisinde iskelede mahsur kalan vatandaşlarımız vardı. Gece sabaha kadar rüzgârdan dolayı helikopterle ulaşamadık.  Denizden ulaşım mümkün değildi. En sonunda sabah kurtardık. Hastaneye götürüldü.  Bu hadisede ayakta kalabilmek ve can kaybı olmaması mucize. Tek tesellimiz can kaybının olmaması” dedi.

“Mersin’de 50 yıldır olmayan bir hadise meydana geldi”

Hasarları tespit edip olumsuz görüntüleri ortadan kaldırmak için çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Başkan Kocamaz,  “Teyakkuz durumunda kalacağız. Çünkü yarın akşama kadar da bunun devam edeceği söyleniyor. Denizin taşmasından dolayı tıkanmalar oldu. Altta denize su verdiğimiz yağmur duyu drenajlarının içerisi dolduğu için tıkanmalar meydana geliyor. Bu belki Mersin’de 50 yıldır olmayan bir hadise. Geçmiş olsun diyoruz. Diyecek başka bir şey bulamıyoruz.  Ekili araziler hep sular altında. Bildiğiniz gibi çok uzun yıllardır böyle bir kış yaşanmıyordu. Bu yıl gerçekten yağmur geçmiş yıllara göre çok fazla. Sanki bizim çocukluğumuz dönemindeki kışı yaşıyoruz. Onun için de vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha duyarlı olmaları, bu hava koşullarında sahile çıkmamaları, yaklaşmamalarını istiyoruz. Allah korusun bu dalgalar insanları alıp götürebilir. Daha önce de bunun benzerini zaten geçen yıl yaşamıştık. Biz istiyoruz ki kazasız, belasız şu 3 günü bitirelim” diye belirtti.

“Tüm birimlerimiz il sathında ayaktaydı”

Karaya oturan ve içerisi 400 ton akaryakıt yüklü geminin denizi kirletmesini önlemek ile ilgili de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Karaya oturan gemi denizi kirletmesin diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Etrafa sızıntı olup olmadığını kontrol ediyoruz ama bu kadar şiddetli bir dalgada tam olarak tespit etmek çok zor. İnşallah bir çevre kirliliği yaratmaz.  Bir de açıkta bir gemi vardı.  Sahile çekildi. Bu gece kâbus gibi bir geceydi. Sabaha kadar sahadaki arkadaşlarımızla haberleşerek işleri takip ettik. Çok şükür ki can kaybımız yok. Bununla geçmiş olsun. Bütün ilçelerimizle de geceden beri tüm görüşmelerimizi yaptık. Tüm birimlerimiz il sathında ayaktaydı. Bazı ilçe belediye başkanlarımızla görüşmeler yaptık. Hemen her ilçemizde bu tür sıkıntılar yaşandı” şeklinde konuştu.

En büyük sıkıntının geçmiş dönemlerde doldurularak sahil şeridi yapılan alanların ve denizden gelen malzemelerin menfezin önünü kapatmasından dolayı doğduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Aslında sahillerin geldiği durumu herkesin görmesi gerekiyor. Bu denizden ya da doğadan aldığınız yerleri doğanın tekrar nasıl hırçın bir şekilde geri istediğini bütün vatandaşlarımızın görmesi lazım. Arkadaşlarımız 15 gün içerisinde buraları temizlerler ve vatandaşların kullanımına açılır. Allah beterinden esirgesin” ifadelerine yer verdi.(kaynak:Mersin Büyükşehir Belediyesi)

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google