::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BAŞKAN SEÇER, TARSUS ATIKSU ARITMA TESİSİ'NDEKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

Başkan Seçer, Tarsus ilçesi Karabucak mevkiinde yer alan MESKİ Atıksu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu
BAŞKAN SEÇER, TARSUS ATIKSU ARITMA TESİSİ'NDEKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİ
Haber Giriş:
05 Mart 2021 Cuma 10:15

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus ilçesi Karabucak mevkiinde yer alan MESKİ Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.Yenileme çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Seçer, yeleğini giyip tesisi gezdi

Başkan Seçer’e saha gezisi sırasında MESKİ Genel Müdür Vekili İrfan Korkmaz, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi Meclis Üyeleri, MESKİ bürokratları ve daire başkanları eşlik etti

Başkan Seçer, Tarsus Atıksu Arıtma Tesisi’nde yenileme ve revizyon çalışmaları olduğunu, bu çalışmaların maliyetinin yaklaşık 7 milyon lira düzeyinde bulunduğunu belirterek, “Ancak sadece burası değil, mevcudumuzda şu anda 11 paket, 12 konvansiyonel olmak üzere toplamda 23 arıtmamız var. Tamamında revizyon isteyen tesislerimizde bu çalışmaları yapıyoruz. Şu ana kadar da yaklaşık olarak 40 milyon liralık bir çalışma planlandı ve büyük bir oranda da gerçekleşiyor. Tabii ki bu devam edecek. Arıtmalar canlı organizmalar gibi. Çalışıyor sistem ve arıza verebiliyor ya da sistem içerisindeki bazı parçalar eskiyebiliyor ya da demode oluyor. Daha yeni bir teknoloji kullanmanız gerekiyor. Bunları takip ediyoruz. Neden takip ediyoruz? Çevre sağlığı açısından doğal olarak arıtma tesislerimizi önemsiyoruz. İnsan sağlığı, çevre sağlığı esas ve bu doğrultuda sürekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Gözne Yaylası’nda yıllardır beklenen yatırımları yapacağız”

Başkan Seçer, kanalizasyon konusunda uzun yıllardır beklenen yatırımları yapacaklarını da ifade ederek, ilerleyen süreçte Mersin’in batı, kuzey batı, yayla bölgeleri gibi ihtiyaç duyulan bütün yerlerde hem arıtma hem konvansiyonel, merkezi ya da ihtiyaç oranına göre paket arıtma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Seçer, “Gözne Yaylası’nda yıllar süren kanalizasyon sorunu var. Şu anda kanalizasyon inşaatı başladı sayılır. İhale etmiştik, yer teslimini yaptık. Süratle de gerçekleştireceğiz. Hemen akabinde birkaç ay içerisinde de oranın arıtma ihalesi de gerçekleşmiş olacak. Uzun yıllardır beklenen o yatırımları oraya yapacağız. Yine Tepeköy’de bir paket arıtma çalışmamız var. O da şu anda hayata geçiyor. Yine şu anda Tarsus’tayız. Arıtma tesisimiz burada ama çevre yerleşim yerlerinde, daha önce köy statüsünde, belde statüsünde olan yerlerde, şimdi hepsi Büyükşehir’in sınırları içerisinde. Kanalizasyon sorunu var, kanalizasyon altyapı eksikliği var. Onları tamamlayıp yine bu arıtmamıza bağlayacağız” diye konuştu.

“Tarsus’tan Anamur’a kadar hiçbir ayrım yapmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Seçer, çalışmaları yaparken kent genelinde hiçbir ayrım gözetmediklerinin de altını çizerek, “Tarsus’tan Anamur’a kadar, Çamlıyayla’dan Mut’a kadar her bölgemizde hiçbir ayrım yapmadan, ihtiyaca mukabil, öncelikli ihtiyaçları tabi ki öne alarak, bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Örneğin Gülnar önemli bir yatırım bekliyor. Orada kanalizasyon Gülnar’ın içerisinde derenin içerisine akıyor. Bunu biliyoruz. Etrafa koku veriyor, rahatsızlık veriyor. Sağlık açısından son derece sıkıntılı. O da yakın zamanda yapacağımız ihale sonrası başlayacak inşaatlarımızdan bir tanesi olacak. Her köşede, her alanda olduğu gibi yine MESKİ’miz atıksu arıtma tesisleri ve buna bağlı olarak kanalizasyon konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak yeni tesislerimiz ya da eski revize ettiğimiz tesislerimizi söyledim, mümkünse en son teknoloji kullanılarak yapılmalı. Hem daha etkin çalışması, daha verimli çalışması açısından hem de sonuç alma bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Atıksu arıtma tesisinden elde edilen su tarımda kullanılabilecek

Başkan Seçer, atıksu arıtma tesisinden elde edilen temiz suyun tarımda ve bahçe sulamada kullanılabilmesi yönünde de çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Yine arıtma tesislerinin nihai ürünlerinin de değerlendirilmesi konusu var. Buradan bir temiz su elde ediliyor ve bu tarımda pekâlâ kullanılabilir. Bahçe sulamada kullanılabilir. Arkadaşlarımız bu yönde de çalışma yapıyor. Örneğin Mezitli’de yeni bir atıksu arıtma tesisimiz devreye girdi. Oradan elde edilen ve tarımsal sulamada kullanılabilecek ya da vatandaşlarımız sitelerinde, evlerinde, bahçelerinde kullanabilecekleri suyu oradan temin edebilecekler. Arkadaşlarımız onun üzerine çalışıyorlar. Çamur sorunu var. Şu anda düzenli depolama alanlarımız var. Oralara depoluyoruz ama çamur yapma konusunda da arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyor. Onlardan elde edilecek ekstra bazı faydalar konusunda teknolojiyi kullanarak bunları yapmaya çalışıyoruz. Biz Karaduvar’da elektrik üretiyoruz. Biyogazdan. Yılda da 3 milyon kilowatt elektrik; ki bu yaklaşık 1700 hane demek, 1700 haneye elektrik vermek demek. Yine Mezitli’de devreye aldığımız yeni tesisimizde böyle bir çalışma bitti. Şu anda orada da biyogazdan elektrik üretimi başladı. O tesisimizde de yılda 1 milyon kilowatt elektrik üretimi sağlayacağız.”

12 tesiste 214 milyon 722 bin metreküp atıksu arıtıldı

MESKİ tarafından Karaduvar ve Mezitli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde biyogazdan enerji üretiliyor. Mezitli’nin enerji üretim lisansı işlemleri 2021 yılı başında tamamlandı. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2020 yılı içerisinde 3 milyon 13 bin 976 kilowatt enerji üretildi. Mali değeri yaklaşık 2 milyon 520 bin liraya denk gelen bu enerji, 1675 hanenin enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. MESKİ’nin tesislerde yaptığı modernizasyonlar sayesinde 2020 yılındaki enerji üretimi bir önceki yıla göre yüzde 66,2 arttı. Arıtma tesislerinin modernizasyonu için 18 aydır çalışmalar aralıksız sürüyor. Başkan Seçer’in göreve geldiği günden bu yana 12 tesiste toplam 214 milyon 722 bin metreküp atıksu arıtıldı.

Daha verimli ve ekonomik arıtma yapabilecek tesis dönüşümünü sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten MESKİ, bugüne kadar yaklaşık 25 milyon lira maliyetli yenileme çalışması gerçekleştirdi. MESKİ, arıtma suyunun kalitesini artırarak bu sayede çevre temizliğine önemli katkı sağlamayı amaçlıyor. MESKİ, tüm Atıksu Arıtma Tesislerinin çamuru ve nakli ile bertarafı için de bu ayın sonunda ihaleye çıkmayı planlıyor.

Paylaş:  Facebook Twitter Google