::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BORSA BAŞKANI KAYA, REKABET EDECEĞİMİZ ÜLKELERİ TANIMALIYIZ

Başkan Kaya, tarımsal üretim ve ticaretin dün olduğunu gibi bugünde ve yarın da çok önemli ve stratejik olmaya devam edeceğini belirtti
BORSA BAŞKANI KAYA, REKABET EDECEĞİMİZ ÜLKELERİ TANIMALIYIZ
Haber Giriş:
11 Şubat 2020 Salı 12:00

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, dünya genelinde küresel nüfusun sürekli artış gösterirken, tarımın gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için büyük fırsatlar sunduğuna vurgu yaparak, “Türkiye olarak tarım sektöründe tıkanık olan kanalları mutlaka açmamız gerekiyor” dedi.

 

Başkan Kaya, tarımsal üretim ve ticaretin dün olduğunu gibi bugünde ve yarın da çok önemli ve stratejik olmaya devam edeceğini belirterek “Bu nedenle ülkemizde 2023 hedeflerine ilerlerken başlatılacak nitelikli üretim seferberliğinin merkezine tarımı koymak zorundayız.

 

TUİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre %2,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,07 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,74 artış gerçekleşti. Tarımsal üretim alanlarına uzun vadeli olarak bakıldığında hububat ve endüstriyel bitkiler de ekim alanlarımız azalırken, sebze ve ağaç tarımına dayalı meyve üretimlerinin artış gösterdiğini görüyoruz. Sebze ve meyve tarımında ki bu artışı daha çok katma değer üreten bir tarımsal sanayiye geçirirsek artışın olumlu yönlerinden faydalanabiliriz” ifadesini kullandı.

 

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT

 

Küresel iklim değişikliğine dikkat çeken ve TUİK’in 2019 yılı bitkisel üretiminde kesinleşen verilerinin de yayınlandığını hatırlatan Kaya “Bitkisel üretim miktarlarında ise, 2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %1,4, sebzelerde %3,5, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %0,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 63,8 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra tahıl ürünleri üretim miktarları 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak belirlendi. Bir önceki yıla göre buğday üretimi %5 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton, çavdar üretimi %3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi %1,9 oranında artarak 265 bin ton oldu. Yağlı tohumlardan soya üretimi %7,1 oranında artarak 150 bin ton oldu” dedi.

 

REKABET EDECEĞİMİZ ÜLKELERİ TANIMALIYIZ

 

“Türkiye olarak rekabet edeceğimiz ülkeleri tanımalıyız” diyen Başkan Murat Kaya “Borsa heyetimizin geçtiğimiz günlerde URGE projesi kapsamında ‘Rakip Ülke İspanya’ seyahati sırasında kazanımlarımızdan gördüğümüz,  ihracatın kur artışına duyarlılığı oldu. Genel ekonomisinin kaynağını turizm oluşturan bir ülkede tarıma verilen önemi yerinde gördük. Üretimden tüketime kadar izledikleri yolu bizde kendimize örnek alarak tarımda tıkanık olan kanalları mutlaka açmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08
SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ
EKONOMİ

29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:45

SABRİ TEKLİ GÜVEN TAZELEDİ

09:45