::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cem ve Kültür Evi

Tarsus Belediyesi tarafından yaptırılan Cem ve Kültür Evi binlerce kişinin katılımıyla hizmete açıldı
Cem ve Kültür Evi
Haber Giriş:
23 Şubat 2014 Pazar 20:35

Tarsus Belediyesi tarafından yaptırılan Cem ve Kültür Evi binlerce kişinin katılımıyla hizmete açıldı.

Caner Yılmaz, Onur Kocamaz ve Ozan Gündüz’ün sahne almasıyla başlayan açılış programı Hasan Klavuz Dedenin Gülbang okuması ve Hızır ve Hızı Cem ibadeti önemini anlatması ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Alevi Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Nasır Şerbet, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Şerbet, “Belediyemiz tarafından Cem ve Kültür Evi 7 ay gibi kısa sürede bitirilerek, iç donatısıyla birlikte bizlere teslim edildi. Tarsus Belediyesi ile sürekli temas halinde bulunduk. Emeği geçenlere herkese teşekkür ederiz. Biz alevi dernekleri olarak Cem evi yapılması için belediyemizden bir arsa istedik. Belediyemiz Cem ve Kültür Evi’ni iç donamlılarını da tamamlayarak bizlere teslim etti. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Alevi dernekleri ile birlikte Tarsus’ta sağlanan huzura ve barışa katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra söz alan MHP Genel Başkan Danışmanı Ali Şar Dede ile Alevi Bektaş-i Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündük, alevi toplumuna bu güzel eseri kavuşturan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ederek, günün anlam ve önemini belirtici konuşmalar yaptı.

Tarsus Cem ve Kültür Evi’nin herkesi kucaklayarak, Tarsus’ta dirlik ve birliğe, bütünlüğe en büyük katkıyı sağlayacağını söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bir protokol ile bu yeri Alevi Bektaşi Kültür Derneğine ve  canımızdan aziz bildiğimiz çok değerli canlara verdiklerini söyledi.

Başkan Kocamaz, “20 yıldır Tarsus halkının desteği ve teveccühüyle Tarsus’u yeniden yaratmanın hazzını yaşıyoruz. Tarsus 20 yılda gerçekten çok büyük mesafeler kat etti ve bugün geldiğimiz noktada artık rutin belediyecilik hizmetleri dışında sosyal belediyeciliğin, bu kentte yaşayan tüm insanları kucaklamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 20 yıldır bizim içimizde hep bir uhde olan ve eksikliğini hissettiğimiz cem eviyle ilgili atılan temellerin artık açılış noktasındayız. Biz istiyoruz ki, bu kentte yaşayan bütün insanların, doğum yeri neresi olursa olsun, kökeni, inancı, dünyaya bakış açısı ve siyasi düşüncesi ne olursa olsun, eğer bu ülkede yaşıyorsak Türkiye ortak paydasında, Tarsus’ta ekmeğimizi kazanıyor, suyunu içiyor, havasını teneffüs ediyorsak, Tarsus ortak paydasında birleşmek mecburiyetinde olduğumuzu hep dile getirdik. Ve Allah’a çok şükür 20 yıldır verilen bu mücadelenin sonucunda Tarsus bir barış, bir huzur, bir kardeşlik kenti haline gelmiştir. Buna katkı koyan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Ülkenin her zamankinden daha çok birliğe ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Elbette bu ülkede birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hepimiz biliyoruz. Bugün İslam aleminin perişanlığını, maalesef zavallı hale düştüğünü görerek içimiz kahroluyor. Müslüman alemi üzerinde oynanan oyunlarla insanların nasıl birbirine düşürüldüğünü, savaşsız sadece birbirine düşürerek, fitne sokarak insanların besmeleyle, Allah-u Ekber nidalarıyla nasıl boğazlandığını görüyoruz ve kahroluyoruz. İnşallah orada yaşanan zulüm ve insanlık dışı muameleler ülkemize sıçramaz. Çünkü ülkemizde de bizi aramıza nifak sokarak birbirimizden ayırmak isteyen bedhahlar geçmişten bu yana olmuştur, bundan sonra da olabilir. Aziz Atatürk’ün söylemlerinde dile getirdiği gibi bizim birlik ve beraberlik içerisinde olmamız, kendi kimliğimize sahip çıkmamız ve bizi yok etmek isteyen hainlere karşı da her zaman dik durmamız bizim öncelikli görevlerimiz arasında olmalıdır” şeklinde konuştu.

Cem Evi’nin gerçekten Tarsus’ta bir eksiklik olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Çok şükür Cenab-ı Allah o yıllardır verdiğimiz birlik ve dirlik mücadelesinde son halka olarak bu Cem Evi’ni yapmayı ve canlara teslim etmeyi bize nasip etti. Hedefimiz inşallah Mersin’in bütün ilçelerinde burada olduğu gibi Cem Evleri’ni yapmak ve canlara teslim etmek. Cem Evleri’nden camilerden olduğu gibi su ücreti alınmayacak. Bunu sözleşmemize de başlangıçta yazdık ve inşallah sonuna kadar da arkasında duracağız. Büyük emek ve gayretlerle sadece birlik, dirlik, bütünlük için böyle bir hizmete karar verdik. Burası hangi düşünceden olursa olsun bütün canların ayrımsız olarak toplanacağı ve siyasetin girmeyeceği bir mekan olarak kullanılacaktır. Burası herkesi kucaklayacak ve inşallah Tarsus’ta dirlik ve birliğe, bütünlüğe en büyük katkıyı sağlayacaktır. Biz bu çalışmayı başlattığımız günden itibaren birileri bu işten rahatsız oldu. Üzülerek belirteyim ki Kültür Merkezi’nde yapılan toplantılarda ağızlarından salyalar akıtırcasına bu cem evini senden isteyen mi var ki sen cem evi yapmaya kalktın diye bize hakaretamiz ifadelerde bulundular. Ama bizim amacımız birlik ise bizim muhatabımız bize bu şekilde saldıranlar değil burada bizimle olan canlardır, burada ki birlikten, dirlikten bütünlükten yana olanlardır. Biz, bize düşeni yaptık. Bundan sonraki görev burada bir protokol ile bu yeri devrettiğimiz Alevi Bektaşi Kültür Derneğimize ve siz canımızdan aziz bildiğimiz çok değerli canlara düşüyor. Bugün Tarsus açısından mutlu bir gün, böyle bir mutluluğu sizlerle paylaşmanın onur ve gururunu yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise, bugün burada bir MHP’li belediye başkanının Cem Evi’ni yaptığını, bu konuda adım atan Tarsus Belediyesine ve Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ettiğini söyledi.

Demir, “Sevgili canlar, bugün burada çok güzel bir mimarisi olan Cem Evi açıyoruz. Ben Burhanettin Kocamaz başkanımın o büyük yüreğine kocaman bir alkış istiyorum. Ben Türkiye’nin hemen hemen her yerini gezmiş olmama rağmen bugün burada gördüğüm bu binayı inanın hiçbir yerde göremedik. Hem gerek mimari projesi, içi, dışı hem kullanımı inanılmaz güzel olmuş. Ben huzurlarınızda belediye başkanıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı. Dua ve kurban kesilerek açılışı yapılan Cem ve Kültür Evi’nin kapısında protokol üyeleri, güvercin uçurdular.

Tarsus Kavaklı Mahallesi’nde hizmete giren Tarsus Cem ve Kültür Evi 2090 m2 alan içerisinde 1000 m2 taban oturumlu ve bodrum+3 katlı olarak inşa edildi.

Bodrum katında 2 adet gasilhane, 1 adet morg, 1 adet depo ve sığınak bulunan Cem ve Kültür evinin diğer katlarında yemek salonu, ofisler, mutfak, kütüphane, toplantı salonu, çok amaçlı 7 adet oda, semah salonu bulunurken, 2.800.000,00 TL inşaatına, iç tefrişatına da 100.000,00 TL harcandığı belirtildi.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Diğer Fotoğraflar