::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖZBOZKURT

Tarsus ÜniversitesiÖğretim Üyesi, politik risk ve strateji uzmanı Dr. Onur Başar Özbozkurt tarafından gerçekleştirilen,“Uluslararası İşletmecilik Perspektifinden Politik Risk: Türleri, Değerlendirilmesi ve Yönetimi” başlıklı, Türkiye'nin en kapsamlı politik risk makalesi “Economics, Finance, Politics” dergisinde yayınlandı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖZBOZKURT
Haber Giriş:
10 Nisan 2020 Cuma 03:07

Tarsus ÜniversitesiÖğretim Üyesi, politik risk ve strateji uzmanı Dr. Onur Başar Özbozkurt tarafından gerçekleştirilen,“Uluslararası İşletmecilik Perspektifinden Politik Risk: Türleri, Değerlendirilmesi ve Yönetimi” başlıklı, Türkiye’nin en kapsamlı politik risk makalesi “Economics, Finance, Politics” dergisinde yayınlandı.

 

Tarsus Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dr. Onur Başar Özbozkurt, gerçekleştirdiği çalışmanın, hedef pazarların seçimi ve işletmelerin uluslararası düzeydeki faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sürecinde karşılaşabilecek politik risk türlerinin tanımlanması, olası politik risk durumunda değerlendirme gerçekleştirilmesinin önemi ve politik risklere karşı stratejik yönetim araçlarının etkili bir şekilde uygulamaya konulmasına ilişkin işletmelere rehberlik etmesi ve yol gösterici olmasını beklediğini ifade etti.

 

Dr. Özbozkurt “Politik riskin bileşenleri yıkıcı etkisinigelecekte de sürdürecek”

 

Ev sahibi ülke hükümeti kaynaklı uygulamalar, hükümet politikaları, istikrarsızlık ve terörizm gibi bileşenlerin, uluslararası işletmecilik mantığını çok farklı bir istikamete taşıyacak potansiyele sahip olması sebebiyle politik risklerin işletmeler üzerinde, gelecekte de sahip olduğu yıkıcı etkiyi sürdüreceği dikkat çekmektedir.

 

“Politik risk global gelişmelerle amorflaştı”

 

Politik riskin, bu şekilde çok boyutlu hale gelmesinin arka planında yer alan neden, riskin bu bileşeninin global gelişmelerle amorflaşması, yani ölçülmesi güç, adeta şekilsiz bir olgu haline dönüşmesidir. Eski, olguyu tanımlayamayan, riski karşılayamayan bir politik risk algılama yaklaşımının bu çok boyutluluk karşısında yetersiz kalacağı aşikârdır. Farklı bir ifadeyle, öngörülemez bir gelecek inşasının imkânsızlığından hareketle, işletmelerin öncelikli olarak, politik riskin yıkıcı etkisine karşı proaktif davranarak bir dizi önlem geliştirmesi zorunluluk haline gelecektir.

 

“Riski sadece ölçmek değil stratejik olarak yönetmek önemini artıracak”

 

Riskin doğru bir şekilde tanımlanması, faaliyet öncesi ve faaliyet sonrası rutin olarak değerlendirilmesi ve etkili bir şekilde yönetimi doğrultusunda,yüksek risklerin ve anlık olarak meydana gelebilecek değişimlerin çarpan etkisiyle önemli fırsatların ortaya çıkması durumunda tehditlerin fırsata dönüştürülmesi veya risk mitigasyonu sağlanabilecektir. Nitekim, riski sadece ölçmek tek başına yeterli olmayacak riskin aynı zamanda doğru stratejik araçlara başvurularak yönetilmesi de önem taşıyacaktır.

 

“Olası politik olaylar ve muhtemel etkiler derinlemesine ele alınmalı”

 

Temel olarak, genel istikrarsızlık riski, mülkiyet ve kontrol riski, işletim riski ve transfer risk türlerinden oluşan politik risklere karşı daha dikkatli olunması; bu dört temel politik risk bağlamında işletme ile ilgili sorunların, olası politik olayların ve muhtemel etki ve tepkilerin aşama aşama ve derinlemesine olarak değerlendirilmesi, uluslararası işletmelere önerilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda, gerektiği durumlarda entegre veya korumacı stratejilerden faydalanılması ve hem entegre hem korumacı/savunmacı stratejilerin bir arada kullanılmasının önem arz ettiği durumlarda ise kombinasyon stratejilerine başvurulması tavsiye edilmektedir.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
NİHAYET KÜLTÜR MERKEZİNE NEŞTER VURULDU
KÜLTÜR - EĞİTİM

06 Aralık 2023 Çarşamba 11:30

NİHAYET KÜLTÜR MERKEZİNE NEŞTER VURULDU

Sürekli yayınlarımızdan sonra 5 yıldır kaderiyle başbaşa ve can çekişen hasta gibi atıl bırakılan ve gözgörgüsü olan 75.Yıl Kültür Kültür Merkezine nihayet Tarsus Belediyesince neşter vurularak tadilat işlemleri başlatıldı.
11:30
Mersin ''2. Uluslararası Tarsus Festivali'ne Hazır
KÜLTÜR - EĞİTİM

07 Kasım 2023 Salı 17:46

Mersin ''2. Uluslararası Tarsus Festivali'ne Hazır

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, geçtiğimiz yıl ‘Kleopatra' teması ile ilki düzenlenen Uluslararası Tarsus Festivali, bu yıl da ‘Şahmeran Yılı' teması ile gerçekleştirilecek
17:46