::
16 Nisan 2024 Salı

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EBRD ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası

EBRD ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye'nin güneyindeki firmaları desteklemek için güçlerini birleştiriyor
EBRD ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Haber Giriş:
07 Şubat 2018 Çarşamba 18:19

1.5 milyondan fazla nüfusu olan Mersin yaklaşık 300.000 göçmene ev sahipliği yapıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye’nin güneyinde ekonomik bir merkez ve liman şehri olan Mersin’deki girişimciliği desteklemek ve teşvik etmek üzere güçlerini birleştiriyor. Hedef yüksek sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapan bölgedeki firmalara daha fazla ve daha iyi hizmet.

Bu iki kurum, özel sektörün daha fazla ve daha iyi hizmet alabilmesi amacıyla yerel kapasitenin güçlendirilmesi için birlikte çalışacak.

Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Mersin, 2011 yılı itibariyle Suriye'den çevre ülkelere doğru başlayan göçün de etkisi ile hızlı nüfus artışı yaşanan kentler arasında yer almaktadır. Şehirde yaşayan resmi kayıtlı Suriyeli sayısı 140 bin iken bu sayının 300 binleri bulduğu tahmin ediliyor. 

Artan sınır ötesi işbirlikleri, göçmenlerin ekonomik hayata katılma, becerilerini kullanma ve ev sahibi ülkeye katkıda bulunma ihtiyaç ve isteklerinin bir göstergesi.  

Projenin bir parçası olarak EBRD ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, göçmenler tarafından yönetilen firmalar da dâhil olmak üzere bölgedeki özel sektör için fırsatları ve engelleri tespit edecek. Bu çalışmaya dayanarak, girişimcilerin ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olacak yeni hizmetler tasarlanacak ve yürürlüğe konacak. 

Proje, 10 bin üyesi ile Danimarka’nın en büyük iş örgütü olan Confederation of Danish Industry (DI) ve eğitim ve girişimciliğe odaklı Hollanda merkezli bir STK olan SPARK tarafından yürütülecek.

Benzer bir proje, Suriye’den Türkiye’ye göçmen akınından yüksek oranda etkilenen Gaziantep’te Gaziantep Ticaret Odası ile birlikte yürütülüyor.

EBRD KOBİ Finansmanı ve Kalkınma Grubu Bölge Müdürü, Paolo Monaco, projeye ilişkin olarak “Göçmen nüfusundaki hızlı artışın getirdiği zorlukların çözümü kolay değil ve tek bir tarafın çabası yeterli olmayacaktır. Bu durum tüm tarafların en iyi oldukları alanda harekete geçmelerini gerektirmektedir. EBRD olarak yerel firmalara daha fazla ve daha iyi hizmetler sağlamak,  istihdam yaratacak ve bölgeye refah getirecek Türk ve Suriyelilerden gelen yatırımları teşvik etmek üzere Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Projenin açılış toplantısında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, Oda olarak kentteki ticari ve ekonomik faaliyetleri geliştirmeye yönelik çalışmalara katkı sunmaktan ya da birebir içinde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, şöyle devam etti;

"Mersin’de faaliyet gösteren 20 bin civarındaki şirketin yaklaşık 2200'ü yabancı sermayeli. Bunun ise yarısından fazlasını Suriyeli dostlarımızın kurduğu firmalar oluşturuyor.  Odamıza kayıtlı yaklaşık 1200 civarında Suriye sermayeli şirket bulunmakta. Bu firmalar yaptıkları ihracatla Ortadoğu ve Afrika’da bizim bugüne kadar hiç ihracat yapmadığımız ülkelere Mersin’den ihracat yapılmasına vesile oldu. Suriye ile dostluğumuz dün oluşmadı. Geçmiş yıllara uzanan dostluğumuz nedeniyle bu firmalar yatırım için Mersin’i tercih etti. Biz bu bağlamda yürütülecek her türlü projenin içinde olmaya ve destek vermeye hazırız". 

EBRD, yüksek sayıda göçmen nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye’nin değişik bölgelerinde yerel ekonomiye destek sağlamanın bir parçası olarak, Gaziantep için 50 yeni yeşil otobüs alımını finanse etti. Aynı zamanda Gaziantep ve Adana gibi kısmen göçmen akımından kaynaklanan hızlı nüfus artışının sonucunda artan sağlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bu şehirlerde hastaneleri finanse etti. 

EBRD Türkiye’deki en büyük yatırımcılardan biri. 2009 yılından bu yana Türk ekonomisinde çeşitli sektörlere 10 milyar Euro yatırım gerçekleştirmiş ve yatırımlarının tamamına yakını özel sektörde yoğunlaşıyor. 

EBRD yalnızca 2017 yılında Türkiye’de 51 projeye 1,6 milyar Euro yatırım yaptı. Bu finansmanın yaklaşık 3’te biri Türk lirası ile sağlandı.(kaynak:Mersin Ticaret ve Sanayi odası)

Paylaş:  Facebook Twitter Google