::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Geleneksel Okçuluk Festivali Düzenlendi

Erkekler 60 metre Küçülen Hedef'te; Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Ersin Eker yarışmayı birinci oldu.
Geleneksel Okçuluk Festivali Düzenlendi
Haber Giriş:
17 Mayıs 2017 Çarşamba 17:50

Erkekler 60 metre Küçülen Hedef’te; Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Ersin Eker yarışmayı birinci oldu.

 

 

 

 

Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü Derneği işbirliği ile Geleneksel Okçuluk Festivali Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda gerçekleştirildi.

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen festival kapsamında 2 farklı kategoride toplam 9 müsabaka gerçekleştirildi.

Geleneksel ata sporlarını yaşatmak adına çeşitli faaliyetler kapsamında etkinlikler düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, yağlı güreş müsabakalarından sonra okçuluk festivali düzenledi. Türk kültürünün tarihten gelen farklı bir geleneği ve ata sporu olan okçuluğu yaşatmak, yeni nesillere aktarılmasını sağlamak ve bu branşa yeni sporcular kazandırmak adına Geleneksel Okçuluk Festivali’ni düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, Türk geleneklerine ve ata sporlarına duyduğu saygıyı bir kez daha gösterdi.

Sabit puta, küçülen hedef ve takım yarışmalarının da arasında olduğu toplam 9 müsabakada yarışan adaylar dereceye girebilmek için mücadele etti. Sabah saatlerinde başlayan festivalde katılımcılar, 8– 12 yaş grubu, 13 – 16 yaş grubu, kadınlar, erkekler ve gruplar arası olarak Sabit Puta ve küçülen hedef olmak üzere 2 değişik  kategori ve 9 müsabakada yarıştılar.

Mersin, Kayseri, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Elazığ gibi 7 farklı şehirden 11 okçuluk kulübünün bulunduğu festivalde 8– 12 yaş grubu 16 okçu, 13 – 16 yaş grubu 12 okçu ve kadınlardan 13 okçu katılımı ile toplamda 106 okçu birbirlerine karşı mücadele ederek, yeteneklerini sundu.

Okçular giydikleri geleneksel kıyafetler ve okçuluk yetenekleri ile izleyenleri büyülerken, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından alana kurulan geleneksel Türk çadırı olan otağ vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Kırana geçen mücadelenin ardından dereceye giren okçular belirlendi. Erkekler 90 metre Sabit Puta’da; Okçu Piran Geleneksel Adana takımından Erdal Orhan birinciliği, Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Özcan Demirbaş ikinciliği ve Aladağ Geleneksel Okçuluk takımından Mehmet Yazgan üçüncülüğü elde etti. Dereceye giren okçulara ödüllerini Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu verdi.

Erkekler 60 metre Küçülen Hedef’te; Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Ersin Eker yarışmayı birinci, Okçu Piran  Geleneksel Adana takımından Ateş Mustafa ikinci, Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk takımından Osman Kestek üçüncü olarak yarışmayı tamamlarken, ödüller Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Veysel Durmaz tarafından verildi.

Kadınlarda 45 metre Sabit Puta’da; Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü’nden Neslihan İnce birinci olurken, Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk takımından Fatma Ünür ikinci, Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor  Kulübü’nden Betül Solak üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar ödüllerini Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Tesisleri Şube Müdürü Hüseyin Günaydın’ın elinden aldı.

Kadınlarda 45 metre Küçülen Hedef’te; Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk takımından Fatma Ünür birinci, Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü’nden Neslihan İnce ikinci, Osmaniye Cebelibereket Geleneksel Okçuluk takımından Hatice Kacıra üçüncü oldu. Alanlarında dereceye giren yarışmacılar ödüllerini Osmaniye Cebelibereket Okçuluk Derneği Başkanı Selahattin Arpacı’dan aldı.

13-16 yaş 30 metre Sabit Puta’da; El-Aziz Alplik Okulu takımından Yusuf Kürüm birinciliği, Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Fatma Durmaz ikinciliği, Okçu Piran Geleneksel Adana Takımı’ndan Ali ziya Şengül üçüncülüğü elde etti. Yarışmacılara ödüllerini Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Spor Uzmanı Vedat Yüksel verdi.

13-16 yaş 30 metre Küçülen Hedef’te; El-Aziz Alplik Okulu takımından Yusuf Kürüm birinciliği, Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel Okçuluk takımından Fatma Durmaz ikinci, Okçu Piran Geleneksel Adana takımından Ali Ziya Şengül üçüncü oldu. Yarışmacılar ödüllerini Elaziz Alplik Okulu Alplik Okulu Spor Kulübü Başkanı Halil Kozanoğlu’nun elinden aldı.

8– 12 yaş 15 metre Sabit Puta’da; Okçu Piran Geleneksel Adana takımından Alperen Afşar birinci, El-Aziz Alplik Okulu takımından Mehmet Can Yıldırım ikinci, Osmaniye Cebelibereket Geleneksel Okçuluk takımından Ahmet Kerem Gönen üçüncü oldu. Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Ergün Eren yarışmacılara ödüllerini verdi.

8– 12 yaş 15 metre Küçülen Hedef’te; Osmaniye Cebelibereket Geleneksel Okçuluk takımından Mehmet Akif Poyraz birinci, Aziz Alplik Okulu takımından Mehmet Can Yıldırım ikinci, Cebelibereket Geleneksel Okçuluk takımından Ahmet Kerem Gönen üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk Kulübü Başkanı Erhan Uzman verdi.

90 metre de gerçekleştirilen takım yarışmasında ise Okçu Piran Geleneksel Adana takımı birinci, Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü Derneği ikinci ve Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk Kulübü ise üçüncü oldu. Takımlara kupaları Okçu Piran Geleneksel Adana Okçuluk Kulübü Derneği Başkanı Mustafa Ateş Songül tarafından verildi.

Festival, Forum Alışveriş Merkezi Atıf Yılmaz Meydanı’nda düzenlenen ödül töreni ile son buldu. Ödül töreninde dereceye giren yarışmacıların tümüne madalyon, birinciliği elde edenlere yay çantası, ikinciliği elde edenlere Tirkeş ve üçüncülüğü elde edenlere ise Börk hediye edildi. Adana Toroslar Mehter Takımının ödül töreninde verdiği konser vatandaşlardan büyük alkış aldı.

“Bayanların gücünü herkese gösterebiliriz”

Okçuluğun bayanlar için de uygun bir spor dalı olduğunu ve en büyük ispatının da kendisinin okçu olması olduğunu söyleyen Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü üyesi Fatma Durmaz, “İki dalda ikinciliğim var ve gururluyum. Güzel bir yarışma oldu. Yarış başlarken heyecanlıydım ancak daha sonra heyecanımı yendim. Okçuluğu seçme nedenim içimden gelmesi. Bayan olarak okçu olmaktan gurur duyuyorum. Bayanların gücünü gösterme amacım var. Bayanların Türkiye’de bir hiç olmadığını, her tür spor dalında başarılı olabileceklerini gösterebilirim. Farklı şehirlere farklı ülkelere gidip yarışarak Türk kültürünün gelenek ve göreneğini tanıtabiliriz” dedi.

Tarsus Kutalmışoğlu Geleneksel ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü 60 Metre Küçülen Hedef Birincisi Ersin Eker, “Üç yıldır bu sporla uğraşıyorum. Öncelikle bu organizasyonu düzenleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ve Mersin Alasıgun Geleneksel Okçuluk ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü’ne çok teşekkür ediyorum. Bugün burada birincilik ya da ikincilik söz konusu değil. Buraya gelen ve bu sporu yapan herkes bizim için birincidir. Şeytanın müdavim olmadığı bir spordur. Okçuluk bir sanat dalıdır, bir uğraştır, bir meşk, bir heyecandır. Burada bulunmaktan bu havayı solumaktan her zaman zevk aldık ve heyecan duyduk. Heyecan duymaya da devam edeceğiz. Tarsuslu, Mersinli ya da kim olursa olsun bu sporla uğraşacak insanlara destek vermeye ve onlarla birlikte bu heyecanı yaşamaya, yaşatmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.(Kaynak:Mersin Büyükşehir Belediyesi)

Paylaş:  Facebook Twitter Google