::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hıdırellez Eshab-ı Kehf'te Coşkuyla Kutlandı

Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Eshab-ı Kehf Hıdırellez Etkinlikleri Eshab-ı Kehf'te coşkuyla kutlandı.
Hıdırellez Eshab-ı Kehf'te Coşkuyla Kutlandı
Haber Giriş:
08 Mayıs 2017 Pazartesi 08:32

Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Eshab-ı Kehf Hıdırellez Etkinlikleri Eshab-ı Kehf’te coşkuyla kutlandı.

Bu yıl 23’ncüsü düzenlenen Eshab-ı Kehf’te Hıdırellez etkinlikleri kapsamında Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepenin eteklerinde düzenlenen program Akdeniz Mehter Takımı’nın konseriyle başladı.

Açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Hıdırellez’in Türk dünyasında kutlanan ilk yaz bayramı olduğunu belirtti.

23 yıl önce başlatılan etkinliği devam ettirdiklerini ifade eden Başkan Can, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın başlattığı ve geleneksel hale getirdiği Türk dünyasında çok büyük bir yeri olan Hıdırellez Bayramını bu kutsal mekanda kutlamanın sevincini ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Huzurlarınızda Büyükşehir Belediye Başkanımıza Tarsus halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan ilk yaz bayramlarından biridir. Kaynağı çok eskilere dayanır. Bu bayrama Anadolu ve Anadolu dışında Türk halkı büyük ilgi gösterir. Bir çok gelenek ve görenek bu vesile ile yaşatılır. Hıdırellez Türk toplumunu canlandıran birlik ve beraberliği pekiştiren bir olgudur. İşte bu birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olması için 23 yıldır bu mekanda toplanıyoruz. Hıdırellez Hızır ve İlyas Peygamberin buluştuğu, bereketin ve bolluğun topraktan fışkırdığı, insanların yüreğine sevgi dolduğu, küslerin barıştığı, insanların doğa ile iç içe olduğu çok önemli bir gündür” dedi.

Hıdırellez’in atalarımızdan kalan bir miras olduğunu vurgulayan Başkan Can, “Hıdırellez Atalarımızdan bize kalan büyük bir miras ve bu mirasa sahip çıkmanın gururu içerisindeyiz. Biz millet olarak varlığımızı sürdürebilmek için tüm bu değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizleri millet yapan ortak değerlerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Hıdırellez nasıl kardeşliği, dostluğu, yeniden canlanmayı ve hayata gelmeyi gösteriyorsa bizde ülkemizde yaşayan tüm kardeşlerimizle bu kardeşliği ve dostluğu yaşatmak zorundayız. Biz her zaman bu aziz milletin ve onu millet yapan tüm değerlerin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Güçlü olmak, kendi içinde ayrılık nifaklarına aldırmadan hep birlikte başı dik olmak, bir bütün olmak zorundayız. Zira hepimiz Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve bekası yolunda çalışan herkes Türk’tür. Düşüncesi doğrultusunda biz birer Türk’üz. Bir arada, bir bütün olarak ise Türk milletiyiz. Hiç birimiz azınlık değiliz. Hepimiz asli unsurlarız. Bu vatanın, bu milletin, bu bayrağın yılmaz bekçileriyiz. Bu vatanın sınırlarını kanlarıyla çizen, döktükleri kanın rengini al bayrağımıza veren dedelerimizin torunlarıyız. Aziz vatanımız içerisinde, kutsal bayrağımızın altında, Atatürk ilkeleri doğrultusunda hepimiz kol kola, kardeşçe dost ve düşmana karşı tek vücut ve tek güç halinde kenetleneceğiz. Tek amaç uğruna gerekirse dedelerimizin yaptıkları gibi gözümüzü kırpmadan hep birlikte canımızı vereceğiz ama yaşadığımız sürece hepimiz birbirimizi seveceğiz. Birbirimizi sevdiğimiz sürece sonsuza kadar bu vatan bizim, bu bayrak bizim olacak vatanımız asla ve asla bölünmeyecektir” şeklinde konuştu.

Bugün Hıdırellez şenliğini kutlamanın coşkusu içinde olduklarını belirten Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, “Bugün burada Hıdırellez Şenliği için toplandık. Hem de güzel bir mekanda Eshab-ı Kehf’te, Hıdırellez Hızır Aleyhi selam ile İlyas peygamberin buluştuğu yer. Hıdırellez’i Yaza başlamanın, hoş gelmenin, insanlara iyilik etmenin bir başlangıcı olarak görürüz. İşte bu yüzden buradayız. Buraya gelen herkesin dileklerinin yerine gelmesi dileğiyle hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor teşekkür ediyorum” dedi.

Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise yaptığı konuşmada, “Eshab-ı Kehf’e yıllardır yatırım yapan burayı güzelleştirmek adına her yıl yeni bir şey katan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Çocukluk yıllarımızda Eshab-ı Kehf’e geldiğimiz zaman bir adak kesmek için, bir kurban kesmek için kesim yapmak için bir mekan bile yoktu. Herkes buralara gelir dualarını yapar ama oturacak bir tane doğru düzgün bank yoktu ama her yıl Eshab-ı Kehf’in çehresi değişiyor. İnşallah gerekli izinler verildiği takdirde önümüzdeki yıllarda buraya yeni büyük bir cami yapılmasını ve çevre düzenlemelerinin daha da arttırılmasını bekliyorum. Ben bu hizmetlerin sizlerin duası ve desteği devam ettiği süre içerisinde artarak devam edeceğine inanıyorum. Tabi Hıdırellez bu sene baharı ve kışı Çukurova doyasıya yaşadı ve Nevruz’dan sonra Hıdırellez’i de kutluyoruz. Ben bu değerlerimizin tamamına sahip çıkan ve bunları yaşatmak için mücadele eden herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

23 yıl önce başlattıkları Eshab-ı Kehf’te Hıdırellez etkinliklerin coşkuyla kutlanmasından gurur duyduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk dünyasının birçok bölgesinde değişik adlarla bu etkinliklerin hala sürdürüldüğünü söyledi.

Başkan Kocamaz, “Bugün burada bir kez daha sizlerle beraber olmaktan buradaki manevi havayı solumaktan ve milli bir değerimize sahip çıkmaktan çok büyük onur duyduğumu belirtiyorum. Değerli hemşerilerim belediyecilik sadece yol yapmak, alt yapı yapmak olmamalı, belediyecilik o kentte o bölgede yaşayan insanları bir araya getirmek, birleştirmek, bütünleştirmek, kaynaştırmak ve geleceğe doğru gençlere önemli mesajlar vermek. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmak olarak ta değerlendirilmelidir. Çünkü üstlendiğimiz görev bizim için bir vebal zira Cenab-ı Allah attığımız her adımın, aldığımız her nefesin gün geldiğinde bizden hesabını da soracaktır. 23 yıldır sizlerin destekleri ile göreve geldiğimizde başlattığımız ve artık kesintisiz bir şekilde geleneksel hale gelmiş Hıdırellez etkinliğimizin şimdi de Şevket Can Başkanımız tarafından sürdürülüyor olması bizim için ayrıca gurur verici bir olaydır. Ben başta Şevket Can kardeşimiz olmak üzere Tarsus Belediyemizin birlikte hizmet verdiğimiz bütün değerli arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun diyorum. Hıdırellez bayramınızı tebrik ediyorum, ülkemiz için birlik ve beraberliğe, barış ve kardeşliğe vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından kente özgü içecek ve yiyeceklerden olan Şalgam, Humus, Baklava ve Cezerye dallarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Türkiye’nin ünlü mevlithanlarından İsmail Coşar ile ekibi mevlit ve Kuran-ı Kerim okudu. Okunan Kur’an-ı Kerim ve ilahiler izleyicileri büyülerken, hocaların okudukları ezan adeta gönülleri okşadı.

Kılınan öğlen namazının ardından 3 ayrı nokta da kavurma, pilav, tatlı ve yoğurt dağıtımı yapıldı.

Paylaş:  Facebook Twitter Google