::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İnönü Churchill Görüşmesinin 74. Yıldönümü Kutlandı

İnönü-Churchill görüşmesinin 74. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
İnönü Churchill Görüşmesinin 74. Yıldönümü Kutlandı
Haber Giriş:
31 Ocak 2017 Salı 17:07

İnönü-Churchill görüşmesinin 74. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Programa, Yenice Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlandı. Daha sonra bando eşliğinde yürüyüşe geçen protokol üyeleri İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu’nda düzenlenen programa katıldı.

Tarsus belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre  anma etkinliğine Tarsus Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boro, Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Em. Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu, Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi (E. Büyükelçi) Prof. Dr. Ali Engin Oba, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, oda ve dernek başkanları ve Yeniceli vatandaşlar katıldı.

Yenice İnönü-Churchill Barış parkında düzenlenen anma programında bir konuşma yapan Tarsus Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boro ‘’ Türkiye 20 yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olmuştur ’’ dedi.

Başkan Vekili Boro, ‘’ Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında Yenice Tren İstasyonu’nda 1943 yılında çok önemli bir görüşme yapılmıştır. Bu yıl 74. sünü kutladığımız bu buluşma tarihe Adana Görüşmesi olarak geçmiştir. 1 Eylül 1939 tarihinde Avrupa’da başlayan 2. Dünya Savaşı, 1943 yılına gelindiğinde dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış ve tüm vahşetiyle devam etmekteydi. Birçok ülke işgal edilmiş, şehirler yakılmış, yıkılmış ve özellikle Orta Avrupa devletleri üzerine adeta bir kabus gibi çökmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinden hareketle devlet adamlarımız yurdumuzda her türlü güvenlik önlemlerini almakla birlikte bu savaşta kesinlikle tarafsız kalmayı kendilerine şiar edinmişlerdir. İşte 2. Dünya Savaşı’nın en çetin ve ihtiraslı günlerinin birinde 30 Ocak 1943 tarihinde İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve beraberindekiler uçakla Adana’ya gelmişler oradan da büyük bir gizlilik içerisinde Yenice Tren İstasyonu’na geçmişlerdir. Balkanlar’da yeni bir cephe açmak amacıyla Türkiye’yi de savaşa girme konusunda ikna etmek üzere Yenice’ye gelen ve dönemin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve beraberindeki heyet ile görüşen İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Türk Heyeti’nin kazandığı diplomasi zaferinin ardından büyük bir hayal kırıklığıyla ülkesine dönmek durumunda kalmıştır. Böylece Türkiye, 20 yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olmuştur ‘’ ifadesini kullandı.

Anma etkinliğinde Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi (E. Büyükelçi) Prof. Dr. Ali Engin Oba, Dışişleri Eski Bakanı Feridun Cemal Erkin ve Yenice İnönü-Churchill görüşmeleri hakkında bilgiler vererek o zamanki durumu anlattı. Sunumun ardından Tarsus Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boro Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi (E. Büyükelçi) Prof. Dr. Ali Engin Oba’ya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Konuşmaların ardından protokol Beyaz Vagonu gezerek hatıra defterini imzaladılar ve günün anısına fotoğraf çektirdiler

Paylaş:  Facebook Twitter Google