::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Büyükaslan

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 16.yıl dönümü nedeniyle bir basın bülteni yayınladı
İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Büyükaslan
Haber Giriş:
17 Ağustos 2015 Pazartesi 19:01

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan         17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 16.yıl dönümü nedeniyle bir basın bülteni yayınladı.

Büyükaslan,açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘’Yurdumuzun en önemli gerçeklerinden biri depremle birlikte yaşamamız gerektiğidir. Çünkü ülkemizin hemen hemen tamamı deprem riski altındadır. Bu riski bertaraf etmek için depreme dayanıklı yapılar yapmamızın yanı sıra deprem konusunda eğitime önem verilmeli ve bu eğitim çocuklarımızdan başlayarak toplumumuzun tüm kesimlerini kapsamalıdır.

 

Deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği konusunda halkımızı eğitip bilinçlendirmemiz gerekmektedir. Bu bilinç ne kadar yüksek olursa deprem sırasında kaybımız o kadar az olur.

         Depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapılar üretilmesidir. Yapının planlama aşamasından başlayıp bitene kadar her aşamasında mühendislik hizmeti alması şarttır. Bunun için yapılacak tüm yapılar Deprem Yönetmeliği  kriterlerine uyularak projelendirilmeli ve bu projeler eksiksiz uygulanarak gerekli denetimler yapılmalıdır. Deprem olayının afete dönüşmemesi için buna mutlaka uyulmalıdır.

        Şehrimiz deprem haritasında 3. Bölgede gözükmekte olup diğer bölgelere nazaran deprem riski daha azdır. Geçtiğimiz günlerde bölgemizde meydana gelen 5.2 şiddetindeki deprem halkımızda bir tedirginlik yaratmış olmasına rağmen binalarda kayda değer herhangi bir hasara neden olmamıştır. Zaten daha önce  27 Haziran 1998 deki  6.2 şiddetindeki  Adana –Ceyhan depreminde de şehrimizdeki yapılarda kayda değer bir hasar oluşmamıştır. Bölgemizdeki aktif fayların son yüz yıldaki hareketine bakıldığında 6.00’dan büyük deprem üretmediği görülmektedir. Bunun böyle olması bölgemizde sadece deprem riskini azaltmakta olup deprem olmayacağı anlamına gelmemelidir. Burada  önemli olan depreme dayanıklı yapılar üretmektir.

     İnşaat ruhsatı olmayan mühendislik hizmeti almamış, deprem yönetmeliğine göre yapılmamış ruhsatsız yapılar depremde ilk hasar görecek yapılardır, böyle durumlarla karşılaşmamak için yasalara uygun yapılar yapılmalıdır.

       Netice olarak yukarıda da açıkladığımız gibi Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilip ,yapı denetim kanununa göre yapılan yapılarda deprem riski yok denecek kadar azdır.

        Yapılarımız  deprem yönetmeliğine göre yapılmışsa  depremden korkmaya gerek yoktur….Çünkü deprem öldürmez ….beton öldürür….Denetimli  yapı depreme karşı güvenli yapıdır….

        Depremlerde bir daha böyle acılar  yaşanmaması dileklerimizle  saygılar sunarız…

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 10:14

MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''

Cumhur İttifakı Tarsus Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Mahmut Tat, seçimi kazandıkları takdirde yapacağı ilk işi söyledi
10:14
SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 09:56

SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK

MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI,BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
09:56
MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ
GÜNCEL

25 Mart 2024 Pazartesi 11:29

MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ

11:29