::
16 Nisan 2024 Salı

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Keşke Tarsus'ta bir Şahmeran Müzesi olsa

Mersin'e 3'ncü sergisini açan Ressam Muvaffak İren, rahmetli Ressam Rafet Van'la bir sohbet sırasında ‘Keşke Tarsus'ta bir Şahmeran Müzesi olsa ve senin eserlerin bu müze de sergilense' dediğini kaydetti.
Keşke Tarsus'ta bir Şahmeran Müzesi olsa
Haber Giriş:
09 Ocak 2017 Pazartesi 09:56

Ressam Muvaffak İren’in, ‘Elmanın Hakikati’ isimli resim sergisinin açılışı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde gerçekleşti.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Her 20 günde yeni bir sanatçıya ev sahipliği yapan MTSO Sanat Galerisi, bu kez Ressam Muvvaffak İren’in eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

Mersin’de 3’üncü, MTSO Sanat Galerisi’nde ise ilk kez sergi açan sanatçı, 21 eserini sergiledi. Açılışa; MTSO Genel Sekreteri A. Kadir Dölek, Ressam Ahmet Yeşil’in yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

 

MTSO’nun bünyesinde bir sanat galerisi bulundurmasının sanatçıya en büyük destek olduğunu söyleyen Muvaffak İren, MTSO yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Sanatçı, elma figürü üzerinden evrensel varoluşun felsefesini anlatmaya çalıştığını ifade ederek, “Sanatı; bilim, felsefe ve maneviyat ile birlikte hakikatin arayışında bir disiplin olarak kabul ediyorum. Eserlerimdeki elma bilgiyi, yılan figürü ise o bilginin aktarılmasındaki bir unsuru temsil ediyor” dedi. Sanatın aynı bilim gibi sürekli geliştiği ve evrimleştiği sürece sanat olarak değerlendirilebileceğini kaydeden İren, “Zaten sanat, bilim ve maneviyat 3’lü sacayağı gibidir. Sanatçı bu 3’lüyü bir yapabildiği oranda sağlam bir sanat üretimi gerçekleştirebilir” diye konuştu. Ayrıca Atatürk’ün, “Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır” sözünü hatırlatan sanatçı İren, bu sözün ancak bu 3’lü sacayağının bir olmasıyla sağlanabileceğini söyledi.

Tarsus’ta var olduğuna inanılan Şahmerana da değinen sanatçı, yöre insanının Şahmeranı hep aynı tarzda işlediğini söyledi. “Onların sanatına saygım sonsuz. Ancak benim eserlerim evrim geçirmiş şahmeranlardır” diyen İren, kalıplaşmış manaları çağa uygun olarak yorumladığını belirtti.

İren, rahmetli Ressam Rafet Van’la bir sohbet sırasında ‘Keşke Tarsus’ta bir Şahmeran Müzesi olsa ve senin eserlerin bu müze de sergilense’ şeklinde konuştuğunu söyledi. Bir sanat eserinde, sanatçının o esere aktardığı bir enerji seviyesi olduğunu kaydeden İren, o enerji seviyesinin de sanatçının kavramsal gelişimiyle doğru orantılı olduğunu kaydederek, “Gelecek dönemde sanat, bu enerji seviyesiyle yani frekanssal değerlerle ölçülecek” şeklinde konuştu.

Sergi hafta içi 08.30-18.00, Cumartesi günü ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.(

Paylaş:  Facebook Twitter Google
NİHAYET KÜLTÜR MERKEZİNE NEŞTER VURULDU
KÜLTÜR - EĞİTİM

06 Aralık 2023 Çarşamba 11:30

NİHAYET KÜLTÜR MERKEZİNE NEŞTER VURULDU

Sürekli yayınlarımızdan sonra 5 yıldır kaderiyle başbaşa ve can çekişen hasta gibi atıl bırakılan ve gözgörgüsü olan 75.Yıl Kültür Kültür Merkezine nihayet Tarsus Belediyesince neşter vurularak tadilat işlemleri başlatıldı.
11:30
Mersin ''2. Uluslararası Tarsus Festivali'ne Hazır
KÜLTÜR - EĞİTİM

07 Kasım 2023 Salı 17:46

Mersin ''2. Uluslararası Tarsus Festivali'ne Hazır

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, geçtiğimiz yıl ‘Kleopatra' teması ile ilki düzenlenen Uluslararası Tarsus Festivali, bu yıl da ‘Şahmeran Yılı' teması ile gerçekleştirilecek
17:46