::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mersin'de 105.600 Yabani Zeytini Aşılanıyor

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü makilik alanlarda bulunan yabani zeytinleri (delice) aşılayarak ülke ekonomisine kazandırmaya devam ediyor
Mersin'de 105.600 Yabani Zeytini Aşılanıyor
Haber Giriş:
25 Nisan 2018 Çarşamba 09:28

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü makilik alanlarda bulunan yabani zeytinleri (delice) aşılayarak ülke ekonomisine kazandırmaya devam ediyor.

Bu kapsamda 2015-2019 yıllarını kapsayan 5 yıllık eylem planında tespiti yapılan 2700 Ha. potansiyel alandan 2017 yılı sonu itibariyle 258 bin adet delice aşılaması uygulayarak boşluklara da 19.116 adet zeytin fidanı dikimleri yapıldı.

2018 yılı programımız 15 köyde 528 Ha. olup toplam 105.600 adet delice aşılama çalışmaları yoğun şekilde başlandı.Mersin Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner, Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ve kurum amirlerinin katılımıyla, Kösbucağı Köyünde önceki yıllarda yapılan delice aşılamalarına ait, 62 hane sahibine sertifikalar törenle verildi.

Bölge Müdürü Yılmaz, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğümüzün hedef ve politikaları doğrultusunda,  Orman köylülerinin kalkınmasına yönelik hazırlanan ve bozuk orman alanları içerisinde yer alan ve özellikle maki formasyonu içerisinde yayılış gösteren yabani zeytinleri aşılayarak ülke ekonomisine kazandırma amacıyla 2015 yılında uygulamaya konulan yabani zeytin Rehabilitasyonu Projesi çerçevesinde Mersin’de çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Yabani Zeytin Aşılaması Eylem Planı kapsamında Erdemli İlçesi, Kösbucağı Mahallesinde yörenin ekolojik koşullarına uygun aşılı zeytin ağaçlarından alınan kalemleri yabani zeytinlere uygulayarak aşılıyoruz. 2017 yılı içerisinde yapılan aşılama işlemlerinde ise yüzde 95 oranında başarı sağladık. Bu eylem planı ‘Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına’ geçişte önemli bir çalışma olup, atıl durumda bulunan delicelerin aşılanarak elde edilecek ürünlerle, yöre insanının aile bütçesine dolayısıyla da ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Erdemli’de de bu uygulamayı başarı ile sürdürüyoruz. Uzman bir ekip tarafından aşılanan yabani zeytinlerin bakımı da 3 yıl süre ile orman teşkilatı tarafından yapılmaktadır. Daha sonra bu zeytinler talep edenler arasından çekilen kura ile orman köylülerine sertifikalı olarak dağıtılmaktadır. Gelir getirici türler kapsamında bugüne kadar 1478 haneye 238.589 adet ceviz, badem, harnup, delice vb. türlerin dağıtımı yapılarak sertifikaları verildi. Yapılan bu çalışmayla yöre ekonomisine verilen bu destekten köylülerin oldukça memnun oldukları görüyoruz. Bu çalışmalar neticesinde hedefimiz milli ekonomiye kazanç sağlamak, mahalle ve köylerimizin kırsal kalkınmasında lokomotif olmaktır.

 

Ayrıca bu aşılama çalışmaları çerçevesinde 2017 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Erdemli İlçesinden 5 kişilik uzman bir aşı ekibi gönderildi ve 3 bin adet delice  aşılanarak hedeflere ulaşıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim ” dedi. (kaynak:Mersin Orman Bölge müdürlüğü)

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 10:14

MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''

Cumhur İttifakı Tarsus Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Mahmut Tat, seçimi kazandıkları takdirde yapacağı ilk işi söyledi
10:14
SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 09:56

SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK

MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI,BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
09:56
MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ
GÜNCEL

25 Mart 2024 Pazartesi 11:29

MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ

11:29