::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mersin'de Yaş Meyve Sebze İhracat Şampiyonları Ödülleri verildi

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) 2017 Yılı Yaş Meyve Sebze İhracat Şampiyonları Ödül Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Mersin'de Yaş Meyve Sebze İhracat Şampiyonları Ödülleri verildi
Haber Giriş:
01 Ocak 2019 Salı 16:29

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) 2017 Yılı Yaş Meyve Sebze İhracat Şampiyonları Ödül Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Hilton Otel’de gerçekleştirilen törene Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra 65.Dönem Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, 60.Dönem Devlet Bakanı ve 23.Dönem Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, il protokolü, sivil toplum kuruluş temsilcileri, oda başkanları ve iş insanları katıldı.

 

 

Törende yaptığı konuşmasına, Mersin’in yüksek dinamizmi ve iş yapma iştahıyla hem bölgesine hem de Anadolu'daki birçok ile örnek olabilecek bir şehir olduğunu kaydederek başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, temelleri 78 sene önce atılan AKİB’in yürüttüğü faaliyetlerle ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını ifade etti.

 

Kasım ayında 1,2  milyar dolarlık ihracata imza atan AKİB’in bu performansıyla Türkiye genelinde ilk 5'e girdiğini açıklayan Bakan Varank, üst üste 2 ayda yakalanan yüzde 19'luk ihracat artışını şans ya da tesadüf ile açıklamanın mümkün olmadığını belirterek; “Bu başarı çok çalışmanın ve yaptığı işe güvenmenin bir sonucudur. Ödül törenimizin ana temasını oluşturan yaş sebze ve meyve ihracatı rakamlarını detaylıca inceledik.  İlk 11 ayda ulaşılan rakam 2 milyar dolar.  Ve geçtiğimiz seneye göre yüzde dokuzluk bir artışa tekabül ediyor. AKİB üyeleri tek başına bu iki milyar doların %47'sini gerçekleştiriyor. Gerçekten büyük bir başarı ve bugün aramızda bulunan 45 firma bu başarının mimarları. Sizlerden beklentim mevcut potansiyelinizi daha da ileriye taşıyarak hem bölge hem de ülke ekonomisine sunduğunuz katma değeri çoğaltarak artırmanız. Bunun için pazarlarınızı genişleterek yeni müşteriler bulmanın yanı sıra Ar-Ge faaliyetlerine yönelmeniz de büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.  

 

Konuşmasının devamında Mersin'deki Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Ar-Ge üssü olarak kullanabileceğine işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, verimliliği daha da artıracak yeni üretim yöntemlerine odaklanma da  ciddi fayda olduğunu kaydetti. Sözlerinin sonunda bakanlığın her türlü teşvik ve destek mekanizmasıyla ihracatçıların yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan BakanVarank,  ödül alan tüm firmaları tebrik ederek konuşmasını noktaladı.

 

Vali Ali İhsan Su ise ilimizde her alanda yatırımların devam ettiğini ifade ederek başladığı konuşmasında, Mersin’in tarım sektöründe de iddialı bir il olduğunu belirterek, ilimizin limon, muz, çilek, yenidünya, şeftali, keçiboynuzu ve yeşil erik üretiminde Türkiye birincisi olduğuna ve bu anlamda ihracatta da önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Tarım Teknoparkı’nın burada tarım sektörüne önemli katkılar sağlayacağını da sözlerine ekleyen Vali Su, ihracat şampiyonlarını tebrik ederek sözlerini noktaladı.

 

65.Dönem Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da yaş sebze ve meyve sektörünün 200 binin üzerinde insanı ilgilendiren bir sektör olduğunu kaydederek, bu sektörün her bir aşamasının büyük bir hassasiyet ve büyük bir dikkat gerektirdiğini belirtti. Sektörün zorluklarına dikkat çeken Milletvekili Elvan; “Ama bugün Toroslar’dan Akdeniz'e kadar uzanan bu güzergahta hem dağlık hem de ovalık alanda her türlü yaş sebze ve meyvenin üretimini görebiliyoruz ve her geçen gün verimliliğimizi daha da artırıyoruz. Bir diğer önemli husus Tarım Teknoparkı.  Türkiye'de ilk tarım teknoparkı Mersin'de kuruldu. Bu alanda özellikle üniversite camiasıyla yaş sebze ve meyve ihracatçılarımız ve tarımla uğraşan vatandaşlarımızın işbirliği halinde verimliliği artırıcı çok önemli projeler gerçekleştirebileceği ne inanıyorum.”şeklinde konuştu.  

 

Protokol konuşmalarının ardından AKİB 2017 Yılı Yaş Meyve Sebze İhracat Şampiyonu 45 firma temsilcisi ödüllerini Bakan Varank ve protokol üyelerinin elinden alırken program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.(kaynak:Mersin Valiliği)

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı
EKONOMİ

20 Mart 2024 Çarşamba 09:52

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümü kutlandı
09:52
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08