::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mersin, Demiryolu İle Karadeniz'e Bağlanıyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Mersin Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kıtalararası Lojistik Üssü Türkiye' temalı istişare toplantısı Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Mersin, Demiryolu İle Karadeniz'e Bağlanıyor
Haber Giriş:
30 Ocak 2018 Salı 10:13

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Mersin Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kıtalararası Lojistik Üssü Türkiye’ temalı istişare toplantısı Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantuya Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra Mersin Milletvekili Hacı Özkan, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Çuhaoğlu, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha, MÜSİAD Mersin Şubesi Başkanı Hakan Kayacı, il protokolü, sivil toplum kuruluşları ile lojistik sektör temsilcileri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

 

Suriye’nin Afrin bölgesinde ülkemizin bekası için mücadele veren kahraman askerlerimize selam gönderilmesinin akabinde okunan Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan sözlerine, teması lojistik olan bu toplantının Mersin’de düzenlenmesinin son derece anlamlı ve Mersinimize yakışan bir toplantı olduğunu ifade ederek başladı.

 

İstişare toplantısının hem Hükümetimize, hem de lojistiğe dönük ileride atılması gereken adımlara ışık tutacağına olan inancını dile getirerek konuşmasını sürdüren Bakan Elvan, lojistik sektörünün ülkemizin en önemli ve geleceği parlak olan sektörlerinin başında geldiğini belirtti. Firmalarımızın verimliliğinin arttırılması, girdi maliyetlerinin azaltılması ve böylece küresel ölçekte daha etkin bir rekabet gücünü elde edebilmesine imkan sağlayan lojistik faaliyetlerin, ekonomik değer zinciri içerisinde hayati bir öneme sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Elvan, önümüzdeki dönemde üretim alanında daha yoğun yaşanması beklenen dönüşümün, tedarik zincirleri üzerinde de önemli etkileri olacağının üzerinde durdu.

 

Geleceğin dünyasında rekabet için önem arz eden üç temel alan olduğunu ifade eden Bakan Lütfi Elvan, bunlardan birincisinin yenilikçi yaklaşım ve yenilikçi bir ürün ortaya konabilmesi, ikincisinin dijital dönüşümün sağlanması, üçüncüsünün ise lojistik maliyetlerinin daha da aşağı çekilerek dünya ölçeğinde firmaların rekabet gücünün daha da arttırılmasının sağlanması olduğuna dikkat çekti.

 

Konuşmasının devamında, Türkiye’de lojistik sektörünün yaklaşık 300 milyar dolarlık bir hacminin olduğunu belirten Bakan Elvan, lojistik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin bunun %50’sini oluşturduğunu, kalan %50’sini ise lojistik faaliyetle uğraşan üreticilerin oluşturduğunu kaydetti.

 

2016 yılında yayınlanan Dünya Bankası Endeksine göre Türkiye’nin 160 ülke arasında 34. sırada yer aldığını da belirten Bakan Lütfi Elvan, ön sıralamada yer almamızın yeterli olmadığını, bu kapsamda gümrük işlerinin etkinliğinin daha da arttırılması, sevkiyatların takibinin ve izlenmesinin de geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

 

Sözlerinin devamında, Mersin Limanı’nı Samsun Limanı’na bağlayacak olan hızlı tren hattının ilk adımı olan ‘Aksaray-Ulukışla Hızlı Tren Demiryolu Hattı’nı yatırım programına aldıklarının müjdesini veren Kalkınma Bakanı Elvan, bu hat ile birlikte içerisinde Mersinimizin de yer aldığı hem doğu-batı ekseninde, hem de kuzey-güney ekseninde hızlı tren demiryolu hatlarının oluşturulmuş olacağını ifade etti. Bu yöndeki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini de sözlerine ekleyen Bakan Lütfi Elvan, “ Burada sadece karayolunu değil, demiryolu, deniz yolu, hava yolu ve karayolunu kombine olarak düşünüyoruz. Dördünün birbiriyle entegre olduğu bir yaklaşımı benimsiyoruz. Maliyetleri düşürmek istiyorsak bunu da yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

 

‘Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’ olarak adlandırılan proje ile güzergâh üzerindeki ülkelerde lojistik maliyetlerin düşürecek, ticaret akışı ve hacminin arttıracak ve yeni pazarlar ortaya çıkaracak önemli adımlar atıldığını vurgulayan Bakan Lütfi Elvan, proje kapsamında Bakü-Tiflis-Kars Projesi’nin devamı niteliğindeki Kars-İstanbul bağlantısının, koridorun en önemli ayağını oluşturduğunu söyleyerek, Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması planlanan güzergâhta projenin Türkiye kesiminin tamamlanacağını ifade etti.

 

Küresel ticaret güzergâhlarında Akdeniz’in üç kıtanın düğüm noktası olduğunu ve çok özel bir öneme sahip olduğunu aktararak konuşmasını sürdüren Bakan Elvan; “Gerek ülkemiz, gerekse de küresel ticaret güzergâhlarının merkezinde bulunan Mersin’in transit yük potansiyelini arttırıp Mersin’i bölgesel ve küresel bir aktarma merkezi haline getirmek amacıyla çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz.” dedi.

İlimizde yapımına devam edilen bir başka önemli yatırım olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili de çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Bakan Elvan, 2018 yılının ortalarına doğru havalimanının altyapısının, pistinin ve apronlarının bitirilmiş olacağını belirterek, üstyapıya yönelik çalışmaların ise ikinci kez ihaleye çıkılmasının ardından en kısa zamanda bitirileceğinin altını çizdi.

 

Çeşmeli-Taşucu otoyoluyla ilgili de çok hızlı bir sürecin ardından projenin bitirildiğini belirten Bakan Elvan, otoyol ile ilgili ÇED raporunun, Yüksek Planlama Kurulu kararının ve son olarak da Bakanlar Kurulu Kararı’nın alındığını açıkladı ve Bakanlar Kurulu Kararı onaylanır onaylanmaz ihale tarihi alınarak imar planına ilave edilmesinin akabinde Çeşmeli-Taşucu otoyolunun yapımına başlanacağını kaydetti.

 

Konuşmasının devamında yeni organize sanayi bölgesi ve orada inşa edilecek olan ‘Model Fabrika’, ‘İnovasyon Merkezi’ ve sanayiye yönelik müze yapımı ile ilgili bilgiler veren Bakan Elvan, bu yöndeki çalışmaların da yoğun bir şekilde ilerlediğini ve bu yatırımların da takipçisi olduklarını belirtti.

 

Mersin’den Adana’ya ve oradan da Habur Sınır Kapısına kadar uzanan demiryolu hızlı tren hattı çalışmalarına da değinen Bakan Lütfi Elvan, bu hat üzerindeki hızlı tren tünel ve hat çalışmalarının da hızla devam ettiğini ifade ederek, hızlı tren hattını tamamlanmasıyla birlikte Mersin’i, Habur Sınır Kapısına bağlayarak taşıma maliyetlerinin çok daha alt seviyelere inmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Konuşmasının sonunda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın geçtiğimiz ay yayınladığı raporuna değinen Bakan Elvan, raporun özellikle de ulaşım altyapısı itibariyle Türkiye’ye övgüler içerdiğini ve diğer ülkelerin ülkemizi örnek olarak alması gerektiğinin üzerinde durulduğunun altını çizdi. Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan sözlerini, “ Kim ne söylerse söylesin, kim ne yaparsa yapsın, Türkiye hem terörizmle, hem de teröristlerle mücadeleye devam edecek; Aynı zamanda da büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Milletimizde bu Vatan, Millet ve Devlet sevgisi olduğu müddetçe Türkiye’nin önünü hiç kimse kesemeyecektir.” ifadeleriyle noktaladı.

 

 

Vali Ali İhsan Su ise çok önemli bir konunun istişare toplantısının ilimizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, küresel anlamda üretimin artması ve ticaretin gelişmesiyle beraber, lojistik sektörünün de her geçen gün çok daha büyük bir önem kazandığını ifade etti. Bu çerçevede birçok alanda sahip olunan potansiyelin ortaya çıkardığı fırsatların değerlendirilmesiyle, uluslararası limanıyla ve yapımına devam edilen önemli yatırımlardan lojistik merkezi, 11 bin dönümlük lojistik depolama alanı, karayolu ağı ve Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da tamamlanmasıyla birlikte çok kısa zamanda Mersinimizin lojistik bir merkez olma konumunu daha da güçlendireceğine olan inancını dile getirdi. Vali Su sözlerinin sonunda, tüm bu hizmetlerde vermiş olduğu desteklerden dolayı Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a tüm mersinliler adına şükranlarını sunarak sonlandırdı.

 

Konuşmasına, Mersin’in verimli toprakları, gelişmiş sanayisi, turizmi, barındırdığı doğal ve yer altı kaynakları ile sahip olduğu Uluslararası Mersin Limanıyla ülkemizin gelişmiş illerinden biri olduğuna dikkat çekerek başlayan MÜSİAD Genel Başkanı Kaan ise ülkemizin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak gördüklerini belirttiği Mersin’i, daha da iyi yerlere getirme noktasında çaba göstereceklerini kaydederek sözlerini dünya ticaretinde yaşanan değişim ve dönüşüm faaliyetlerine değinerek sürdürdü.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 10:14

MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''

Cumhur İttifakı Tarsus Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Mahmut Tat, seçimi kazandıkları takdirde yapacağı ilk işi söyledi
10:14
SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 09:56

SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK

MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI,BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
09:56
MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ
GÜNCEL

25 Mart 2024 Pazartesi 11:29

MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ

11:29