::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mesiad'dan Toplumu Ve Ekonomiyi Rahatlatacak Öneriler

Mersin ve bölge ekonomisinin liderlerinin çatı kuruluşu MESİAD, Hükümet yetkilileri ve kamuoyuna seslenerek, “Psikolojik olarak iyi etki yapması için demokratik ve toplumsal iklimin yumuşaması” vurgusunda bulundu. Silaha ve teröre bulaşmayanlar ile ilgili genel affın da istediği açıklamada birlik ve ortak değer mesajları verildi.
Mesiad'dan Toplumu Ve Ekonomiyi Rahatlatacak Öneriler
Haber Giriş:
20 Ağustos 2018 Pazartesi 10:27

Mersin ve bölge ekonomisinin liderlerinin çatı kuruluşu MESİAD, Hükümet yetkilileri ve kamuoyuna seslenerek, “Psikolojik olarak iyi etki yapması için demokratik ve toplumsal iklimin yumuşaması” vurgusunda bulundu. Silaha ve teröre bulaşmayanlar ile ilgili genel affın da istediği açıklamada birlik ve ortak değer mesajları verildi.

 

Bir süredir yaşanan ekonomik olayları değerlendiren Mersin Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (MESİAD), basın açıklaması yaparak hükümet ve kamuoyundan bazı taleplerde bulundu. Ekonomik gelişmelere karşı önlem talebi ve önerilerde bulunan MESİAD, toplumsal barışa ve ortak dile vurgu yaptı.

 

PANİK ORTAMINDAN VE ANLIK TEPKİLERDEN KAÇINILMALIDIR

Küresel piyasalardaki bunalımlar ve yaşanan bazı olaylar nedeniyle meydana gelen ekonomik dalgalanmalara karşı acil önlem isteyen MESİAD Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Hasan Engin, “Yaşadığımız sorunun köklerinin içeride olması sebebiyle bazı adımların bir an önce atılması kaçınılmazdır. Ekonomik buhran ile başa çıkmanın birinci şartı yol haritasını ortaya koymaktır. İş insanlarımıza güven gelmesi ve piyasalarımızın düzeltilmesine yönelik hükümetimiz tarafından bazı yeni düzenlemelerin getirileceğinden endişemiz yoktur. Ancak atılacak adımların ve yapılacak düzenlemelerin yerinde olması önem arz etmektedir. Ayrıca herkes panik ortamından ve anlık tepkilerden kaçınmalıdır. Çünkü iş insanlarımızın önemli bir kısmı borçlanarak ülke ekonomimize katkıda bulunmuştur. Sermaye birikimi olmayan iş insanlarımızın çoğunlukta olduğu ülkemizde, üretimlerin devam etmesi için herkes üstüne düşeni yerine getirmelidir” dedi.

 

HÜKÜMETTEN 6 MADDELİK TALEP

“İş insanlarımız ve uzmanlar ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Hükümetimizden taleplerde bulunuyoruz” diyen Başkan Engin talepleri şu şekilde sıraladı:

Psikolojik olarak iyi etki yapması için demokratik ve toplumsal iklimin yumuşaması,

Sürdürülebilir bir ortama adım atılması için acilen çatışma ortamından kaçınmamız,

Kendi içimizde barışmamız ve ülkemizde olumlu bir havanın oluşması için bir genel af çıkarılarak, silaha ve teröre bulaşmamış olanların affedilmesi,

Bir süredir çeşitli sebepler ile ilişkilerimizin bozulduğu komşular ile iyi diyalog içerisine girilmesi,

Ülkemizde daha demokratik ve kapsayıcı bir Anayasa düzenlemesi,

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Meclis içindeki ve dışındaki siyasi parti liderleri, oda, sendika ve STK başkanları ortak mutabakat toplantısında bir araya gelmeli ve ortak dil konulmalıdır.

 

TERS GÖÇ AKIMINA VURGU

Panik ve piyasaları tıkayacak davranışlardan uzak durma uyarısında bulunan Engin, “Sonuç olarak toplumun, devletin ve yetkililerin bir birine avans tanıması gerektiği bir ortamdayız. Gergin ortamın dağıtılması, sermayelere güven vererek yatırımları arttıracaktır. Geçmişte olduğu gibi iş insanlarının önlerinin açılması için kaynakların tüm Anadolu’ya dağıtılması lazımdır. Birkaç büyük İstanbul merkezli holding değil, Anadolu yaklaşımı ile bütün iş insanlarının önünün açılması gerekmektedir. Özellikle ekonomimizde kendinden büyük ve küçük olan işletmeler arasında köprü görevi gören KOBİ’lerimizin desteklenmesi ve ayakta durmaları gerekiyor. Üretici toplum olmak zorundayız, geleceğimizin inşası için iş dünyasının yanında çiftçilerimiz de desteklenmelidir. Köylerimizde eğitim ve sağlık kurumları daha erişilebilir bir hale getirilip, köyde tarımsal üretim yapan insanlarımıza çeşitli kolaylıklar sağlanmalıdır. Böylelikle ters göç akımı başlatarak tarımımızı eski günlerine getirebiliriz” ifadelerini kullandı

 

“GENÇ EMEK GÜCÜ DEĞERLENDİRİLMEDİR”

Başkan Engin konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Gençlerimizin daha üniversite kapısından içeri girmeden kurduğu Avrupa hayalinin önüne geçmek için sanayi 4.0, eğitim 4.0 ve bürokrasi 4.0 hamleleri paralel yapılmalıdır. Ayrıca mezun olan genç emek gücünün üretime kazandırılması için istihdam yönlendirme ve imkânları oluşturulmalıdır. Serbest rekabetçi ekonomi dönemi geride kaldı. Korumacı politikalar öne çıkmış iken Çanakkale ruhuyla bir olup, bu ekonomik darbe girişiminin üstesinden hep birlikte gelmeliyiz.”

 

“İNSANIMIZ EN BÜYÜK SERMAYEMİZ”

Daha sonra söz alan MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler de; kriz ve zor günlerde Türkiye’nin vatandaşlarından başka sermayesi olmadığını, bu nedenle toplumsal bir hava değişimi olması gerektiğini vurguladı. Güler, “Silah ve teröre bulaşmamız insanların af edilmesi, toplumsal bir kucaklaşmayı başlatacaktır. Bu durum da olumlu bir hava olarak piyasalara yansıyacaktır” dedi.

 

MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Deniz ise yaşanan ekonomik durumların uluslararası güç savaşlarından doğduğunu belirterek, “Bunun üstesinden birbirimize kenetlenerek geleceğimize dair inancımız sonsuz” dedi.

 

MESİAD Dernek binasında yapılan açıklamaların ardından, toplantıya yoğun ilgi gösteren basın mensuplarının sorunları cevaplandı.(kaynak:Mesiad)

 

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
KAYMAKAM SERTEL OTCU ESNAF TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU
09:22
Kaymakam Otcu'dan Muharip gazilere ziyaret

24 Temmuz 2023 Pazartesi 07:05

Kaymakam Otcu'dan Muharip gazilere ziyaret

07:05
Tarsus Asayiş ve Güvenlik Toplantısı
20:38
TARSUS BELEDİYESİ İKİNCİ EKMEK FIRINI İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTI

21 Ocak 2023 Cumartesi 12:57

TARSUS BELEDİYESİ İKİNCİ EKMEK FIRINI İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTI

BAŞKAN BOZDOĞAN'IN BİR SÖZÜ DAHA YERİNE GELİYOR, İKİNCİ EKMEK FIRINI ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
12:57
ÇAMLIYAYLA KATLI OTOPARK PROJESİNDE SONA YAKLAŞILIYOR
19:09
Ticaret Borsası'ndan müdür Garanlı2ya ziyaret
10:17
Tarsus Ticaret borsası yönetimi toplandı

19 Ağustos 2022 Cuma 10:16

Tarsus Ticaret borsası yönetimi toplandı

10:16
'C' plaka dağıtımı yapılacak

06 Ağustos 2022 Cumartesi 12:09

'C' plaka dağıtımı yapılacak

12:09
MERSİN PRO BEACH TOUR'A HAZIR

04 Ağustos 2022 Perşembe 09:13

MERSİN PRO BEACH TOUR'A HAZIR

09:13