::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Molla Kerim ve Kuvayi Milliye Şehitleri

Molla Kerim ve Kuvayi Milliye Şehitleri dualarla anıldı
Molla Kerim ve Kuvayi Milliye Şehitleri
Haber Giriş:
31 Temmuz 2017 Pazartesi 07:57

Tarsus Belediyesi düzenlenen programda Molla Kerim ölüm yıldönümünde mahallesinde dualarla anıldı.

Tarsus Belediyesi basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre Tarsus’un kurtuluşunda en ön safta yer alan şehit Molla Kerim ve silah arkadaşları için düzenlenen program Sıraköy Mahallesi meydanında gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Sıraköy Muhtarı Gürsel Bolat, Molla Kerim ve silah arkadaşlarını rahmetle andıklarını, anma programı düzenledikleri için Belediye Başkanı Şevket Can’a teşekkür etti.

Molla Kerim’in torunun torunu İlayda Çelik şiir okurken, Molla Kerim’in torunu Molla Kerim dedesini anlattı.

Molla Kerim’in ve silah arkadaşlarının Tarsus’un ve bölgenin kurtuluşunda önemli kahramanlıklar gösterdiğini, Çeliktaş Müfrezesi Komutanı Molla Kerim ve  Kuvayi Milliye Şehitlerini rahmet andıklarını belirten Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Molla Kerim’lerin isimlerini yaşatacaklarını söyledi.

Başkan Can, “Milli Mücadele dönemi milli tarihimizin en kritik dönemlerinden birisidir. Bu dönemin önemi, Türk milletinin yaptığı mühim savaşlardan ve verdiği ağır imtihanlardan kaynaklanmaktadır. Zira bu dönemde  Türk Milleti var olma-yok olma mücadelesi vermiştir. Bu mücadele neticeleri itibari ile de çok önemlidir. Eğer milli mücadele kaybedilmiş olsa idi asırlardır üzerinde yaşadığımız vatanımız elimizden alınacak, milli birliğimiz yok olacaktı. İşte bu amaçlarla ülkemize ayak basan Fransız işgal güçleri ve işbirlikçileri 28 Temmuz 1920 tarihinde Çeliktaş Müfrezesi Komutanı Molla Kerim ve silah arkadaşlarını elleri kelepçeli halde BAC köprüsü üzerinde haince şehit etmişlerdir.

Şehit Molla Kerim’in mübarek cenazesi düşman askerleri tarafından yok edildiği için mezarı dahi yoktur. Kahraman Şehitlerimiz Türk’ün asla esir edilemeyeceğini ve zulme boyun eğmeyeceğini, söz konusu vatan olunca gözünü kırmadan canını seve seve feda edeceğini dosta düşmana göstermiş ve bölgemizin kurtuluşunda önemli bir fedakarlık göstermişlerdir. Tarsus’un tüm değerlerine sahip çıktığımız gibi Molla Kerim ve silah arkadaşlarını, Molla Kerim’in köyünde anarak ruhlarını yad etmek istedik.

Sözlerime son verirken başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, cennet vatanımızın bekası için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, sevgi ve şükranla anıyorum. Kahraman gazilerimize yüce Allah’tan sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Bundan sonraki yıllarda da daha farklı etkinliklerle  Molla Kerim ve silah arkadaşlarını gelecek nesillere taşımanın gayretini güdeceğiz” dedi.

Mersin Milletvekili Baki Şimşek günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yaparken, araştırmacı Ali Sertan Yıldırım, Molla Kerim’in hayatını anlattı.

Konuşmaların ardından Kerim Kerim okundu ve dualar edildi.

Programda ise o döneme ait fotoğraflar sergilendi. Başkan Can ve protokol üyeleri Molla Kerim’in torunlarıyla günün anısına fotoğraf çektirdiler.

 

Molla Kerim Kimdir:

MOLLA KERİM ÇELİKTAŞ
(188…-1920)

Molla Kerim ÇELİKTAŞ’ın ataları, Antalya yöresinden gelerek Tarsus’un Sıraköy Karabucak Mahallesi’ne yerleşen “BOZALİOĞULLARI” dır.
Molla Kerim’in, Fransız işgali sırasında mücadele veren Batı Bölgesi Komutanı Sinan TEKELİ ile yakın akraba oldukları ifade edilmektedir.
Molla Kerim’in çok cesur, keskin bir nişancı, vatanı söz konusu olunca ölümün üzerine gitmekten asla korkmayan, aynı zamanda çok yardımsever ve insancıl bir kişiliğe sahip olduğu belirtilmektedir.
Molla Kerim, “Yol açan” anlamına gelen “FETTAH” takma adını bir süre kullandı.
M. Kemal Paşa’nın açtığı “Kurtuluş Bayrağı” altında toplanan ve “Sivas Kongresi Temsil Heyeti”nin talimatı doğrultusunda kurulan “Tarsus Grubu”na ait 9 müfrezeden biri de “Milis Subayı Molla Kerim”in komutasındaki “Çeliktaş Müfrezesi”dir.
Sinan Bey, Molla Kerim’i Tarsus Grup Komutanı yaptı.
Molla Kerim ÇELİKTAŞ; Pozantı’nın kurtuluşunda, Kavaklıhan Zaferinde, Çamalan ve Belemedik baskınlarında önemli görevlerde bulundu. 
Pozantı’nın kurtuluşundan sonra, milis kuvvetlerimiz Tarsus’un çevresini kuşattılar. Kuşatma uzun sürdü. Tarsus’ta mahsur kalan Fransızları kurtarmak için iki binden fazla Fransız kuvveti 27 Temmuz 1920 günü Adana’dan hareket etti. Fransızlar, yolları üzerindeki köyleri ve insanları acımasızca yaktılar. 
Fransızları, Kamberhüyüğü Deresi civarında karşılayan Molla Kerim ve “Çeliktaş Müfrezesi”, düşmanın sayısal ve silâh üstünlüğüne rağmen kahramanca çarpıştı. Çembere alınmalarına rağmen geri çekilmeyen Molla Kerim ve Müfrezesi kalleşçe tuzağa düşürülerek esir alındılar.
Yerli işbirlikçilerin yardımıyla Fransız işgal güçleri tarafından, 28 Temmuz 1920’de BAC Köprüsü civarında “Çeliktaş Müfrezesi”ndeki adamlarıyla birlikte şehit edildiler. 
Şehidimizin mübarek cesedi düşman tarafından yok edildiği için mezarı da olmamıştır. 
O’nun anısını yaşatmak amacıyla, Demirkapı semtinde 14/Ekim/1954 tarihinde yaptırılan okula “Kerim Çeliktaş”; Tarsus’un bir mahallesine “Şehit Kerim” ismi verilmiştir. 
Ayrıca, Molla Kerim ÇELİKTAŞ’ın anısını ölümsüzleştirmek amacıyla, dönemin Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin KOCAMAZ, 27/Aralık/1998 tarihinde Yeni Mahalle “Cetvel Köprüsü”nde yaptırdığı anıta “Heykeli”; “ diktirilmiştir.
Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, ölüm yıldönümünde doğduğu Sıraköy Mahallesi’nde anma etkinliği düzenliyor. (kaynak:Tarsus Belediyesi)

Paylaş:  Facebook Twitter Google