::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Müteahhitlerin sınıflandırılması ile ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı

Müteahhitlerin sınıflandırılması ile ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı
Haber Giriş:
08 Mart 2019 Cuma 09:42

 İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büüykaslan uzun zamandır gündemde olan yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması ile ilgili yönetmeliğin resmi gazete yayımlandığını belirterek,’’

Herkesin yapabildiği bir iş olan müteahhitlik bu yönetmelikte belirli kriterlere sahip kişi veya şirketlerce yapılabilecektir. Şu an 350-400 civarında olan müteahhit sayısı çok düşecektir. Bu olumlu bir durumdur. Umarız yönetmeliğin uygulanmasıyla, inşaat sektöründeki sıkıntılı günler atlatılmış olur.

Mevcut uygulamada ticaret odası kaydı olan vergi mükellefi herkes müteahhitlik yapabiliyordu, tek yapacağı çevre ve şehircilik bakanlığından kayıt belgesi alması idi. Bunun dışında herhangi bir belge istenmiyordu. Bu yönetmelikle yeni bazı düzenlemeler yapıldı. Bunları Şöylece özetlemek mümkündür.

1-Bu yönetmelik yapı ruhsatına tabii tüm yapım işlerini kapsıyor. Kamu ihale kanunu  ve ihale kanununa tabi işleri kapsamıyor. Kentsel dönüşüm uygulanacak olan yerler için farklı bir uygulama olacağı ve bu hükümler saklıdır deniliyor.

2-Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve 500 m2 yi geçmeyen yapılarda parsel sahibi her türlü sorumluluğu üstlenmek şartıyla yapı müteahhit zorunluluğu yok.

3-Yapı müteahhiti işin projesine uygun olarak yapılmasını sağlamak, iş güvenliği ile ilgili tedbirleri almak, şantiye şefi ve yetki belgeli usta çalıştırmak zorunda.

4-Her yapı müteahhiti çevre ve şehircilik bakanlığından yetki belgesi almak zorunda, bunu almak için ekonomik mali yeterlilik durumunu, banka referans mektubu ,yeterli teknik elemanı ve iş gücü sağladığını gösterir belge, gibi belgeleri ibraz etmek zorunda.

5-Yaptıkları iş miktarına göre 4.251.977,59 TL den başlamak üzere A,B,C,D,E,F,G, şeklinde gruplandırma yapılarak belgelendiriliyor. Bu bedelin altında ş deneyimi olanlara da H grubu belgesi veriliyor.Bu guruplarda iş deneyim miktarına göre iş gücü ve teknik personel gücü belirleniyor.

 Yukarda ana hatları belirtilen yönetmeliğin belge alımı ile ilgili kısmı 6 ay sonra,diğer maddeleri 3 ay sonra yürürlüğe girecektir.

Bu yönetmelikle daha  önce olmayan denetimler ve cezai müeyyidelerde getirilmiştir.

Müteahhitlerin mali bilançoları, yaptıkları işe göre sınıflandırılması, teknik personel bulundurma zorunluluğu getirilmesi olumludur. Bunun uygulanabilmesi için ilgili idarecelerle denetlenmesi gerekir.

Bugün maalesef mühendis çalıştıran müteahhitler çok düşük ücret vermektedir. Oysaki bu yönetmelikle çalıştırılan mühendis içinde asgari ücrette belirlenmeliydi.Şantiyede çalışan Mühendisler için en az  TMMOB nin belirlediği brüt asgari ücret 4500.00 TL uygulanmalıdır.’’ 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı
EKONOMİ

20 Mart 2024 Çarşamba 09:52

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümü kutlandı
09:52
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08