::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Safran Çamlıyayla'da Tuttu

Çamlıyayla'da 12 yıl önce başlatılan proje kapsamında deneme amaçlı ekilen safran artık gelir kapısı oldu
Safran Çamlıyayla'da Tuttu
Haber Giriş:
20 Kasım 2017 Pazartesi 08:46

Çamlıyayla’da, 12 yıl önce Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü proje kapsamında deneme amacıyla ekilen safran bitkisi, artık yöreye uyum sağlarken,bu yıl hasat günü düzenlendi.

 

Ucarı mevkiindeki  hasat törenine Çamlıyayla Kaymakam Vekili  Uğur Ünsal, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Çamlıyayla İlçe Müdürlü Ramazan Yıldız, Ak Parti Çamlıyayla ilçe başkanı Hakkı Cereci, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

 

Safran Üreticisi Ali Köroğlu, hasat töreninde  12 yıl önce   Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin ortaklaşa ''Çamlıyayla Ekolojisinde Safran Adaptasyonu'' projesi başlatıldığını hatırlattı.

     Proje amacıyla deneme ekimi yaptığını  anlatan Köroğlu, projenin başarılı olduğunu ve  bu düşüncesinin kendisini yanıltmadığını söyledi.

     Safranın ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabildiğini anlatan Köroğlu, şöyle devam etti:

     ''7 önce ilk olarak 700 gram yumru satın alarak ve bunları 400 metre kare alana ekerek safran yumrusu üretimine başlamıştım. 'Acaba olur mu?' diye çıktığım yolda şimdi üretici haline geldim. Deneme amacıyla başlanan süreç farklı bir kazanç kapısı açtı. Şu an üretimimi daha da artırarak 30 dekar alanda üretim yapmayı hedefliyorum.''

    

 

     Projenin başlatıldığı dönemde Çamlıyayla İlçe Tarım Müdürü olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Ramazan Yıldız da  boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayinde kullanılan safranın adaptasyonunun sağlanması sayesinde ilçe ekonomisine farklı bir gelir kapısı açıldığını kaydetti.

               Safranın, yumrularından çoğalan bir bitki olduğunu, Eylül ayında dikiminin Kasım ayında hasadının yapıldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

     ''Safran çiçeğinin içerisindeki kırmızı renkte olan üç organın işlevi çok büyük. Çiçeğin içerisinde üç adet de sarı renkte organ bulunuyor. Asıl safran kırmızı olanlarıdır. Bu organ kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıya renk veriyor.'' 

 

Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı da pazarlama konusunda sıkıntı yaşayan üreticilerin bu gibi tanıtım etkinlikleri ile seslerini duyurabileceğini ümit ettiğini belirterek bu konuda Çamlıyayla Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

 

 

Etkinlik, safran çayı içilmesin ardından sona erdi.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google