::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Karadoğan

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Karadoğan, ‘'Döner sermaye sistemi adaletsiz''
Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Karadoğan
Haber Giriş:
15 Ekim 2018 Pazartesi 12:12

Sağlık Sen Mersin Şube başkanı Şemsettin Karadoğan Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Sistemi ve Döner Sermaye Dağılımında adaletsizlikler olduğunu belirterek,

“dağıtılan döner sermaye miktarındaki azalmalar sebebiyle sabit ek ödeme dışında döner sermayeden pay alamayacak duruma gelen sağlık çalışanları çok büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.”dediSağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, döner sermaye paylarının dağıtımındaki adaletsizliğe vurgu yaparak, sağlık personeli arasında haksızlığa sebep olan döner sermaye payı oranlarının acilen düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

“Türkiye genelinde sağlık alanında devrim niteliği taşıyan yenlikler yapılarak hasta memnuniyetinde ciddi artışlar sağlandı” diyen Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, döner sermaye dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Karadoğan “bir çok hastanın yurt dışından Türkiye’ye geldiğini, sağlık alanında kullanılan cihaz ve teknikler dünya standartlarına uygun olduğunu ancak Hastalıkla mücadelede emin adımlarla ilerlerken, hastalara dünya standartlarında hizmet vermek için canını dişine takarak gece gündüz demeden fedakarca çalışan sağlık çalışanlarımızın yaşam ve çalışma standartları konusunda maalesef ilerleme sağlanamadığını”belirtti.

 

 

Karadoğan, “Sağlık çalışanlarının performansını artırmak, gelirini yükseltmek ve onları motive etmek amacıyla yürürlüğe konulmuş olan performansa dayalı ödeme sistemi yani bilinen adıyla döner sermayeden pay alma hakkı amacına ulaşamamış, aksine ters yönde etki ederek iş ortamındaki huzuru bozmuş, çalışma barışına gölge düşürmüş ve adaletsizliğe yol açmıştır. Bu adaletsizlik hekim ve hekim dışı sağlık personeli arasında olduğu kadar, iki farklı hastanede çalışan aynı branşta aynı kıdemde aynı sayıda ameliyatı gerçekleştiren iki hekimin döner sermayeden aldığı pay oranında da uçurumlara sebep olmaktadır. Yani aynı sayıda iş yapan aynı özellikleri taşıyan aynı puana sahip A Hastanesindeki doktor döner sermayeden 14 bin TL alıyorken, B Hastanesinde görev yapan doktor 100 TL alabilmektedir. Hastanelerde etik kurulunca, hastane ortalamasını düşürmek için girişimsel işlem puanları silindiği, Danıştay 11.Dairesinin kararıyla % 1’e düşürülen Hazine payı Döner Sermaye komisyon raporlarında %1 iken, % 15 kesilerek dağıtılabilir döner sermaye miktarı düşürülmektedir. Döner Sermaye dağıtımında ortalamanın altında kalan hekimlere başhekimlerin yetkisi ile Döner Sermaye oranı ortalamanın % 80 ine kadar yükseltilerek, gerek ortalama ve üzerindeki hekimlerin, gerekse hekim dışı sağlık çalışanlarının daha az döner sermaye almasına sebep olmaktadır. Bu da performansta düşüşe, iş hayatında huzursuzluğa ve iş barışına, en önemlisi de adaletsizliğe sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

Şemsettin Karadoğan, “Aynı branştaki iki hekim arasında meydana gelen bu haksızlık hekim dışı sağlık çalışanları arasında da bir uçurum gibi yükselmekte ve zulme dönüşmektedir. Her daim sağlığın bir ekip işi olduğunu vurguluyoruz. Bıkmadan ve yılmadan da bunu söylemeye devam edeceğiz. Çalışma barışını bozan adaletsiz döner sermaye sistemine bir an evvel müdahale edilmesi, bütünün parçaları olan sağlık emekçilerinin döner sermayeden aldıkları payın acilen artırılması gerekmektedir. Emekte de kazançta da adalet” diye aktardı.(kaynak:Sağlık Sen Mersin Şube başkanlığı)

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google