::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tanıtım toplantısı

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (Tarsus GİOSB) tanıtım toplantısı yapıldı.
Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tanıtım toplantısı
Haber Giriş:
29 Ekim 2018 Pazartesi 10:26

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (Tarsus GİOSB) tanıtım toplantısı yapıldı.

May Life Plazada gerçekleştirilen toplantıya Vali Ali İhsan Su, Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal,  Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can,Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ruhi Koçak,Tarsus Ticaret Borsası başkanı Murat Kaya , Mersin  OSB başkanı Sabri Tekli,ile müteşebbüs heyet üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve iş insanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Mersin Valisi Ali İhsan Su,tanıtım toplantısında  Tarsus’un gıda üretiminde Mersin’in  lokomotif ilçelerinden biri olduğunu belirterek, Tarsus GİOSB’nin kurulmasının artık bir gereklilik haline geldiğini; Gıda İhtisas OSB’yi en kısa zamanda yatırımcıların hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Valisi Ali İhsan Su, Tarsus’un önemli bir ilçe olduğunu söyledi.

Mersin’in büyük bir potansiyele sahip olduğunu tarım ve  gıda sanayinde de çok ciddi imkanlara sahip olduğunu belirterek, Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin önemine dikkat çekti.

Vali Su, şöyle konuştu: ‘’Tarsus’ta gıda üretiminde ilimizin lokomotif ilçelerinden bir tanesi. Bu artık bir gereklilikti. İş adamlarımıza çok yeni fırsatlar doğuracağını düşünüyorum.”

İş insanlarını TGİOSB’de yatırım yapmaya çağıran Vali Su, Gıda İhtisas OSB’nin Mersin  ve ülkemizin daha da gelişip kalkınmasına katkı sağlayacağına olan inancını dile getirerek, başta Eski Kalkınma Bakanı Mersin Milletvekili Sayın Lütfi Elvan olmak üzere TGİOSB’nin kurulmasında emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da  Tarsus için var olduklarını ifade ederek, Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tarsus’a büyük katkı değer katacağını inandığını söyledi.

Başkan Can, Belediye   olarak Tarsus’a yapılacak olan hizmetlerin yanında olduklarını  ve olmaya da devam edeceklerini belirterek,’’ Tarsus Gıda İhtisas organize Sanayinin ÇED raporları için 300 bin TL katkı sağladı. Tarsus’ta taş üstüne taş koymak isteyen herkesin yanındayız ve onlarla birlikte mücadele ediyoruz.” dedi.Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, da  Tarsus’un artık kabuğuna sığmadığını ifade ederek, ‘’Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan’a Mersin Büüykşehir Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’a Tarsus Belediye Başkanımız Şevket Can’a  bizleri heveslendiren herkese çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya da ‘’Bu süreçte bizlere desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan’a, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a, Tarsus Belediye Başkanımız Şevket Can’a emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu projeye yatırım yapacak para koyacak herkes bu ülkenin kahramanlarıdır. Bu güzel ülke bizim, Tarsus bizim içinde bulunduğumuz coğrafyaya baktığımızda çok önemli bir yerde yer alıyoruz. Bize göre bu yatırımları gerçekleştirecek olanlar ,taşın altına elini koyacak olanlar bizim nezdimizde bu ülkenin kahramanlarıdır. Bu ortamda yatırım yapacak istihdam sağlayacak olan arkadaşlarımızı yürekten kutluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyor  ve hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Toplantı soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Tarsus’un  Çamtepe, Kurbanlı ve Sağlıklı Mahalleleri/Köyleri sınırları içinde 530 Hektar alan üzerine kurulacak Organize Sanayi Bölgesinde, Gıda Ürünlerinin imalatı, Etin işlenmesi ve Saklanması ile Et ve Balık (Deniz) ürünlerinin İmalatı, Sebze ve meyvelerin işlenmesi ve saklanması, bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlarının imalatı, fırın ve unlu mamuller imalatı, diğer gıda maddelerinin imalatı, hazır hayvan yemleri imalatı,gıda ürünleri ve içecek imalatı gibi tarıma ve gıda ürünlerine dayalı sanayi ve alt sanayi sektörleri faaliyet gösterecektir.

Tarımda gelişmiş olan Çukurova Bölgesinin sanayisi de hammaddeye erişim kolaylığı sayesinde tarımdan yada dolaylı olarak etkilenen gıda ve içecek imalatı gibi sanayi alt kollarına dayanmaktadır. Amaç, kümelemenin yarattığı ekonomik sinerjiyi daha da güçlendirecek, her türlü girdinin kolay bulunabileceği, ihtiyaçların ve gereksinimlerin  ortak olduğu, tedarikçiye yakın ve lojistik bağlantıların kurulmuş, atıkların benzer olmasından ötürü arıtma tesisi maliyetlerinin azaltılacağı, uzmanlaşmış işgücü temininin rahat sağlanacağı ve pazarlama olanaklarının kolay erişilebilir olduğu, rekabetçi bir Gıda İhtisas Organize Sanayi bölgesi kurmaktır.

Jeostratejik 7 milyon dönümlük verimli arazisi, sanayiye hammadde sağlayan ürünleri, Ortadoğu ve Anadıoluyu birbirine bağlayan lojistik avantajı sayesinde Türkiye’nin sanayi çarık Çukurova Bölgesinde dönecek.

Çukurova’nın bereketli toprakları üzerine kurulacak TGİOSB Ortadoğu’nun en büyük limanı olan Mersin Uluslar arası Limanına 35 km, Adana Şakirpaşa Hava limanına 40 km, Serbest Bölgeye 20 km, yeni kurulacak Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yenice Lojistik üssüne 15 dakika uzaklıktadır. Lokasyon kolaylığı sayesinde ürünlerin yolda göreceği zarar en aza indirilecektir.

3.8 milyon ton hububat, tahıl ve pamuk üretimi, 3.5 milyon ton narenciye ve meyve üretimi, açıkta 2.7 milyon tor, örtü altında 1.6 milyon ton sebze üretimi,  hayvansal ve diğer tarım ürünleri üretimi ile Çukurova Bölgesi toplamda 11 milyonluk üretimle Türkiye’nin pek çok alanında lider..

5 milyon üç yüz bin metrekarelik alana konuşlandırılacak olan  sanayi bölgesi tarım ürünlerinden hayvansal ürünlerin işlenmesine, ambalajlamadan paketlemeye, kadar pek çok alanda hizmet verecektir. Ulusal ve uluslar arası arenada yatırımcılarına çok ciddi katkı sağlayacaktır.

Proje  yaklaşık 15 bin  kişiye doğrudan ,40 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacak, 55 bin kişiye ekmek kapısı olacaktır.

Yatırımcılara yapı kullanım izni, inşaat ruhsatı, çalışma izni OSB tarafından verilecek, elektrik su ve doğalgaz işlemleri OSB tarafından yapılacaktır.

2017 yılında kurulan TGİOSB’nun 2020 yılında faaliyete girmesi planlanmaktadır.

Ülkemizde ve bölgemizde artan işsizliği engelleyerek bireylerin   ekonomiye katkısını artıracaktır. Türkiye için de önemli bir yere sahip olan TGİOSB, gelen taleplerin karşılanması ile Türkiye ekonomisinin hedeflendiği ve öngördüğü rakamlara ulaşmak için bir büyük adım daha atılmış, ulusal ve uluslar arası birçok yatırımcı ve sanayiciye imkan sağlanmış olurken, doğrudan 15.000 kişi ve tarım ürünleri üretiminde istihdam edilen yaklaşık 40.000 kişinin Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi uile gelir düzeyleri artacaktır. TGİOSB’de her aileden (bir) 1 kişinin istihdam sağlandığı ve her ailenin 4 (dört) bireyden oluştuğu düşünülürse 55.000x4: 220.000 kişi bu projeden gelir bakımından etkilenecektir. TGİOSB’de üretilen ürünler yurt içi pazarlarda katma değer yaratacak ve ekonomiyi canlandıracaktır. Yine  TGİOSB de üretilen ürünler yurtdışı pazarlarda satılarak ülkemize döviz girdisi sağlanacaktır.

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bu bereketli toprakların ürününe, üreticisine ve yatırımcısına artı değer kazandırmak, ülkenin potansiyelini doğru yerde, doğru enerjiye harcamaz için kuruluyor.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google