::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsus Meyve Sebze Hali esnafı

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ve Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Meyve Sebze Hali esnafıyla bir araya geldi
Tarsus Meyve Sebze Hali esnafı
Haber Giriş:
06 Mart 2018 Salı 11:29

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ve Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Meyve Sebze Hali esnafıyla bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Mehmet Can, hizmetler için teşekkür etti.

Hal esnafının sorunlarını bildiğini belirten Başkan Can, en kısa zamanda eksiklikleri tamamlamak için gerekli çalışmaları yaptıracaklarını söyledi.

Başkan Can, “Çoğunuzu tanıyorum. Sizlerde beni tanıyorsunuz. 1999-2001 yıllar arası burada yaklaşık 2.5 yıl sizlerle birlikte çalıştım. Hepinizin sıkıntısını, derdini bilen bir insanım. Herkes uyurken sizler günün erken saatlerinde daha güneş doğmadan rızık için yollara düşüyorsunuz. 4 yıldır Belediye Başkanıyım Hal’den bana intikal eden herhangi bir sorun yansımadı.

Hal’de güzel bir kardeşlik ortamı var. 150 komisyoncumuz, 60 küçük sevkiyatcımız, 32 tane eski ardiye, son olarak yapılan 14 ardiye ile toplam 256 esnafımız var. Çalışanlarıyla birlikte baktığımızda bu sayı bin-2 bini buluyor. Ciro olarak baktığımız zaman üretici bölgesi olduğumuz için belli bir miktar ciroyu buluyor. Ülkemizde Tarsus hali üretici bölgesi olmasından ötürü büyük önem arz etmektedir. 2014 sonrası hal’lerin tamamı büyükşehir belediyemize geçti. Eskiden rusüm %2’idi şu anda %5. Yani 4’te bir azaldı. Büyükşehir belediyemizin burada geliri yok, zararda diyebiliriz. Belediyecilikte ticaret olmaz, kamuya hizmet ediyoruz, vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Bizler her yaptığımız işten kar elde edeceğiz, anlayışına sahip değiliz. Buraya gelmeden önce arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız araştırmada en büyük sorunun güvenlik olduğunu öğrendim. İkinci sorun duvarların jiletli telle çekilmesi. Üçüncü sorun arka taraftaki yolun açılması. Dördüncü sorun hal içerisindeki yama. Burada Hallerden sorumlu daire başkanımıza söyledim. Gereken çalışmalar yapılıp, sorunlarınız giderilecektir. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızın sorumluluk alanı çok arttı. İstanbul’dan büyük bir alana hizmet ediyor. Hepimizin hemşehrisi, duamızı ve desteğimizi Burhanettin Kocamaz başkanımızdan esirgemiyoruz. Diğer sıkıntı ve isteklerinizi sayın başkanımıza ileterek biran önce yapılmasını sağlayacağım” dedi.

Daha sonra yaptığı ve yapacağı hizmetlerden ve projelerden bahseden Başkan Can, “2014 seçimleri sonrası 45 mahalle sorumluluk alanımızdaydı. Büyükşehir yasasından sonra bu sorumluluk alanı 179 mahalleye çıktı. Kısacası 4 kat sorumluluk alanımız arttı. Gelirimiz %60 düştü. Biz buna rağmen bunu vatandaşlarımıza hissettirmedik ve 30 açılış gerçekleştirdik. Ve her hafta bir açılış yapmaya Mayıs ayına kadar devam edeceğiz “ şeklinde konuştu.

Başkan Can, “Doğum büyüdüğüm yaşadığım topraklara hizmet etmek gerçekten çok güzel bir duygu. Bundan dolayı Allah’ıma şükürler olsun. Bizim birinci önceliğimiz şehrimizdeki kardeşlik ve birliktelik ortamımızın devam etmesidir. Allah birlikteliğimizi bozdurmasın” dedi.

Mersinin her bir ilçesinin Türkiye’nin tükettiği ve ihraç ettiği ürünün yarısını karşıladığını söyleyen Mersin Milletvekili Baki Şimşek, bu kadar ürünün yetiştirilmesine rağmen karşılığının alınamadığını dile getirdi.

Milletvekili Baki Şimşek, “Tarsus’ta hal camiası bana göre çok şanslı. Halin sorunlarını çok iyi bilen hal müdürlüğü yapmış, birçoğunuzu şahsen tanıyan bir belediye başkanımız var. Aynı zamanda hemşerimiz olan yine hal esnafıyla yıllardır aynı sektörün içinde zirai ilaç bayiliği yapan çiftçinin köylünün sorunlarını çok iyi bilen bir büyük şehir belediye başkanımız var. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yarısını tek başına karşılayan Mersin var. Mecliste söylediğimde şaşırıyorlar. Mersinin her bir ilçesi Türkiye’nin tükettiği ve ihraç ettiği ürünün yarısını karşılıyor. Ama maalesef bu kadar ürün yetiştirip karşılığını alamayan bir Mersin var. TBMM kürsüsünde üreticinin yetiştirdiği ürünlerin daha ucuza mal edilmesi için çiftçinin ve nakliyecinin kullandığı mazotun gemicilerin kullandığı mazotun fiyatından olması gerektiğini belirttim. İhracatın çoğunluğu Irak ve Rusya’yla.  İki yıldır yaşananlardan dolayı esnafın durumu çok kötü, krediyle çalışıyor. Yine bu bölgeyle alakalı Mersin Adana otobanındaki aranın bedava olması gerektiğini Organize Sanayi yolunun ivedilikle bitirilmesi gerektiğini belirtmemize rağmen bir türlü cevap alamıyoruz. Sahil bandı bir türlü başlatılamadı, şehir hareketlenemiyor. Bizler sizin sesinizi duyurmaya devam edeceğiz’’ ifadesini kullandı.

Toplantı Başkan Can’ın esnafların sorularını cevaplamasıyla sona erdi.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google