Tarsus Müftülüğüne bağlı Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından, aile yapısını korumak, toplumun temeli olan aileyi güçlendirmek amacıyla Tarsus ADRB Koordinatörü Teslime İşler’in organizesiyle Müftümüz Hayri Erenay tarafından “Aile Mahremiyetinin Korunmasında İffet Kavramının Önemi ” konulu konferans verildi.
Müftülük Konferans salonunda Tüm Kur’an kursu öğreticilerimiz öğrencileri ve velilerinin katıldığı “Aile Mahremiyetinin Korunmasında İffet Kavramının Önemi” konulu konferansa konuşmacı olarak Tarsus Müftümüz Hayri Erenay katıldılar
Ailenin oluşumu ve sürecinde özellikle anneleri elen alan Müftümüz Hayri Erenay, ebeveynlerin davranışlarını irdeledi .Özellikle çocuklarına bağımlı anne davranışlarından söz etti. Çocuklara bağımlı olan annelerin bağımsız çocuk yetiştiremeyeceğini önemle vurgulayarak , bu konuda anne-babalara düşen görevleri anlattı. Hiç kimsenin bir başka kişiye mahkum ve mecbur olmadığını, kişilerin ancak birey olarak insan ve iyi bir kul olarak var olabileceklerini, sadece ve sadece bir başkası için yaşamanın insanı mutlu kılamayacağını anlattı. Özellikle kadınların yüklendikleri anne , gelin, komşu çalışan evlat v.b rollerinde nihai hedefin kişinin mutluluğundan öte Allah’ın kişiye yüklediği sorumluluk olduğunu önemle vurguladı. Kişi mutluluğu öne çıkarıldığında yapanı her zaman mutlu etmeyeceğini anlattı. Kişi kendinden vaz geçerek kendini eriterek kimseye fayda sağlayamayacağını anlattı. “Allah kullarını bir başkasına teslim edecek kadar kulundan vazgeçmiş değildir” diyen Müftümüz aile bireylerinin istenen özgürlüğü kişilikleri korunarak ancak olabileceğini anlattı.
Tarsus Müftümüz Hayri Erenay, Kur’an ve Hadis perspektifinde Aile mahremiyetinde İffet kavramını şu sözleriyle değerlendirdi.
“Mahremiyet, haramdan gelir. Haram, Yüce Rabbimizin bizler için koyduğu yasaklardır. Bazı şeylerin haramlığı bizzat kötü ve çirkin olmasından kaynaklanır. İçki içmek, kumar oynamak, zina etmek, kötü ve zararlı olduğu için haramdır. Bazı şeylerin haramlığı ise hürmetten, saygıdan kaynaklanır. Anne-baba, saygın oldukları için onlara “öf” demek bile haramdır. Dünyadaki cennetimiz ailenin mahremiyeti de Allah’ın aileye yüklemiş olduğu saygınlıktan kaynaklanır. Aile mahremiyeti ihlal ve ifşa edildiğinde toplumda büyük kötülükler, bozulmalar ortaya çıkar. Bunun içindir ki Rabbimiz, insanlığa ilk olarak Hz. Âdem ve Havva aracılığıyla insanın ve ailenin mahremiyetini öğretmiş ve bu mahremiyetin korunmasını emretmiştir.
Bugün iletişim ve teknoloji çağında yaşıyoruz. İletişim araç ve gereçleri hayatımızı bir yönüyle kolaylaştırırken diğer yönüyle zorlaştırmaktadır. Kitle iletişim araçları ve sosyal medyanın sınır tanımaksızın ve ölçüsüzce mahremiyeti hiçe sayarak kullanımı, kişisel, ailevi ve toplumsal birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle ailemizi, yavrularımızı, gençlerimizi bütün bu kötülüklerden koruyacak bir merhamet ve mahremiyet eğitimine ihtiyacımız var. Bugün, çocuklarımızı her geçen gün hakikat dünyasından koparıp sanal dünyaya mahkûm eden bu gidişata karşı bilinçlendirmeye çok ihtiyacımız var. Ailenin temelini oluşturan muhabbet, merhamet, sevgi, sadakat ve mahremiyet gibi değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak hususunda hepimize düşen büyük görevler ve sorumluluklar var. Yüce Rabbimiz, bizleri sorumluluklarının bilincinde olan kullarından eylesin.”(kaynak:Tarsus Müftülüğü)
Paylaş: |
27 Ağustos 2024 Salı 12:27
18 Ağustos 2024 Pazar 22:52