::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsus Orman Müdürlüğü Endemik Türlerini Koruyor

Endemik bitkiler listesinde olan Sığır Kuyruğu bitkisi, Tarsus Pamukluk barajı çalışmaları sırasında, göl aynası altında kalacağından, İşletme şefliğince tohumlarının toplatılarak Tarsus fidanlığında üretimi yapıldı.
Tarsus Orman Müdürlüğü Endemik Türlerini Koruyor
Haber Giriş:
11 Şubat 2014 Salı 17:39

Endemik bitkiler listesinde olan Sığır Kuyruğu bitkisi, Tarsus Pamukluk barajı çalışmaları sırasında, göl aynası altında kalacağından, İşletme şefliğince tohumlarının toplatılarak Tarsus fidanlığında üretimi yapıldı.

Akademik kadronun da konuyla ilgili yaptığı çalışmalar neticesinde, Çamlıyayla Şefliği Korucak köyü, bu türün yaşam alanı olarak tespit edildi.

“Pamukluk Barajı Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti ve Taşınması Projesi” çalışmalarıyla gündeme gelen bu türle ilgili, Projenin tür tespitinin yapılmasından ve koordinasyonundan sorumlu Prof. Dr. Ayşe Everest tarafından yapılan çalışma sonucunda; baraj havzasında 4 farklı vejetasyon yapısının mevcut olduğunu, baraj bölgesinde yapılan çalışmada 100 adet bitki, 1 adet mantar ve 1 adet liken türleri tespitinin yapıldığı, tespiti yapılanlardan özellikli bitki türlerinin, tıbbi-aromatik, ekonomik, süs bitkisi, besin bitkisi vb. Türlerin ortaya çıkartıldığı, bu türlerin sayısal verilerinin, türün yoğunluk durumlarının ve IUCN tehlike kategorisi içerisindeki durumlarının değerlendirildiği,  Ayrıca; projede tespit edilen özellikli bitkilerden taşınmaya/nakledilmeye ve dolayısı ile ex-situ (Yaşam alanı dışında) korumaya uygun türlerin Verbascum pseudoholotrichum ve Centaurea ptosimopappoides türlerinin olduğu tespit edilmiştir. Sığır Kuyruğunun bu endemik türünün dikimi için düzenlen törene, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, Tarsus Orman İşletme Müdürü Mehmet Fulin, Odun Dışı Ürünler Başmühendisi Yunuz Agkuş,  İşletme Şefi Adnan Zorlukan Aber, Köy Muhtarları ve Vatandaşlar katıldı.Orman Bölge Müdürü Abit Baca; ” Yapılan çalışmayla endemik olan bu türün hem devamı sağlanmakta, hem de biyoçeşitliliğe katkı sağlamaktayız. Sığır kuyruğu bitkisinin bol miktarda nektar içeren çiçekleri, bal arılarını bitkiye çeker. Bu yönüyle de arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da katkıda bulunmuş olmaktayız” dedi. Vatandaşlar ise; yapılan bu çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirirken, endemik olan bu türün korunması ve yaygınlaştırılmasını, özellikle arıcılıkla uğraşanlar için önemli olduğu, bu nedenle de onlara düşen bir şey varsa yapmaya hazır olduklarını söylediler.

Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı ise; Orman Bölge Müdürlüğünün vatandaşlarla bu tür faaliyetleri beraberce yürütmenin önemini vurgulayarak; duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından yaklaşık 5 ha alana, 850 adet Sığır Kuyruğu dikimi yapılarak program sona erdi.

Paylaş:  Facebook Twitter Google