Giderek zeytin cennetine dönüşen Tarsus’ta yağlık zeytinlerin yanı sıra salamura yapılan zeytinlerde kahvaltılarda sofralık olarak kullanılıyor
Son yıllarda Tarsus’a özgü Sarıulak zeytinlerinin ekim alanı ve hasat miktarı hızla artarken yağlık zeytinlerin yanı sıra salamurada yapılıyor. Salamura zeytin satan Zeytin pazarlamacıları bunun kilosunu 5 TL ile 8 TL arasında satıyorlar. Sarıulak cinsi salamuralık zeytinleri kırarak bidonlara dolduran kadınlar da bu işten ekmek yiyor. Mevsimlik olarak zeytin kıran ve salamura yapan kadınlar günde 80-100 kg arasında zeytin kırarak bunları tuzlayıp bidonlara koyuyor ve salamura yapıyor. Daha sonra bu salamuralık zeytinlerde özellikle sabah kahvaltılarında yenilmek üzeri satılıyor. 5 kg. bidon salamura 30 ile 35 TL arasında satılıyor ve alıcı buluyor.
Paylaş: |
20 Mart 2024 Çarşamba 09:52
27 Şubat 2024 Salı 10:02
16 Kasım 2023 Perşembe 11:23