::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, yatırımcıların önünün açılarak Tarsus'a sektör bazlı teşvik sistemin şart olduğunu bildirdi.
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya
Haber Giriş:
13 Eylül 2016 Salı 13:32

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, yatırımcıların önünün açılarak Tarsus’a sektör bazlı teşvik sistemin şart olduğunu bildirdi.

 

Kaya, TOBB'nde düzenlenen Konseyler Toplantısında Tarsus'a dair tarımsal ekonomik verileri paylaştı.

 

Tarsus Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Başkan Murat Kaya rapor olarak sunduğu dosyada Tarsus'un yaklaşık 8 bin kayıtlı çiftçisi ile 1 milyon dönümden fazla ekilebilir alanda tarımsal üretim yapan, İlinin yüzde 30’una hitap eden bir büyük kent olduğunu ifade ederken "Mersin ve Adana arasında  kalan Tarsus, Tarımda yaklaşık 2 milyar TL'lık gayri safi üretim değeri ile bu 2 ilin % 30 luk tarımsal üretim payına sahiptir. Bu büyüklükte ekonomik envantere sahip başka bir ilçede yoktur. Tarsus Ticaret Borsası tarımsal ürünler üzerinden 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Tarsus ilçesinde toplam tahakkuk eden ( 57,5 Milyon TL) ve ödenen verginin % 38 sini devlete vergi olarak kazandırmıştır. " dedi.

 

 

Başkan Murat Kaya, yaş sebze ve meyvede en önemli ihraç ve tüketim kalemlerinde yer alan ürünlerimize dair verdiği istatistiki bilgilerde bu ürünlerin Tarsus'a olan katma değerinin altını çizdi.

 

Kaya, "Türkiye Mandalina Üretim miktarı 1,15 milyon ton Mersinin üretim miktarı 160 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 58 dir. Türkiye ye oranı %8 dir. Türkiye Portakal Üretim miktarı 1,8  milyon ton Mersinin üretim miktarı 276 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 35 dir.Türkiye ye oranı % 5,25 dir.Türkiye Greyfurt Üretim miktarı 250 bin ton Mersinin üretim miktarı 27 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 72 dir. Türkiye ye oranı % 8 dir.Türkiye Limon Üretim miktarı 750 bin ton Mersinin üretim miktarı 450 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 19 dir. Türkiye ye oranı % 11,5 dir.Türkiye NAR Üretim miktarı 445 bin ton Mersinin üretim miktarı 62 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 67 dir. Türkiye ye oranı % 10 dir.Türkiye zeytin (yağlık ve sofralık) Üretim miktarı 1,7 milyon ton Mersinin üretim miktarı 170 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı % 25 dir. Türkiye ye oranı % 2,5 dir.Türkiye ŞEFTALİ Üretim miktarı 642 bin ton Mersinin üretim miktarı 110 bin ton ve Tarsus un İle göre üretim oranı yüzde 15’dir. Türkiye ye oranı % 2,5 dir." şeklinde konuştu.

 

Başkan Murat Kaya "Yatırımcı ve firmaların nitelikli alanlarda faaliyet göstermelerinin  yolu planlı bir şekilde düzenlenmiş iş alanları ve üretim bölgeleri oluşturulmasından geçmektedir. Bu noktada yatırımcılar için mekansal varlık planlamasının yapılması , sanayi arsası üretimi konusunda çalışmalar yapılarak sanayi ve tarım alanlarının bölgemizde ivedilikle konumlandırılması gerekmektedir.AR-GE ve katma değer sağlayan yatırımlar için sabit yatırımlara hibe destekleri teşvik edilmelidir.Bölgesel teşvik sisteminde 3. sırada yer alan İlimiz nedeniyle Tarsus yeterli oranda teşvik mekanizmasından faydalanamamaktadır.Yatırımların yeteri ölçüde ilçelere kanalize edilememesi nedeniyle ilçemizin yatırım yönünden sergilediği durgunluk nitelikli iş gücünü de azaltmaktadır.Bölgede en geniş arazi yapısıyla dikkat çeken Tarsus'a sektör bazlı Teşvik Sistemi şarttır.İlçelere yapılacak olan yatırımlara ilave avantaj ve teşvik sağlanması ile yatırımcı açısından Tarsus'ta kurulması planlanan Gıda OSB'nin cazibesini de arttıracaktır." dedi

 

Başkan Murat Kaya, yeni yatırımlar haricinde mevcut yatırımlarında desteklenmesi gerektiğini , desteklerin sermaye aracılarından karşılanması kısmında KOBİ ve Sanayicilerimizi kısıtlayan üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi engelleyen finans sorunumuza endüstriyel bankacılık ve yatırım bankacılığı işlevlerini bir arada yürütecek yeni nesil bir bankacılık anlayışına gidilmesi zamanının geldiğini ifade ederken "Döviz kurlarında mevsimsel dalgalanma ve belirsizlik hareket kabiliyetimizi olumsuz şekilde etkilemektedir.İthalat, ihracat ve üretimde yaşanan döviz kuru dalgalanmalarından yaşanan sıkıntılarımızı minimize edilmesi ve ticaretteki rekabet gücümüzün artması için piyasa regülatörü araçların arz ve talep koşullarına uygun finansman erişimlerinin ulaşılabilirliği daha sade hale getirilmelidir.Yeni yatırımlar haricinde mevcut yatırımlarında desteklenmesi , desteklerin sermaye aracılarından karşılanması kısmında KOBİ ve Sanayicilerimizi kısıtlayan üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi engelleyen finans sorunumuza endüstriyel bankacılık ve yatırım bankacılığı işlevlerini bir arada yürütecek yeni nesil bir bankacılık anlayışına gidilmelidir. Bankaların dönemsel yaşanan ekonomik düşüşlerde ve çeşitli spekülasyonlarda sanayicimize ve tacire olan baskıları üretimimizi ve ticaretimizi olumsuz etkilemektedir.Uygulanan teşvik ve desteklerle Bankaların tutumları tutarsızlık göstermektedir.Devlet bankaları ve finans kuruluşları gerektiğinde üreticinin üretim alanını , gerektiğinde iş adamının işini geliştirmesi açısından   krediye erişimde talep ettiği koşullar ve faiz oranlarını rehabilite etmeli, teminat mektupları komisyon oranları düşürülmeli, teminat mektubu karşılığı alınan ipotek değerlerini değeri ölçüsünde belirlemeleri gerekmektedir." şeklinde konuştu.

 

Tarsus ekonomisinin can damarı tarım olduğunu, ithalata bağımlı olduğumuz ürünlerin yeniden planlanarak teşvik edilmesi sisteminde eksiklik olduğunu ifade eden Kaya, tarım kesiminin desteklenmesi adı altında yürütülen teşvik ve destekleme uygulamaları beklenen yararı sağlayamadığı gibi kamu harcamalarının da ölçüsüzce artmasına yol açtığı anlatırken "Tarım kesiminin desteklenmesinin özellikle zaruret arz eden, günlük yaşamda olmazsa olmazımız olan özellikle  İthalatına bağımlı olduğumuz bitkisel ve hayvansal ürünlerin hazırda üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerle ikame edilmesine veya  ikame edilemiyorsa üretilmesi için teşviklerin yenilenmesine dinamik bir model sistemi oluşturarak ne kadar üretirsen o kadar destek mantığı ile iç üretimin canlandırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı
EKONOMİ

20 Mart 2024 Çarşamba 09:52

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümünde Yıldızları Zirve Yaptı

Tarsus Ticaret Borsası, kuruluşunun 72. Yıldönümü kutlandı
09:52
Tarsus Ticaret Borsası Personellerine Ödül
12:48
Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret
EKONOMİ

16 Kasım 2023 Perşembe 11:23

Kaan Saltık'dan TSO'ya ziyaret

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak'ı ziyaret etti
11:23
Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor
EKONOMİ

02 Kasım 2023 Perşembe 10:08

Mersin Agropark Türkiye'ye model oluyor

10:08