::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsusta Narenciyede Uygun Depolama, Ambalajlama ve İlaçların Kullanımı eğitimi

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı Narenciyede Uygun Depolama, Ambalajlama ve İlaçların Kullanımı eğitimi Tarsus Ziraat Odası Ali Ergezer toplantı salonunda gerçekleştirildi
Tarsusta Narenciyede Uygun Depolama, Ambalajlama ve İlaçların Kullanımı eğitimi
Haber Giriş:
09 Ekim 2019 Çarşamba 11:19

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı  Narenciyede Uygun Depolama, Ambalajlama ve İlaçların Kullanımı eğitimi Tarsus Ziraat Odası Ali Ergezer toplantı salonunda gerçekleştirildi

Eğitime Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Okan Özkaya,Tarsus Tarım ve Orman ilçe müdürü Hayri Erdoğan,Tarsus Ziraat odası başkanı Hayri Erdoğan ile çiftçiler katıldı.

Açılışta Ziraat Odası Başkanı  Veyis Avcı, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söylerken Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan ise narenciye ekimi ve faaliyetler hakkında kısa bir konuşma yaptı. Erdoğan “ İlçemizde 107.578 dekar alanda narenciye üretimi yapılmaktadır Bu narenciye alanının 32.585 dekarlık kısmında limon üretilmektedir” diyerek şunları söyledi:

“İlçemizde 2018-2018 üretim sezonu için ihracat verilerine göre narenciye üretiminin toplamda 46.515 dekarlık alanda 196.025 ton ürün ihraç edilmiş olup, bu ihracat miktarının 17.875 dekarlık alanda 53.040 tonluk üretim miktarı ile limon ihracatı kapsamaktadır. İlçe Müdürlüğümüz Teknik personelince yürütülmekte olan sürvey çalışmalarında yoğunluk gözlemlenmesi sonucunda Akdeniz Meyve Sineğine karşı 6 kez toplu ilaçlama yapılmış, ayrıca Harnup Güvesi ve portakal güvesine karşı da 1 kez toplu mücadele kararı alınmıştır.”

Daha sonar Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Özkaya  söz aldı. Özkaya, narenciye de üretim, hasat ve depolama konularında bilgi verdi. Özkaya “Portakal ve mandarinde olduğu gibi limonda  da  uygun ambalaj ve depolama yöntemleri çok önemlidir. Hasat yapılırken kesinlikle yağmur olmamalıdır Ayrıca sabahları erken saatte yapılan hasatta da çiğ ve nem olduğu için hasata çok erken başlanmamalıdır. Hasat ve hasat sonrası ürün kayıpları milli ekonomiye zarardır. Hasat yapılırken kıyafet ve hasat aletleri de önemlidir. Mekanik zararları önlemek elimizde. Hasat yaparken tırnaklarımız kesilmiş, hijyene dikkat edilmiş ve hasat makinası  kullanımı önemlidir. Hasat kesinlikle hasat makası ile yapılmalıdır. budama makası ile hasat ürüne zarar vermektedir. Günümüzde kalifiye hasat elemanı bulmak zor. Hasat yapacak elemanları iyi yetiştirmeli, iyi eğitim vermeliyiz ki üretimde kayıp en aza insin. Birde hasattan sonra satış olmadığında depolama önemlidir. Paketleme ve ambalaja da dikkat edilmelidir ki,  elde ettiğimiz ürünler heba olmasın” dedi.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google