::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarsus'un Düşman İşgalinden Kurtuluşu

Tarsus'un Düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü düzenlenen tören ve etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı.
Tarsus'un Düşman İşgalinden Kurtuluşu
Haber Giriş:
29 Aralık 2015 Salı 09:32

Tarsus’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü düzenlenen tören ve etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı.

 

Kutlama etkinlikleri şehre giren temsili Milis Kuvvetleri'ni karşılaması ile başladı.

 Tarsus Şehitliği'nde Şehitlerin  ruhuna dua okunmasının ardından, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağının göndere çekilmesine müteakiben, resmi tören Kaymakam Bekir Atmaca ve Protokol üyelerinin günün anlam ve önemini belirten konuşmaları, şiir ve halk oyunları etkinlikleri ile sona erdi.

 

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can,Cumhuriyet meydanındaki törende şu konuşmayı yaptı:

‘’Güzel Tarsus’umuzun Düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı anısına düzenlenen  Kurtuluş Bayramına hoş geldiniz. Hepimizin bayramı kutlu olsun.

Bu bayram, bir dirilişin bayramıdır.

Bugün, bu cennet vatanı bize emanet eden ecdadımızı minnet ve şükranla anma günüdür.

Bugün, geçmişle geleceğin buluşma ve tanışma günüdür.

İnsan, hafızasıyla insandır. Tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 27 Aralık Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan bir gündür.

Ne yazık ki, Tarihini bilmeyenlerin coğrafyalarını da başkaları çizer. Bunun için tarihimizi iyi okumak zorundayız.

Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı, kültürü, değer yargısı ötekini yok etmeden; sevgi, saygı, hoşgörü içinde tarihimizi birlikte yazdık, coğrafyamızı birlikte güzelleştirdik. Bu kadim coğrafyada, bu değerlerle; bir et ve tırnak, taşla toprak gibi bir ve beraber yaşadık. Bu millet, geçmişte olduğu gibi bundan sonrada, acılarını, zor zamanlarını paylaşarak özgür, mutlu, müreffeh bir kader birliği içinde yaşayacaktır.

      İşte bu nedenle Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun  94. yılını hep birlikte yeniden kutluyoruz. Fransız askerlerinin Tarsus’tan bir daha geri dönmemek üzere ayrılışının günü olan 27 Aralık, şanlı tarihimizde Tarsus halkına armağan edilen en güzel mirastır.

 

Coşkuluyuz zira bundan tam 94 yıl önce atalarımız, kirli Fransız çizmeleriyle işgal edilmiş bu toprakları Karboğazı’ndan başlatılan bir kuvvayı milliye hareketiyle temizlemiş, bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşama iradesini ortaya koymuş, Türk’ün bir ve beraber olduğunda asla esir edilemeyeceğini, boyunduruk altında yaşayamayacağını dost, düşman tüm dünyaya haykırmıştır.

 

           Türk Ulusul Kurtuluş Savaşı sırasında üstün başarılara imza atan, vatan topraklarının son karışına kadar savunuculuğunu yapan, milletimizi esaret altında yaşamaktan kurtararak, bağımsızlığımızı bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere, tüm bu uğurda çarpışan ecdatlarımızın ruhları şad olsun. Biz Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, bizlere bu cennet vatanı armağan eden aziz şehitlerimize karşı sorumluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz.

  

                Bu sorumluluklarımızın en başında; ecdadımızın sizleri yaşatmak için verdiği mücadeleyi öğrenmek ve sahip çıkmak gelmektedir. Bu nedenle kısaca verilen mücadelenin nasıl gerçekleştiğine değinmek istiyorum.

         

             1. dünya savaşı kaybedilmiş, düşman her cepheden Anadolu’ya girmeye başlamış, yöneticiler aciz, korkak ve onursuzca düşmanın gelişine nerdeyse kırmızı halı sermişlerdir. Güzel yurdumuza o mağrur ve küstah edalarıyla girip, küçümseyerek halkımızı aşağılamışlardır. Her limanına her demiryoluna her silahına hatta ve hatta telgraf tellerine dahi el koymuşlardır. İnsanlarımın bağımsızlık ve özgürlüklerini her geçen gün biraz daha kısıtlamışlardır.

 

          Yalnız düşmanın bilmediği bir şey vardı. O da. Türklerin bağımsızlıklarına onurlarına ve vatanlarına olan bağlılıklarıydı. Türkler tarih boyu özgür yaşamamaktansa ölmeyi yeğlemişlerdir.  Vatanlarını canı gibi severler, orada yabancı bir bayrağın dalgalanmasını hiçbir zaman hazmedemezlerdi.

 

          Yol göstericisi, rehberi  Mustafa  kemal ile kenetlenen halk,  Genciyle - yaşlısıyla, lazıyla – çerkeziyle,   doğulusu – batılısıyla, erkeği -  kadınıyla öyle bir mücadele vermiştir ki dünyanın esir milletlerine örnek, güç delisi devletlerine caydırıcılık aşılamıştır.

 

      Türk tarihinde unutulmaz başarılara imza atan büyüklerimizin unutulmamasını diliyorum. Bizler, Büyük Önder Atatürk’ün bizlere emanet ettiği vatanımızın bütünlüğünü korumak için, birlik ve beraberlik içinde bulunmalıyız.

 

           Onun çizdiği yolda ilerleyerek ve Onun değerlerine sahip çıkarak, bize yakışanı yapmalıyız. Bütün Tarsus halkının  kurtuluş gününü canı gönülden kutlayarak, bu coşkuyu doya doya yaşamalarını temenni ederim.

 

Bizler geçmişimize, atalarımıza, şehit ve gazilerimize, Molla Kerim’e, Adile Hala’ya, vatanı uğruna canlarını seve seve veren kahramanlarımıza layık olabilmek için var gücümüzle çalışmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz.

 

Bugün Ayrıca bugün İstiklal Marşı şairimiz merhum M. Akif Ersoy’un vefatının 79.’nci yıldönümü. Merhumu rahmetle, minnetle şükranla anıyor, mekanı cennet olsun.  Sizleri bir kez daha saygıyla selamlarken, bayramınızı kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.’’

 

Törenlere Kaymakam Bekir Atmaca, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burahnettin Kocamaz,Ak Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur taşkın,CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu,MHP Mersin Milletvekilleri Oktay Öztürk,Baki Şimşek, Belediye başkanı Şevket Can,Jandarma komutanı Binbaşı Yavuz Bulut,Emniyet müdürü Salim Çakan ve diğer yetkililer katıldı.

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 10:14

MAHMUT TAT ''TARSUS İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ''

Cumhur İttifakı Tarsus Belediye Başkan adayı inşaat mühendisi Mahmut Tat, seçimi kazandıkları takdirde yapacağı ilk işi söyledi
10:14
SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK
GÜNCEL

27 Mart 2024 Çarşamba 09:56

SOYDAN İLE TAT FERAHİM ŞALVUZ VE ATATÜRK

MAHALLESİ'NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI,BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
09:56
MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ
GÜNCEL

25 Mart 2024 Pazartesi 11:29

MAHMUT TAT'TAN ESNAF ZİYARETİ

11:29