::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TEŞEKKÜRLER LÜTFİ ELVAN TEŞEKKÜRLER

Kalkınma eski bakanımız TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan'ın 2 yıl önce restorasyonun yapılacağı müjdesini verdiği Türkiye'nin ilk Kur'an Kurslarından Tarsus'taki ‘' Kütüphane Medresesi'nin restorasyon tamamlandı
TEŞEKKÜRLER LÜTFİ ELVAN TEŞEKKÜRLER
Haber Giriş:
05 Şubat 2020 Çarşamba 11:32

Kalkınma eski bakanımız TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın hayret ve girişimleriyle  2018 yılında restorasyonuna başlanan Tarsus’ta uzun yıllar Kur’an kursu olarak hizmet veren Tarsus Kütüphane medresesi restorasyonu tamamlandı.

Buharalı  Abdullah Efendi  Aker  Hoca’nın  Kur’an- Kerim  eğitimi verdiği Kütüphane Medresesi Adana Vakıflar Bölge müdürlüğünce restore edildi.

Harbi Turan inşaat tarafından restoresi yapılan

Kızılmurat mahallesinde Kent sineması ilerisinde 432 metrekare arsa üzerinde  bulunan 280 metrekare kapalı alanı olan ‘’Kütüphane Medresesi’’nde 16 oda bulunuyor.

Yapı da merkezi klima sistemi, ses, ışık ve kamera sistemi kuruldu. Aslına uygun restore edilen yüzde 50 ‘si ahşap olan  yapı geçtiğimiz ay tamamlandı.

Tarsus Halkı,’’Başta TBBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı  Lütfi Elvan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dediler.

Araştırmacı yazar Kemal  Duru’dan edindiğimiz bilgilere göre   1945’li yıllarda Tarsus’un önde gelen bazı şahsiyetlerden Noter Yakup (Tanrıverdi) Efendi, Müftüzade Sıtkı Talaş ve Ulu Camii Hatibi Abdülmecit (Özfırat) Efendi ile birlikte gerekli izinler alınarak, Kuran Kursu açmak istenmiştir.

Böylece Türkiye’de bağlı ilk açılan kuran kurslarından biri de Tarsus’ta açılmıştır.

Vakıflara ait olan ve şu anda Kızılmurat mahallesinde harabe halinde bulunan, Hacı Ayşe Hanım İsimli Hayırsever Kadın’ın mülkiyeti kendisinde olan iki katlı Binayı, Hacı Hafız  Abdurrezak Öz Hoca efendi’nin beyanına göre 1952 yılında bu Vakfıyenin Kitabesinde, “Bu Kütüphane Tarsus Müftü Fetva’hanesi olarak Ayşe Hatun tarafından ‘ Rızaen Lillahiteale Vakfedilmiştir” diye okumuşlardır.

Buharalı  Abdullah Efendi  Aker  Hoca’nın  Kur’an-ı kerim eğitimi verdiği mekanda HaberrTürk TV yapımcılarından Veyis Ateş’in babası olan  Makam Camii müezzini Merhum Asker Ağa (Ahmet Tevfik Ateş)'nın beyanına göre 1953 yılı Ekim ayında kadar burada Kur'an kursuna başladığı bundan da  o yıllarda da  hizmette olduğunu anlıyoruz.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google