::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yaşam alanlarımızı rantçılara vermeyelim

Planda spor ve park olarak işaretlenmiş olmasına karşın otel yapmak amacıyla bazı şirketlere tahsis edilen alana sahip çıkmak amacıyla Mezitli Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar alınan kararın iptalini istedi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “80 milyon vatandaşımızın hakkı olan bir araziyi 2 şirkete kurban etmeyelim” dedi.
Yaşam alanlarımızı rantçılara vermeyelim
Haber Giriş:
25 Ocak 2018 Perşembe 19:24

Planda spor ve park olarak işaretlenmiş olmasına karşın otel yapmak amacıyla bazı şirketlere tahsis edilen alana sahip çıkmak amacıyla Mezitli Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar alınan kararın iptalini istedi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “80 milyon vatandaşımızın hakkı olan bir araziyi 2 şirkete kurban etmeyelim” dedi.

 

Tece Deniz Mahallesi sakinleri Planda spor ve park olarak işaretlenmiş, denize sıfır 5 adada toplam 76 dönümlük alanın 2 farklı şirkete tahsis edilmesi üzerine Mezitli Belediyesi öncülüğünde eylem yaptı. CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mimarlar Odası Başkanı Ömer Sakar’ın yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri ile yüzlerce vatandaşın sloganlarla destek verdiği eylemde konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, söz konusu arazinin yasalar gereği Mezitli Belediyesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Başkan Tarhan, Göreve geldiği tarihten hemen bir ay sonra, 05 Mayıs 2014 tarihinden başlayarak arazinin yasa gereği kendilerine verilmesi için defalarca başvuru yapılmasına karşın Maliye Bakanlığı, TOKİ, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Tesisi (Otel) yapmak üzere iki şirkete verdiğini dile getirdi. Başkan Tarhan, “Belediyemizce defalarca yapılan yazılı başvuru, uyarı ve görüşmelerimize karşın, Tece yerleşim sınırları içerisinde imar planlarında “park, spor alanı vb.” olarak ayrılan ortak kullanım alanlarımıza yönelik merkezi kamu idareleri eliyle oluşturulmakta olan tehditler ciddi bir aşamaya gelmiştir. Mersin ve tüm halka hizmet etmek ve açık alan ihtiyaçlarını karşılamak üzere imar planlarında ayrılmış olan ve bölgede aynı nitelik ve büyüklükte alternatifi bulunmayan alan Maliye Bakanlığı, TOKİ, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Turizm Tesisi (Otel) yapmak üzere” tehdit altına alınmıştır” dedi.

Söz konusu arazinin bölgenin en büyük ihtiyacı olan park ve spor aktivite alanı yapılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Tarhan, “Öncelikle Tece bölgesi olmak üzere, İlçemiz ve İlimiz için kamu mülkiyeti niteliğindeki bu alanlar, ortak açık alan ve sosyal donatı alanı olma değerleriyle büyük önem taşımaktadır. Bu alanların, ilgili mevzuatta belirlenen alan standartlarına göre ayrılmış olan ve imar planlarında öngörülen kullanım kararlarına uygun halkın hizmetine açılması gerekmektedir. Bunun yerine, kamusal alanların sadece ticari birer kaynak olarak görülmesi, noktasal bir proje girişimine ve yapılaşmaya konu edilmesi, kamu yararının, imar, kıyı ve doğa yasalarının gözetilmediği anlamına gelecektir. Kentimiz açısından büyük bir kayıp olacaktır. Söz konusu alanda geleceğe yönelik doğru hedeflere ve kararlara ulaşmak; Bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmak başta ortak alan niteliğindeki varlıklarımızın sağlıklı değerlendirilmesine ve ilgili idarelerin işbirliği ile bu alanların kamu yararı sağlamak üzere kullanılmasına ve arttırılmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı. 

Söz konusu arazilerde turizm tesis alanı yapmak için ARŞEV ve AVŞ isimli iki firmaya 5 Ocak 2018 tarihinde izin verildiği bilgisini veren Başkan Tarhan, “Tece Deniz Mahallesi 355 ada 2, 3, 29, 31 parseller ile 154 ada 10 nolu parsel 11 Ocak 2018 tarihine dek Maliye Hazinesi kayıtlı kamu arazileri niteliğindeydi. Bu parsellerden;

355 ada, 2 parselin tamamı 11.750 m2 olup, Belediye İmar Planında Spor Alanı, Yol ve Park olarak ayrılmıştır.

355 ada, 3 parselin tamamı 26.400 m2 olup, Belediye İmar Planında Spor Alanı, Yol ve Park olarak ayrılmıştır.

355 ada, 29 parselin tamamı 5.727 m2 olup, Belediye İmar Planında kısmen Otopark, Yol ve Park olarak ayrılmıştır. (Parselin büyük kısmı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında “kıyı kesiminde” kalmaktadır.) Turizm Yatırım Belgesi verilmiş (Arşev LTD. ŞTİ.)

355 ada, 31 parselin tamamı 15.420 m2 olup, Belediye İmar Planında Yol ve Park olarak ayrılmıştır. Turizm Yatırım Belgesi verilmiş (Arşev LTD. ŞTİ.)

154 ada, 10 parselin tamamı 16.375 m2 olup, Belediye İmar Planında Yol ve Park olarak ayrılmıştır. …. Turizm Yatırım Belgesi verilmiş (Arşev LTD. ŞTİ.)

Toplam büyüklüğü yaklaşık 76 dönüm olan söz konusu parseller imar planında Spor Alanı, Otopark, Yol ve Park olarak ayrılmıştır ve kamuya ait gayrimenkul niteliği taşımaktadırlar” bilgilerine yer verdi.

Arazilerin yasal olarak belediyeye tahsis edilmesine yönelik 3194 sayılı İmar Kanununun ‘Kamuya Ait Gayrimenkuller’ başlıklı 11.nci maddesini hatırlatan Başkan Tarhan, şöyle devam etti; “İmar planlarında; meydan, yol, (…) park, yeşil saha, otopark, (…) gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan… Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar belediye veya Valiliğin teklifi, Maliye (…) Bakanlığının onayı ile (…) belediyeye; (…) bedelsiz terk edilir ve tapu kaydı terkin edilir.” amir hükmüne yer verilmektedir.

Yasanın bu maddesi gereğince, Belediyemizce söz konusu alanların imar planına uygun olarak halkın yararlanabileceği, kamunun ortak kullanımına açık, Yol, Park ve Spor Alanı olarak düzenlenebilmesi amacıyla, defalarca (05/05/2014, 28/01/2015, 26/03/2015, 10/07/2015, 08/09/2015 ve 05/09/2016 tarihli yazılarımızla) Mersin Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğünden tahsisi veya terkini talep edilmiştir.

Taşınmazlarla ilgili ilk tahsis talebimizin üzerinden 3 yıl 8 ay geçmesine karşın ilgili kurum tarafından tahsis talebimize halen bir cevap verilmemiştir” ifadelerini kullandı.

 

Bununla birlikte; Mezitli Belediyesi tapu kayıtları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda söz konusu taşınmazların 11 Ocak 2018 Tarihinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devir edildiği tespit edildiğini belirten Başkan Tarhan şu ifadeleri kullandı: “Kültür ve Turizm Bakanlığının 05 OCAK 2018 tarihli yazısı ile söz konusu parsellerde OTEL yapımının planlandığı anlaşılmaktadır.

TOKİ’ye tapu devri gerçekleştirilen alanda imar planında öngörülen kullanım kararları dışında herhangi bir turizm tesisi ya da noktasal başka türlü bir rant projesinin hayata geçirilmesi, eşdeğer nitelikte alternatifi bulunmayan kamu alanlarının telafisi mümkün olmayacak şekilde yitirilmesi sonucunu doğuracaktır. Bu konudaki olumsuz düşüncelerimizi 17 Ocak 2018 Cuma günü Mersin Valiliğine yazı ile ilettik.

Söz konusu parsellerin imar planında işaretli şekliyle Park ve Spor alanı olarak halkın hizmetine sunulması yönünde Belediyemiz ve çevre halkı konuyu takip etmekte olup, bu amaçla gerekli girişimlerde ve bilgilendirme çalışmalarında bulunulmaya devam edilecektir. Tüm Mersin halkını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını bu bağlamda “yasal” direnme haklarını kullanmaya çağırıyoruz.

Tece imar planlarında ayrılmış olan, kamusal nitelikli ve alternatifi olmayan açık alan, park ve spor alanlarının rant projeleri ile yok edilmesi yerine, sahip çıkılarak arttırılması gerekmektedir. Bu ortak değerlerimizin ve açık alanlarımızın, toplumsal müzakere ve uzlaşma süreçlerinden geçmeden, sadece idari otorite kararları ve yatırımcı kurum ve kişilerin niyeti üzerinden “kısa dönemli ekonomik getirilere” feda edilmesi kabul edilemez.”

 

Yaşanan sorunun Mersin’e özgü olmadığını bu tür rantsal uygulamaların Türkiye’nin pek çok bölgesinde yaşandığına dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ise, “Sürekli ülkemizin en değerli yerleri sağlığımızı ve insanımızı hiçe sayarak belli çevrelere peşkeş çekiliyor. En basiti ise defalarca dile getirdiğimiz halde büyük bir depremin beklendiği İstanbul’da toplanma alanlarının tamamı birilerine rant uğruna peşkeş çekilmiş. Bir deprem olsa toplanılabilecek bir yer yok.  Silifke’den Mersin’e gelirken hepimiz üzülüyor. Tüm bölge tamamen bina surları ile çevrilmiş durumda. Denizi görmek mümkün değil. Halkımızın nefes alacağı birkaç yer var. Bunlarda rant uğruna birilerine peşkeş çekiliyor. Mersin özelinde yaşanan bu sorunu ben tüm belgeleriyle birlikte, her yönüyle Meclise taşıyacağım. Hangi partiden olurlarsa olsunlar, tüm bölge milletvekili arkadaşlarımdan da bu olayda taraf olmaları için elimden geleni yapacağım. Buradan hepinize söz veriyorum” dedi.

Paylaş:  Facebook Twitter Google