::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

200'LÜK BANKNOT BOZUĞUNUZ VAR MI?

27 Ekim 2021 Çarşamba 09:58

Napolyon ne demiş:

“Para.. para.. para..

Varlığı bir dert, yokluğu yara!”

Tarsus’ta bir tarım işçisinin yövmiyesi 110 TL.

Bu bazı yerlerde düz hesap ve elcinin payı kesildikten sonra 100 TL’ye inebiliyor. Yuvarlak hesap konuşursak, bir tarım işçisinin eline 2 gün çalışınca 200 TL net para geçiyor.

Asgari ücretle çalışanın eline ise günlük net geçen para, 94 lira 166 kuruş. Buda ayda 2 bin 825 TL ediyor.

Elimize defteri kalemi aldık, yada hesap makinesi ile bunları topladık, çıkarttık, çarptık. Sonuçta elimizdeki rakamlar bunlar.

Peki bu rakamları niye sizlere anlattım?

Konumuz para olunca, haliyle herkesi ilgilendiriyor. Hele hele toplum olarak  kentte yaşayan yüzde 99’luk kesimin  cep telefonu var ve herkesin bir bankadan kredi kartı var.

UZUN LAFIN KISASI:

SADEDE GELELİM.

İşçisiniz, asgari ücretinizi aldınız. Ve elinize geçen 2 bin 825 TL paranın yekünü için 14 tane 200’lük verildi. Ne yapar? 2 bin 800 TL eder.   Birde 25 TL küsüratı var.    Bu para ister elinize nakit verilsin, ister bankadan yatırılsın değişmez. Büyük çoğunluğu size 200’er TL’lik banknotlar olarak verilir. Bu paranızı aldığınız banka ile kredi kartınızın borcunu ödediğiniz  banka aynıysa anlatacağım olayda fazla  yıpranmazsınız. Hesaptan parayı borcunuza mahsuben aktarırsınız olur biter. Ama parayı ATM’den yani bankamatikten çekip, tekrar ödemeye kalkarsanız o zaman hapı yuttunuz?

Nasıl mı?

Yine 200 TL’lik banknot veren ATM yani bankamatik cihazı  ödeme yaparken tekrar verdiğiniz 200 TL banknotu almıyor, kabul etmiyor. 

İlginç değil mi?

ATM size 200’lük banknot veriyor, ama siz aynısını geri verince kabul etmiyor.

Nedenini bilen varsa beri gelsin..

Yada kredi kartı borcunuzu ödemek için borcunuzun olduğu bankanın ATM’sine geldiniz. Kredi kartını yerleştirdiniz. 100, 50, 20, 10 TL gibi banknotları alan ATM,  200’lük banknotu geri veriyor. Tekrar para ilave edin diyor. Aynı olayı tekrar tekrar deniyorsunuz..

ATM cihazı , “Nuh diyor, peygamber” demiyor, 200’lük banknotu almıyor. Geri kusuyor.

Hele birde gece saat 21.00’den sonra ATM’ye geldiyseniz, hele birde ödeme gününün son günündeyseniz hapı yuttunuz.  200’lük banknotu değiştirmek için açık esnaf arıyorsunuz. Saat 22.00 veya 23.00’e kadar açık olarak kent merkezinde bir Gençlik pastanesi, bir çiğ köfteci, bir Avşarlar kuruyemiş  ve Tekel bayi Necat Koç, bir Yeni Kent Lokantası, birde  Simitx ve İkizler Tatlıcılık var. Bu esnaflarda hergün bankaya kredi kartının borçlarını yatırdıkları için sizin 200’lük banknotu bozma şansı zor. Çünkü onlarda ATM’ye para yatıracağı zaman 200’lük banknotunu kabul etriremiyor.

Sonuçta ne mi oluyor?

Kredi kartınızın son ödeme günüyse, o gün paranızı ya hiç yatıramıyorsunuz, yada eksik yatırıyorsunuz. Eğer cebinizde 200’lük banknotun alt katları varsa ne ala, yoksa yandı gülüm keten helva. Borcunuzu tam ödemeyediyseniz, faizini de ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Bu durumla karşılaşan o kadar çok insan var ki. Gece yarılarında elinde 200’lük banknot ile kapınıza gelen, yada yolunuzu çevirip  “Bozuk paranız varım” diye soran olursa şaşırmayın.

Ne günlere kaldık değil mi?

Hey gidi koca dünya?

Bizim elimizde paramız yok. Olanda da 200’lük banknot bir işe yaramıyor?

Bu işe bankaların bir çözüm  bulması şart oldu sanırım.. Yoksa insanlar ya çıldıracak, ya kafayı yiyecek.. Yada ertesi günü pandemi mandemi dinlemeyecek, bankanın önünde kuyruğa girip içerideki veznelerden borcunu 200’lük banknot dahil yatıracak.

ATM’lerin bu 200’lük banknotlara karşı ne alerjisi varsa  anlayamadık doğrusu!

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI