Hafta sonuydu.
Cumartesi günü bir arkadaşım geldi. Adana’da bir etkinlik olduğundan bahsetti.
“Adana’da Gastronomi günleri düzenleniyor. Bu etkinlikler kapsamında Adana Kebabının rekor denemesi yapılacakmış. Adana’ya birlikte gidelim mi?” dedi.
“Yani?” diye sordum.
“Adana’ya gidek mi, Kebabından yiyek mi?” dedi.
Bugünlerde meşhur olan bir türkünün ilk sözleri geldi aklıma.
Bu türkü yada şarkıyı Tarsuslu yerel sanatçılardan İsmail Bozna sıkça söylüyor. Yıldırımlar Parkta hangi düğüne gitsem, orada İsmail Bozna varsa, yerel sanatçımız elinde mikrofon, başlıyor bu şarkıyı söylemeye..
“Adana’ya gidek mi,
Kebabından yiyek mi?
Şalvarından giyek mi,
Gele gardaş gel gidek!”
Ben Adana’ya Kebap festivaline gitmedim ama Tarsus’tan, Mersin’den ve çevre illerden çok sayıda vatandaşın gidip orada Kebap yediğini basından öğrendik. Birde gidip gelen arkadaşlar anlattı.
Adana’da yüzbinlerce insanın katılımı ile kebapta rekor denemesi yapılmış. Tam 233,6 metre tek şişte et dizilmiş ve Guiness Rekorlar kitabına girmek için yetkili davet edilmiş.
3 yıldır yapılan Adana Kebap festivali güzel görüntülere sahne olmuş. Ulusal TV kanallarında da bu haberi ve görüntüleri izlemişsinizdir. Elbette dünyada kebap, “Adana Kebabı” diye anılır.
Sanki Tarsus’ta kebap yok! Elbette bu dünya şehri olan şehri Tarsus’ta da kebap ünlü. Bizimde ünlü kebapçılarımız var.
Ömür Kebap, Yeni Ada, Beyti Kebap, Dostlar Kebap, Kebapçı Çörçil, Kebapçı Burhan, Deymuri Kebap, Kebapçı Ökkeş, Metin Usta Kebap gibi birçok ünlü kebapçımız var. İnanın ben Tarsus Kebabını Adana kebabına değişmem. Ama ilçe kalmanın gözü kör olsun. Biz 10 bin yıllık dünya kenti Tarsus ilçe elbisesinin içinde daracık bir ortamda kalınca, şöyle kollarımızı açıp, bangır bangır bağıramıyoruz. Bağırsak da kimseye sesimizi duyuramıyoruz. O nedenle bu kentin kebap gibi birçok değerini başkaları kapıyor, sahipleniyor.
ANKARA’YA GİDEK Mİ?
KEBABINDAN YİYEK Mİ?
Şimdi bizde “Ankara’ya gidek mi? Tarsus kebabından yiyek mi” diyeceğiz.
Kısa adı TADER olan Ankara Tarsuslular Derneği Başkanı Semih Özsu kardeşim aradı birkaç gün önce. Bizleri Ankara’ya Tarsus Kebabı tanıtım günlerine davet etti. Dün tekrar ikinci kez daveti hatırlattı. Bizde unutmadık zaten, notlarımız arasına aldık.
TADER’in organizasyonu, Tarsus Belediyesi, Tarsus Kasaplar Odası ve Tarsus Kebapçılar, Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası’nın işbirliği ile Tarsus Kebabı tanıtım günleri 13 Ekim günü saat 15.00’de Ankara’da gerçekleşecek.
TADER Başkanı Semih Özsu “’Tarsuslu olarak bizlerin bildiği, ancak yeteri kadar bilinmeyen Tarsus Kebabımızın tanıtımını
güzel bir organizasyonla gerçekleştirme düşüncemizi, Tarsus Belediye Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’la paylaştık. Kendisinin bunun çok iyi bir fikir olduğunu belirtmesi üzerine, çalışmalarımıza başlayarak, Tarsus Kasaplar Odası Başkanı Nail Uçak ve Tarsus Kebapçılar, Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Ali Tavman’la görüşerek birlikte gerçekleştirme kararı aldık. Tarsuslu tüm dostlarımızı Tarsus Kebabı tanıtım günleri için 13 Ekim’de Ankara’ya davet ediyoruz” dedi.
Aslında bu organizasyon Adana Gastronomi günleri ile bilinmeden çakıştı. Yoksa Adana kebap festivali yaptı diye Tarsus’ta yapacak diye düşünülmemiş. Bence bu güzel etkinlik şalgam ile süslenmeli “Tarsus Kebap ve Şalgam” günleri olarak icra edilmeli.
Başkent Ankara’da gerçekleştirilecek olan Tarsus Kebabı tanıtım günleri etkinliğine emek ve destek veren herkese şimdiden teşekkürler..