::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

AĞUSTOS'UN BEREKETİ VE TARSUS EKSPRES

28 Ağustos 2018 Salı 09:51

Ağustos ayları  bizler için çok önemlidir.

Türkiye’nin kurtuluşuna giden yolda Büyük Taarruz 26 Ağustos tarihinde başlamıştır. 30 Ağustos ise Zaferin ulaşıldığı gündür.

Şimdi yeni bir Zafer ayındayız. Yarın bir gün 30 Ağustos Zafer bayramını kutlayacağız. Bu güzel ve önemli bayram gibi Ağustos ayı bizleri bir başka açıdan daha  heyecanlandırmaktadır.

Çünkü bundan yıllar önce yine bir Ağustos ayında kurulmuştur elinizdeki gazete.

Takvimler 25 Ağustos 1980’i gösterdiği gün ilk sayısı yayınlanmıştır.

Hem de 12 Eylül askeri harekatı öncesi terör olaylarının en hızlı olduğu dönemlerde yayın hayatına atılmıştır.

Tarsus’ta bile sağ görüşlülerin, sol görüşlü mahallelere… Yine sol görüşlülerin ise sağ görüşlü mahalle ve semtlere giremediği yıllardı o yıllar.

İşte 1970’li yıllarda mesleği bakkallık olan Mustafa Erdoğan, yerel günlük basındaki bir boşluğu doldurmak ve halkın büyük bir kesiminin sesi olmak, esnafların dili, gözü kulağı olmak için yerel bir gazete çıkarmaya karar verir.

O yıllarda ofset teknolojisini pek kimse bilmez. Ulusal basının çoğunda bile   ofset sistem ilkeldir.Hurufatla dizilen, kurşun harflerin bin bir zahmetle ve meşakkatle yan yana getirilmesi ile yapılan haberlerin teknelerin içinde sayfa mizanpajı yapılarak bütünleştirilmesi ile vücuda gelen yerel gazeteler yine tipo tekniği ile basılıyordu.

O yıllarda Kızılmurat mahallesinde  Samedoğlu apartmanı altında kuruluşu için temeli atılan Tarsus Ekspres’te  yine Allan malı bir Frenkental marka tipo baskı makinesi getirilmiş, yepyeni kurşun harfler kasalara doldurulmuştu. O yıllar sağ olan ve aramızda bulunan  Fethi Çevikaslan ve evlatları, sonra Nevzat  Kayı, İdris Hazır gibi basın emekçileriyle, Erdal Anıl, Hasan Çabuk gibi beden işçilerinin de katılımı ile bu gazete dünyaya gözlerini açtı.

Gazetenin kurucusu olan Mustafa Erdoğan, yeni girdiği bu sektörde büyük heyecan ve coşku yaşıyor, kimselerin görüşemediği kişi ve kuruluşlarla görüşüyor,  Ekspres’i ön plana çıkarıyordu.

Tabi yeni bir gazete olmanın verdiği heyecan ve coşku ile her kesimin ilgisini çeken Tarsus Ekspres gazetesi ve kurucumuz Mustafa Erdoğan, görkemli bir açılış proğramı hazırlar. Davetiyeler basılır, hazırlıklar yapılır. Açılış tarihi olarak 12 Eylül 1980  Cuma  tarihi belirlenmiştir.

Gazetenin kurucusu, sahibi, muhabiri, yazarı, sermürettibi, makinisti, mürettibi ve müvezzilerinde büyük bir heyecan vardır.  12 Eylül Cuma günü sabahı erkenden gazetede olacaklar ve açılış için beklemeye başlayacaklardır.

Ancak sabah uyandığımızda o gün askeri bir ihtilal olduğunu öğrendik. Cadde ve sokaklarda, mahallelerin başlarında,  önemli tesislerin giriş çıkışlarında ellerinde  silahlarla  Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup askerler beklemektedir.

Kurucumuz Mustafa Erdoğan da  ikamet ettiği Nacarlı’dan çıkıp Tarsus’a gelecekken yolda önü kesilir ve ihtilal olduğu, sokağa çıkmanın yasak olduğu duyurulur.

O zaman kardeş kardeşi vurduğu günlerden, insanların can korkusuyla yaşadığı günlerden biridir.

Tüm tehlikeleri göz ardı eden kurucumuz Mustafa Erdoğan, Tarsus’a gelir, gazeteye ulaşır. Ancak sevinci kursağında kalır. Çünkü  ihtilal yapılması nedeniyle açılış iptal olmuştur.

İşte o günkü zor şartlarda kağıt bulamama tehlikesi yaşayan, işçi sorunu olan, abone ve reklam alması zor olduğu için giderleri bile karşılayamayan kurucumuz Mustafa  Erdoğan ve ailesi, zaman zaman ceplerinden masraf ederek bu gazeteyi ayakta tutar.

Gazeteye abone ve reklam sözü verenlerin çoğu bile bu desteği vermez. Ama Mustafa bey  parasının son kuruşuna kadar harcama yaparak Tarsus Ekspres’i ayakta tutmayı başarır. Büyük mücadeleler sonrası  resmi ilana girer ve gazete biraz olsun rahatlar.

Sonra Tarsus’ta gündemi belirleyen gazete olmaya devam eder ve ilerleyen yıllarda teknolojiye ayak uydurup 2003 yılında ofset tekniğine geçer.

Bende bu gazeteye 2003 yılında katılan ve Temmuz sonunda 15. yılını tamamlayan bir nefer olarak  tüm gücümle başarılı olmak için çalışırken dün bir baktım 25 Ağustos tarihini yenilemişiz. Yani 38 yılı devirmişiz. 39. Yıla merhaba demişiz.

Tabi bugünlerde hem bayram olması, hem sıcaklara denk gelmesi nedeniyle 39. Yılımızı önümüzdeki haftalarda halkın yayla ve denizlerden dönmesinden sonra kutlayacağız.

Bu önemli günü sizlere hatırlatmak istedim. Bu vesile ile  kurucumuz Mustafa Erdoğan’a ve yazı işleri müdürümüz Ahmet Can Erdoğan’a ve gazetemizin sahibi Zahide Erdoğan’A bugüne kadar gösterdiği tüm emek ve gayretleri, gazeteyi ayakta tutup yaşatmaları nedeniyle teşekkür ediyorum.

DAHA NİCE YILLARA TARSUS EKSPRES..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI