::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ERDOĞAN Mustafa ERDOĞAN

ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU

30 Kasım 2017 Perşembe 07:53

Yıl..1964-1965

Nacarlı köyünde o zaman bakkal dükkanı ve kahvehane işletmekteyim.

Merhum Ali Haydar Eyüboğlu ile o yıllarda tanışmıştım.

CHP'nin parti çalışmaları için köyümüze gelmişlerdi.

Beraberinde ilçe başkanı Ali Boltaç, ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU, Suat Akkaş, Hakkı Ekincioğlu.

Altlarında bir cip vardı. CHP'nin cipinin önünde 6 oklu bayrak olurdu.

Bu cip zar zor giderdi. Arkasında bir Volkswagen araba. İçinde ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU.  Nacarlı köylüleri “Ali Haydar Eyüboğlu ne kadar güzel konuşuyor” derlerdi.

O yıllar particilik bir başkaydı.

ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU  bütün köyleri gezerken bizim köyde kendisiyle tanıştık. O zamanlar bıçkın bir delikanlıydım, yere göğe sığmıyor misali..

Sonra bir baktık yıl 1968 olmuş. Adalet Partisinin adayı  mevcut başkan Sait Polat yeniden aday olmuştu. Onunda eseri çoktur Tarsus'a Allah rahmet eylesin.

İşte 1968 yılında kıran kırana bir yerel seçim çalışması yaşıyoruz.

O dönem  Sait Polat kırata biniyor, kıratla geziyor .

Bütün toplantı alanlarına kıratla gidiyor.

ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU da Volkswagen arabasıyla gidiyor. Çok zaman iki üç kişi bu arabayı önden veya arkadan havaya kaldırırdı.

Bende o yıllar Ali Haydar Eyüboğlu ile yaşıyorum. Ve seçimlerde Eyüboğlu başkan seçildi. 60 yaş üstü bilir. O zaman günlerce bayram edildi. Eski belediye binası, şimdiki kaymakamlığın karşısında idi. Oraya şimdiki başkan ŞEVKET CAN,  park yapıyor. Bundan 49 yıl evvel Ali Haydar Eyüboğlu belediye başkanı seçilince SAİT POLAT kendisini kutladı. İkisine de Allah rahmet eylesin.

O zaman ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU  çalışmalarıyla çok takdir topladı. O zaman yeni cadde ve sokaklar açıldı. Ali Haydar Eyüboğlu bürokrasiyle, bilhassa işadamlarıyla tüccarlarla iç içeydi, sıkı fıkıydı.

Karamehmetler'e çok yakındı. O yıllar onların uzun süre bazı işlerine baktı. Sonra da Karamehmetler'e ait Schweppes’in Murahhas üyeliğini yaptı.

1968 ve 1973 de iki kez belediye başkanı seçildi. 1973 yılı seçimleri de o kadar hırslı geçti ki tarif edemem. CHP ikinci kez belediyeyi kazandı ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU  ile. Eyüboğlu aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odası başkanı idi. O dönemler kanun buna izin veriyordu. Bunun öncesinde  Ali  Haydar Eyüboğlu 1954-1960 yılları  arasında  ise  Tarsus Ticaret borsası başkanlığı yaptı...Bende Bakkallar ve Bayiler Derneğini 1973'de kurdum. 1974 yılında ise Ali Haydar Eyüboğlu beni TSO Meclis üyeliğine seçtirdi. Benim bu göreve seçilmemde çok katkısı var. Çünkü Eyüboğlu'nun listesinden meclise girmiştim.

Ali Haydar Eyüboğlu çok dost canlısı idi. Tarif edilemez. Sonra birlikte TSO'da çalıştık. Beni Meclis başkanı yaptı. Ben çok gençtim.

Sonra affımı istedim. Çünkü o zaman  tüm işadamları  vardı ve en genç ben olunca o görevi bırakıp sadece meclis üyesi olarak kaldım.

ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU'NU SAYFALAR DOLUSU YAZSAM, BİTMEZ TÜKENMEZ.

Geliyoruz 1977 yılına. Ali Haydar Eyüboğlu, CHP'den milletvekili adayı oldu. O dönem ön seçim vardı. Eski İçel bölgesi Eyüboğlu'na oy vermedi, biz müdahil olduk ve bizde onlara oy vermedik. Ali Haydar Eyüboğlu önseçimden CHP'nin milletvekili adayı olarak birinci sıradan çıktı.

Ve yine orada da CHP sanırım 4 vekil çıkarmıştı. O dönem zaten 7 vekil çırakabiliyorduk, 4'ünü CHP, 3'ünü AP çıkardı.

O zaman akın akın Ankara'ya ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU'nun yanına gidip gelmeler başladı.

O zamanki CHP ilçe teşkilatı Ali Haydar Eyüboğlunu genel  merkeze devamlı şikayet ederdi.   Ali Boltaç ilçe başkanı değildi o sıralar. Ali Haydar Eyüboğlu, Bülent Ecevit'ten belki 10 kez randevu istedi. CHP genel başkanı Ecevit  randevu bile vermedi. Ben bu yazıları bundan 8-10 ay evvel Ali Haydar Eyüboğlu sağ ikende yazmıştım.

O dönem Ecevit başbakandı,  Ali Haydar Eyüboğlu Tarsuslu'nun köylünün çiftçinin derdini başbakana iletemedi.

1979 yılına gelince Ali Haydar Eyüboğlu CHP'den istifa etti. Bu istifa olay oldu. Ama hiçbirşey yoktu. Sonra Adalet Partisinin genel başkanı Süleyman Demirel ile görüştü ve AP'ye girdi.

Yine bu giriş olay oldu.Bir yıl sürmedi 12 Eylül 1980 ihtilali yaşandı. Parlamento fesh oldu.

ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU, Tarsus'a dönmedi bir daha. Çünkü çok onurlu biriydi.

O dönem CHP'den zoraki istifa etmişti. Canı gibi sevdiği CHP'den gitmesi için çalışanların yüzünden istifa edince Tarsus'a gelmedi ve İstanbul'a yerleşti. Ancak Tarsus'a bir cenaze olunca , bir yakınını kaybedince veya bir yakınının mutlu günü olunca gelirdi.Biz Ali Haydar Eyüboğlu ile telefonla devamlı olarak görüşürdük. Arada da yazarımız Mehmet Yaşot ile görüşmüştür. Bu anlattıklarımın şahidi Mehmet Yaşot'tur. Bana Ali Haydar Eyüboğlu'nun selamlarını ve iyilik haberlerini Yaşot getirdi..

Dün ise vefat haberini öğrendik.

Hatta geçtiğimiz günlerde Ali Haydar Eyüboğlu ile ilgili bir yazı yazmıştım. Yeğeni Eyüphan Eyüboğlu “Amca Mustafa bey senin için çok güzel bir yazı yazmış” diye haber etmiş Ali Haydar Eyüboğlu da “Mustafa beye selam söyleyin, gözlerinden öpüyorum” diye haber göndermişti.

Ne diyelim.

Ali Haydar Eyüboğlu'nun Tarsus'a yaptığı hizmetler çok. Bugün Ali abiyi ne kadar yazsam az.

Ölüm birgün hepimizin kapısını çalacak, herkes bu ölüm şerbetini  içeceğiz. Ama er, ama geç bu olacak. Dünya kadar malın olsa da, mevkiin makamında olsa birgün gideceğiz. O beyaz beze sarılıp toprak olacağız. Yani yakasız gömleği giyeceğiz.

Bugün  merhum Ali Haydar Eyüboğlu abimizi rahmetle anıyorum.

Kendisi çin sayfalar dolusu yazsam bitmez.Yazmakta olduğum kitabımda da kendisine çok yer verdim. Bugün bir kandil gecesi öncesinde Ali Haydar Eyüboğlu'nu toprağa vereceğiz. Mevlüt Kandili gününde Ali abimizi toprağa veriyoruz.

Tüm sevenlerinin ve Eyüpoğlu ailesinin başı sağolsun.

Ruhun Şad, mekanın cennet olsun Ali Abi.

Yeğenin Eyüphan Eyüboğlu ile üç gün önce gönderdiğin selamı da aldım.

Ani ayrılışın ve vefatın biz sevenlerini çok üzdü.

Güle güle Ali abi..

Seni unutmayacağız.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI