::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

AYDIN GÜVEN GÜRKAN DİYE BİR SİYASETÇİ

22 Ocak 2021 Cuma 15:04

Ben  siyasetçi Aydın Güven Gürkan’ı 1990’lı yılların başında tanımıştım. O yıllarda kendisi İçel Milletvekili adayı idi ve Tarsus’a da gelmişti.

Türkiye’de 1991  yılında Genel Seçimler yapılacaktı. Ve Aydın bey Mersin’den milletvekili adayı idi. Dolayısıyla  seçilip TBMM’ye gidebilmesi için Tarsus’tan da oy alması gerekiyordu. O nedenle sık sık Tarsus’a gelir giderdi.

 O  dönem  Anavatan Partisi tek başına iktidarda idi. Aydın beyi o yıl tanımıştım. Kendisi benim nazarımda Türkiye’deki en dürüst siyasetçilerdendir.

Bugünlerde ölüm yıldönümü kendisini anarken Tarsuslu dürüst siyasetçi Alptekin Eser’in ile konuşuyoruz.

Alptekin Eser anlatıyor:

“Halkçı Parti  Genel Başkanı iken, Erdal İnönü’nün Genel Başkanlığını yaptığı  Sosyal Demokrat Halk Partisi (SODEP) ile birleşmesinde en büyük katkısı olan ve emeği geçen; oluşan yeni parti SHP’nin (Sosyal Demokrat Halkçı Parti) kurucu genel başkanlığını yapan Aydın Güven Gürkan, kontenjan milletvekili adayı olarak Mersin’e  dolayısıyla Tarsus’a geliyor. Tanışıyoruz. Çok doğal, alçakgönüllü, sade, samimi, içten, babacan tavırlı bir insan. BİLGE bir insan olarak görüyorum ve kalbime yerleşiyor. Sayın Gürkan’la beraber şehir merkezinde, Torosların dağlarında, Çukurova’nın düzlüğünde bütün köyleri, mahalleleri birlikte geziyoruz, seçim çalışması yapıyoruz. Çok,çok samimi oluyoruz. Sanki 40 yıldır tanışıyormuşuz gibi. O günlerde Türkiye’de birçok ilçe il olabilmek için büyük bir siyasi faaliyete girişiyor. Mersin’deki bütün siyasi partiler ve milletvekili adayları da Tarsus’un il olması için ellerinden geleni yapacaklarına dair söz veriyorlar. Aydın Hocayla beraber Tarsus’da birlikte yaptığımız bütün çalışmalarda halkın bu isteğine karşı Aydın Hoca da iktidar olduğumuz taktirde Tarsus’un il olması konusunda bütün yetkisini kullanacağına dair söz veriyor.

Ve nihayet 1991 genel seçimleri yapılıyor.

 Doğru Yol Partisi % 28 civarında aldığı oyla 1. Parti oluyor.   SHP % 21 civarında aldığı oyla 2. Parti oluyor.  Sonra    DYP ve SHP birlikte hükümeti kuruyorlar. Demirel başbakan, Erdal İnönü başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı oluyor. İktidarın ilerleyen yıllarında Aydın Güven Gürkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı oluyor.   Ben Tarsus ilçe başkanıyım. Bazı ilçelerin il olma konusu hükümetin gündemine geliyor. İl olması konuşulan ilçeler Tarsus, Kilis ve Yalova. Hükümetteki uzun tartışmaların sonunda Yalova ve Kilis’in il yapılması kararlaştırılıyor. Aydın Hocanın bütün ısrarlarına karşın Tarsus il yapılmıyor. Aydın Hoca ilkeli bir insan olarak halkına verdiği sözü yerine getirememenin gereği olarak bakanlıktan istifa ediyor. Aydın Güven Gürkan; namuslu, dürüst, candan, samimi, babacan, açık sözlü, dobra dobra konuşan, ilkeli, tutarlı bilge bir insan. Saygın bir siyasetçi ve devlet adamı.  23 Ocak 2006 tarihinde kaybettiğimiz bu büyük İnsanı rahmetle bir kez daha anıyorum. Günümüzde en küçük makam, mevki ve koltuk için; en ufak sıfatlar ve ünvanlar için; 3-5 kuruşluk çıkarlar ve menfaatler için; kimliklerini, kişiliklerini, şereflerini, onurlarını ayaklar altına alanlar için; Aydın Hoca dik durmanın, kişilikli olmanın, sözünde durmanın en güzel örneklerinden biridir diye düşünüyorum.  Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.”

Dün Alptekin Eser beyin anlattıkları ile bende geçmişe gittim. O günleri hatırladım. Eser’in anlattıklarına bizzat şahidim. Her satırına katılıyorum.

Aydın bey   verdiği sözü yerine getiremeyince bakanlık koltuğunu o yıllarda bırakmıştı. Ama o yıllarda  milletvekili olanlar, belediye başkanı olanlar verdikleri sözü tutup istifa etmedikleri için bugün vebal altındalar.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI