::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

AYLA'NIN KORE'DEN TARSUS'A UZANAN HİKAYESİ

30 Ekim 2017 Pazartesi 09:04

Geçtiğimiz yılın son aylarında Tarsus’a bir film ekibi gelmişti.

İçinde Tarsus’tan tanıdığımız insanlarında olduğu bu film ekibi, güzel ve iddialı bir filme imza atacaklarını bildirince ve konuda  Kore’deki Türk askeri olunca bizim de ilgimizi çekti.

Tarihi Evler sokağında film seti kuran ve burada Karamehmetlere ait eski konakta günlerce süren çekimler herkesin ilgi odağı oldu.

Bildiğiniz gibi 1950’li yıllarda yaşanan Kore’li ülkenin savaşına barış kuvvetleri katılmış, bu barış kuvvetlerindeki askerler içinde Türk askerleri de yer almıştı.

Yani Türk askeri Güney ve Kuzey Kore arasında yapılan savaşa katılmış ve oraya barış götürmüştü.

İşte bizim Türk  askerleri içinde yer alan bir asker, orada öksüz kalan bir kızı evlatlık edinir. Ona AYLA adını verir.  Ancak Kore kanunları  komutanın, evlat edindiği kızı Türkiye’ye getirmesine engel olur. Yıllar sonra  Astsubay ile genç kızın Türkiye’de buluşması duygusal olarak anlatılır.

Bu güzel hayat öyküsü insanı duygulandıran bir şekilde  anlatılır ve bir Türk olarak bizlerinde duygularını okşar. Bu nedenle bu filmin yapımını düşünen, filmi çeken, oyuncu olarak  emek veren ve bizlerin izlenimine sunan herkese teşekkür ediyorum.

İşte bizim filmciler, sinemacılar yıllar sonra bu barış öyküsünü beyazperdeye taşırlar. Tarsus’ta , İstanbul’da ve Kore’de çekimler yapılır. Aylarca süren emek ve uğraşlar sonunda film tamamlanır. Geçtiğimiz günlerde merakla beklenen  bu filmin fragmanı yayınlanır.

Türkiye'nin Oscar adayı olarak listelere giren  AYLA filmini Can Ulkay yönetmiştir. Ayla, daha çekim aşamasından itibaren yaşanmış olayları anlatan konusu, güçlü prodüksiyonu, yerli ve yabancı oyuncu kadrosuyla sinemaseverlerin ilgisini üzerine çekmiştir.

Savaşın en acılı halini evrensel ve zamansız bir sevgi hikayesine dönüştüren film, beyazperdeye taşıdığı yaşanmış olaylarla hepimizin sıkça duyduğu ama detaylarını bilmediğimiz Kore Savaşı'na çok farklı bir açıdan mercek tutmuştur.

Kore Savaşına katılan binlerce Türk askerinden birisi olan Astsubay Süleyman Dilbirliği ve soğukta, donmak üzere bulup ölümden kurtardığı Kore'li minik bir çocuğun sevgi ve bağlılığını anlatan Ayla'nın kahramanlarının bugün bile hayatta olması filme ayrı bir önem kazandırıyor.

Yeni vizyona giren ve ilgi ile izlenen bu güzel ve duygusal filmde Astsubay  Süleyman Dilbirliği'nin gençliğini İsmail Hacıoğlu, günümüzdeki yaşlılarını Çetin Tekindor, Ayla'yı Kim Seol canlandırdı. Ali Atay, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Mehmet Esen, Caner Kurtaran, Burç Kümbetlioğlu, Altan Erkekli, Büşra Develi, Damla Sönmez, Duygu Yetiş, Sinem Uslu, Esra Dermancıoğlu, Meral Çetinkaya ve Nilgün Kasapbaşoğlu  da filmde rol alan sanatçılar olarak  bildirildi. Afişte isimleri yer aldı.

Yine bu  filmde yabancı oyuncular olarak Eric Roberts, Cade Carradine, Lee Kyung Jin, Johnny Young, Claudia Memory Monroe yer aldı.

Geçtiğimiz Eylül ayında dünyanın en prestijli film festivallerinden olan Toronto Uluslararası Film Festivali'nde 2 özel gösterim yapan Ayla, önceki gün ise Türkiye'de sinemalarda gösterime girdi.

AYLA aynı gün, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla Seul'de gala yaparak izleyicilerin karşısına çıktı ve sinema tarihine adını yazdırmak için merhaba dedi.

Şimdi bizler Tarsus’ta da bazı bölümleri çekilen bu güzel sinema filmini merakla bekliyoruz.

Sanıyorum bugünlerde Tarsu AVM içindeki sinemalarda bu güzel film gösterilecektir.

Tarsus’lu hemşehrilerimizin ve sinemaseverlerin Oskara aday gsöterilen AYLA’yı ilgi ve heyecanla izleyeceklerini umuyorum.

Tarsus’un da tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inandığım bu güzel Oskarlık filmin  kentimizdeki sinemalarda  gösterim tarihi belli olduğunda sizlere bunu duyurmaktan mutluluk duyacağım.

Geçmişi 8-10 bin yıl arasında  olduğunu iddia ettiğimiz Tarsus, dünyaya en güzel şekilde  sanatsal filmlerle tanıtılacaktır. Bu gibi fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ayla filmi de bunlardan biri olacaktır. O nedenle sinemaseverlerin  kentimizde iz bırakan bu film buradaki sinemalarda gösterime girdiğinde gerekli ilgiyi göstereceğine inanıyorum.

Tarsus’taki yetkililerin ve sanatseverlerinde bu gibi filmlerin kentimizde çekimi için fırsat yaratmalarını ve destek olmalarını bekliyorum.

Her zaman fırsat ayağımıza gelmez, bazen de fırsatları bizler yaratmalıyız.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI