::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

“BANA BİRŞEY OLMAZ” DEMEYİN!

12 Mart 2020 Perşembe 08:49

Geçen yılın Aralık ayında Çin’de baş gösteren bir büyük önemli ve tehlikeli hastalık tüm dünyaya yayıldı. Adına Coronavirüs diyorlar. Yada Covid-19 19 diye tabir ediliyor.

Son yüzyılın en büyük ve en tehlikeli en korkutucu hastalığı olarak gösteriliyor. En güçlü, en kuvvetli devletleri bile endişelendiriyor.

Yeni Corona Virüs neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Bizim ülkemize de gelmesi kuvvetle muhtemel diye düşünürken hükümet kanadı  önemli tedbirler aldı.  Virüsün önemi çok bulaşıcı ve ağır seyirli olmasından değil çok yeni olduğu için hiç kimsenin ona karşı bağışıklığının olmamasından. Aslında normal mevsimsel gribe göre daha bulaşıcı ve daha tehlikeli değil. Vücut direnci yüksek olanlarda hafif seyrediyor. Kronik bir hastalığı olanlar ise daha fazla etkileniyorlar.

Ve hastalık  önceki gün gece yarısı kapımızı çaldı. Saat 01.00 gibi TV haberlerini izlerken   Sağlık Bakanı Canlı yayına bağlandı. Bakan  Fahrettin Koca, Coronavirüs hastalığının ilk olayının ülkemizde de görüldüğünü açıkladı. Yani Coronavirüs bizimde kapımızı çalıp  dışarıdan gelenler sayesinde içimize girdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı dinlerken Türkiye'de İlk Coronavirüs vakasının bir erkek hastada görüldüğünü bildirdi. Erkek hastanın test sonuçları maalesef pozitif çıktı. 
Koca “Uyarıları dikkate alarak ,14 gün kuralına kesinlikle uyarak bu süreci geçireceğiz. Dünyayı sarsan bu krizden en kısa sürede kurtulacağız” dedi.

Bende önceki gün  Tarsuslu doktorlardan Ali Cerrahoğlu’nun önerilerini okudum ve notlarıma ekledim. Bu virüs hakkında özet bilgiler derleyip sizlerle paylaşmak istedim:

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ:
Covid-19 virüsle enfekte olan kişilerde; yüksek ateş, öksürük ve solunum güçlüğüne neden oluyor. Belirtiler büyük ölçüde mevsimsel grip ve nezle belirtilerine benziyor. Hastalık birçok kişide daha hafif belirtilere yol açmakla birlikte sağlık sorunları olan, kronik hastalıkları olan kişilerde daha ağır seyredebiliyor.

 Covid-19 virüsü genel olarak öksürme ve hapşırma sonucu damlacık yoluyla bulaşıyor. Başka bulaşma yolu olup olmadığı konusunda araştırmalar sürüyor. Çok yeni bir virüs olması nedeniyle araştırmalar sürmekle beraber çocuklarda çok az vaka görüldü bugüne kadar. Erişkinler ve daha yaşlı kişilere göre çocuklar bu hastalığa çok daha az sıklıkla yakalanıyorlar. Corona virüs çocuklar da dahil olmak üzere çoğu kişide ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Yakalan kişilerin çoğu evde istirahat ve sıvı alarak atlatırlar. Hastalığı daha ciddi geçirenler ise hastane tedavisine ihtiyaç duyarlar.

Korunmak için, Hasta kişilerden en az 1 metre mesafe ile uzak durmak gerekir.. Eller sık sık sabunla en az 20 saniye boyunca dikkatlice yıkanmalı.. Ellerin su ve sabunla yıkanamadığı durumlarda en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanları kullanılabilir. Kolonya da bu amaçla kullanılabilir.
. Ağız, yüz ve gözlere ellerin temas ettirilmemesi alışkanlık haline getirilmeli. . Hasta kişiler öksürürken veya hapşırırken damlacık yoluyla bulaşmayı önlemek için ağız ve burunlarını tek kullanımlık peçetelerle veya dirseklerinin iç kısmıyla mutlaka kapatmalılar. . 
. Maske sağlam kişilere değil hasta olanlara ve sağlık personeline öneriliyor.
. Virüs insan dışında yüzeylerde kısa süre canlı kalabilir. Çok sık ve farklı kişilerin dokunduğu yüzeyler uygun şekilde sık sık temizlenmeli.
. Antibiyotikler virüslere etki etmezler. Ülkemizde çok sık yapılan bir yanlış viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımıdır. Corona virüsler de tüm diğer virüsler gibi antibiyotiklerden etkilenmezler. Bu yeni virüsü etkileyecek ilaçlarla ilgili dünya çapında çok sayıda araştırma yürütülüyor.

Bu arada bazı gazete ve internet sitelerinde Tarsus’ta bu hastalığın görüldüğü haberlerininde gerçek olmadığını hatırlatalım.

Doktor Ali beye teşekkür ederek bu önemli hususta sizleri de tedbirle olmaya çağırıyorum.

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI