::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BAYRAM

26 Temmuz 2021 Pazartesi 11:57

Müslüman Türk Milleti olarak dini İslam olan ülkemizde her yıl 2 dini, 4 milli bayram kutlarız.

Bu dini bayramlardan biri Ramazan Bayramıdır, diğeri ise yeni idrak ettiğimiz Kurban bayramı. Ramazan bayramı öncesi 30 gün oruç tutulmakta ve ardından 3 gün bayram yapılmakta. Bu yıl 13, 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde Ramazan Bayramını idrak ettik.

63 gün sonra bu kez 20,21,22,23 Temmuz tarihlerinde 4 günlük Kurban bayramı kutlandı. Pandemi sıkıntısı bir yandan, ekonomik sıkıntıların artması diğer yandan insanları tam bunaltmışken yaşanan bayram coşkusu eskisi gibi olmasa da hem tatil hem dinlenme, hem de stres atma bakımından iyi geldi diyebiliriz. Tabi para sıkıntısı olan, işleri ters giden, iflas edenlerin bayramı elbette iyi geçmemiştir.

Bu bayramda hükümetin  emeklilere dağıttığı bayram ikramiyesi 1.100 TL’de kaldı. Olsa bu rakamın en az 1.500 TL seviyesine çıkarılması bekleniyordu. Ki, alınan bu bayram ikramiyesi ile vatandaş üzerine 200-300 TL koyup bir kurbanlık almayı umut ediyordu.  Verilen meblağ, 1.100 TL de kalınca çoğu kişi kurbanlık alamadı,  parasını kurbanlığa verenlerde torunlarına, çocuklarına bayram harçlığı veremedi, yada küçük miktarlarda verebildi.

Bir anne, babanın, yada bir nine veya dedenin bayramda çoluk çocuğuna bayramlık alamaması, yada elini öptüğünde harçlık verememesi ne demektir bilir misiniz? O ezikliği, o burukluğu yaşayanlar bilir. Yine  maddi sıkıntıdan kurban kesememenin ezikliğini yaşayanlarda bu bayramda çoğaldı.

Oysa geçen Ramazan bayramında bu kadar sıkıntımız olmamıştı. Allah için tutulan oruçların sevabına verilen fitre ve zekatlarla fakir fukara biraz olsun nefes almıştı. Ramazan da maddi yardımların olması zenginin fakir fukarayı düşünmesi daha çok gerçekleşti. Ama Kurban bayramında insanlar elindeki avucundaki para ile kurbanlık alıp, Allah rızası için kesmeyi düşününce çevresindeki insanlara maddi yardımda bulunamadı.  Kurbanın amacına uygun olarak kesilen kurban etinin fakirlere, gelen misafirlere dağıtımını adaletli bir şekilde yaptıysanız ne mutlu size.

Ama bazı kişilerin yaptığı gibi, eti içeri, kanı dışarı edebiyatı yaptıysanız onunda sevabı veya günahı bizim boynunuza.

KURBAN BAĞIŞI İSTEYENLER

Bu Kurban bayramı öncesi Kurban bağışı kabul eden kurum ve kuruluş sayısında patlama oldu.  Çoğunluğu Vakıf gibi kuruluşlar,  insanlardan kesecekleri kurbanı bağışlamasını isterken, kimisi bunu eğitim için öğrencilere harcayacağını, kimisi dini  etkinlik ve eğitimlere vereceğini, kimisi de LÖSEV gibi Lösemi hastası çocukların iyileşmesinde kullanacağını duyurdu. Birden çok kurban kesmesi gerekenler, birini kesip diğerlerini vakıf veya yurtdışındaki aç ve yoksul ülkelerin milletlerine bağışlama yolunu seçti.

İnancı gereği  kim neyi, nereyi tercih ettiyse, önce Allah rızası için yapılan bağış ve kesilen kurbanları yüce yaradan kabul buyursun.

Geçmiş Bayramınız   bir kez daha kutlu olsun ve geleceğimiz mutlu, umutlu olsun..

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI