::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BAYRAM İKİZ , GÜLKIZ TULAY VE TÜRKİYE'DE SATRANÇ

26 Ocak 2018 Cuma 12:23

Tarsus’lu işadamlarından Bayram İkiz beyle sık sık görüşürüz. Kendisi Tarsus iş dünyasının ve klima sektörünün saygın isimlerinden birisidir.

Tarsus’a sevdalıdır, Tarsus insanına hizmet etmek, Tarsus’un adını dünyaya duyurmak için çaba harcar. Tarsus için çalışanları takdir eder, hatta onların sesinin duyurulması için gazeteye haber verir, sosyal medyada paylaşımlarda bulunur.

Bayram beye dün bir kahve içimi ziyarette bulundum. Sabah sabah hem mutlu, hem sevinçli hem de heyecanlıydı.

Selam verip hal hatır sorduktan sonra Bayram bey heyecanla anlatmaya başladı.

“Bizim Satranç Federasyonu başkanı kardeşimiz var ya? Yine sesimizi ve başarımızı dünyaya duyurdu” dedi.

Aslen Sivaslı olan ve Tarsuslu Tulay’ların gelini olan Gülkız hanım hem bizim gelinimiz olması, hem de Tarsus’u çok sevmesi, sık sık gelip gitmesi ile tanıdığımız bir isimdir. Aynı zamanda Türkiye Satranç Federasyonunun başkanıdır. Kendisi dünyanın öbür ucuna bile gitse, satrancı tanıtır, dönüp dolaşır Tarsus ve Mersin’e gelir.

Bayram Bey sayesinde tanıştığımız Gülkız hanım, o kadar kibar, mesleğinin erbabı ve  hemşehri tutkunu, satranç hayranı bir kadındır.

Dünkü ziyaretimde Bayram bey “Antalya'da gerçekleştirilen “Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonaları” başladı. Haberin var mı?” diye sordu.

Ne yalan söyleyeyim, konu Antalya olunca, yani Tarsus dışında olunca konu dikkatimizi çekmemiş. Oysa  Antalya’daki Satranç şampiyonası TRT Spor ekranlarından canlı yayınla seyirci ile buluşmuştu. O görüntüleri göz ucuyla takip etmiştim. Ama Bayram İkiz o görüntüleri sosyal medyada da paylaşınca bizlerin ve binlerce  insanın, satranç hayranlarının da haberi oldu.

Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonası,  bugünlerde Antalya'nın Kemer ilçesinde yapılmakta. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Beldibi'nde  düzenlenen şampiyonaya, 2 bin 800'ün üzerinde sporcu katılmış.

İsviçre sistemine göre ve eleme usulüne göre oynanan müsabakalarda sporcular, dereceye girebilmek için mücadele etmekte.

Şampiyonanın açılışında Tarsusluların gelini olan  TSF Başkanı Gülkız Tulay konuşuyor.

Konuşmalar ve röportajı  takip ediyorum.  Gülkız hanım, organizasyona   toplam 81 ilden sporcuların katıldığını söylüyor. Gülkız  Tulay, Şampiyonanın, Türkiye'nin en büyük satranç organizasyonu olduğunu ifade ederken okulların yarıyıl tatilinde olması ile öğrencilerin satranç için bir araya geldiğini belirtiyor. Bu büyük, organizasyona yaklaşık 7 bin kişi gelerek rekor kırmış. Gülkız hanım "Federasyondaki lisanslı sporcu sayımızla gurur duyuyoruz. 800 binin üzerinde lisanslı sporcumuz var. Bu gurur sayesinde büyük bir satranç şölenine imza atıyoruz.Bu kadar lisanslı sporcu başka spor dalında yok” diyor.

Türkiye, Satrançta  dünyada önemli bir yere gelmiş. Kendileri göreve başladığında Türkiye dünyada 42. Sırada iken bugün dünyanın ilk 5 büyük Satranç takımı ve ülkesi içindeymiş Türkiye.

 Tulay, "Türkiye'nin dünya satrancındaki yeri gittikçe büyüyor. Zaten altyapıda çok iyiyiz. Milli takım seviyesinde de çok iyi durumdayız. Geçen sene Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan satranç olimpiyatlarında altıncı olmuştuk. Daha sonra Rusya'da yapılan dünya takımlar turnuvasında dünya beşincilik aldık. Artık dünyada biz de söz sahibiyiz." diyerek   TRT sporu izleyenleri ve spor severleri, dolayısıyla bizleri aydınlattı.

Bayram bey ile birlikte izlediğimiz görüntülerden sonra bende notlarımı aldım, sosyal medyadaki hesabımdan o görüntüleri paylaştım.

Birde  Tarsus’un gelini olması bir yana, Satrançta Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 5 ülkesi arasına girmesi için büyük çabalar harcayıp gecesini gündüzüne katan Gülkız Tulay hanımı telefonla aradım. Ancak o kadar yoğunlukta sanırım bakmaya fırsatı olmadı. Bende kendisine mesaj yazarak başarılarını kutladım.

Bir Tarsus’lu ve bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendileriyle gurur duyduğumuzu  dile getirdim.

Bugünde istedim ki şampiyona bitmeden bu yazımı okuyanlar TRT Spordan bu etkinlikleri takip etsin. Bizim de Bayram İkiz kardeşimle birlikte ülkemize, milletimize, hemşehrimiz ve gelinimiz Gülkız Tulay hanımla başında bulunduğu Satranç Federasyonuna bir tanıtım katkımız olsun.Teşekkürler Gülkız Tulay hanım.Allah emeklerinizi zayi etmesin, başarılarınız daim olsun..

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI