::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

BELEDİYE BAŞKANLIĞI

23 Ekim 2018 Salı 08:53

Belediye Başkanlığı, görüldüğü gibi kolay bir makam değildir. Belediye Başkanlığı, ateşten bir gömlektir. Belediye Başkanlığı hem siyasi, hem de  bir icra makamıdır. Siyasi yönden halkı iyi tanımaktır. Politika üreterek üretilen bu politikaları siyaseten uygulamaktır.

Siyaset bilimcisi “Duvarger” siyaset insanları idare etme sanatıdır. Almanya devletinin kurucusu Bismark “Siyaset bilim değil bir sanattır. Görüldüğü gibi siyaset yapmak doğuştan gelen bir hazdır. Bir insan çok bilgili olabilir. Ama insanları idare etmek ed doğuştan gelen bir kabiliyettir.

Belediye Başkanlığı siyaset sanatının yanı sıra bir icra makamıdır. Bir hizmet yapma yeridir. Halkın ihtiyacını popülist anlayışla da yerine getirebilirsiniz. Bu insanların hoşuna gidebilir. Bu anlayışla yapılan eserler palyatif olur. Önemli olan kalıcı eserler yaratmaktır. Yüzlerce yıl önce Romalılardan kalan eserlere baktığımızda insan ve insan ihtiyaçları için bıraktıkları eserleri görüyor ve kullanıyoruz. Örneğin kanalizasyon, su şebekesi, tiyatro binası, meclis toplantı salonları, arenalar. Bugünkü Roma hala bunları kullandığıdır.

Demem o ki, önemli bu göreve talip olanlar, siyaseti bir sanat olarak kabul ederler. Birde şehrin ihtiyacına gerekli olanları yapmak, bunların kalıcı olmasını sağlamaktır. Çiçero “İnsan yaşadığı coğrafyanın ürünüdür” der.

Günümüzde Coğrafya şartlarının değiştiğini görüyoruz. İnsanlar bu coğrafyaya göre beslenip büyüdüğü ve yaşadığıdır.

Yeni neslin yaşantısında deniz, kum ve güneş vardır. Şartlar coğrafyaya göre ayarlandığıdır. Coğrafi toplum yapısını da değiştirmektedir. Eski belediye anlayışı, yol, köprü, cadde, kaldırım, altyapı çalışmasının yanı sıra toplum yapısının değişikliğini görerek buna göre hizmet etmek anlayışıdır.

Belediye Başkanlığı, görevine talip olanlara bakıldığında bu bilgi ve beceriye  kaç kişi sahip olmaktadır. Kendi partisinin belediye başkanlığı, kendine mensup kişiye karşı iki elin parmaklarını geçen aday adayları var.

Bu ne demek?

Sen başarılı değilsin, ben daha başarılı olurum.” zihniyetiyle mevcut kişiye ve partiye zarar verdiklerini düşünmüyorlar mı?

Ya aday adayı olanların vaatlerine ne demeli?

Bunun için siyasi partilerde bir teamül olmalıdır.

Birleşik Amerika’da iki devre başkanlık yapma yolu kanunen alınmadığıdır. Geogre Washington iki devreden sonra “3. defa bu görevi yapmam” dedi. Bundan sonra gelenlere bunu teamül haline getirdi. Ancak bu usul 1946 dan sonra yasalaştı.

Özet olarak Belediye Başkanlığı yapmak bir sanat olduğudur.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI