::
13 Eylül 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BİNALARI KONTROL ETTİRİN ENDİŞEDEN KURTULUN

13 Şubat 2023 Pazartesi 08:55

Son yaşanan deprem afeti hakkındaki gelişmeleri takip ediyoruz.

Bildiğiniz üzere  Türkiye, 6 Şubat 2023  tarihinde sabaha karşı saat 04.17’de  Kahramanmaraş Pazarcık merkezli  7.7 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı.  Yıkılan evler ve kurban edilen hayatlar nedeniyle büyük üzüntü yaşarken  ertesi gün bu kez  Elbistan’da 7.6’lık bir deprem daha oldu. Kahramanmaraş’ın yanı sıra, 9 ilde daha binalar yıkıldı, can kayıpları yaşandı. K. Maraş ile birlikte Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya ve Şanlıurfa  gibi toplam 10 ilde insanlar deprem acısıyla sarsıldı.

TARİHİ BİNALAR DİMDİK AYAKTA!

Tarsus ‘ta da depremin sarsıntıları hissedilirken insanlar evlerine girmekte tereddüt etti.

Gazetemiz Yazı işleri müdürü Ahmet Can Erdoğan ile kentteki eski tarihi binaları dolaştık. Hemen hemen hepsi çürük diye nitelendirilen ve ha yıkıldı, ha yıkılacak diye endişelendiğimiz tarihi binaların hepsi de ayaktaydı. Bir iki duvar sıvası dökülmüştü o kadar.

Yani yeni yeni binalarda oturanlar 8 kat ve üzeri katlarda ikamet edenler büyük endişe yaşayıp günlerce çok katlı evlerine giremediler.Hala 1-2 katlı evlere sığınanlar ve  köy veya bahçelerdeki evlere sığınanlar var.

TARSUSLULARA SAĞDUYU ÇAĞRISI

“ENDİŞEYE GEREK YOK”

Deprem sonrası oluşan  endişe ve kaygı nasıl giderilecek?

Ben bunu düşündüğümden İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal  beyi aradım. Namık Kemal Büyükaslan “Çok şükür Tarsus’ta deprem nedeniyle bir hasar veya korkulacak bir durum söz konusu değil. Tarsus’un en eski çok katlı binaları 100. Yılda. Ama orada da sorun yok. Binalarımız ayakta. Kahramanmaraş’ta hissedilen 7.7 büyüklüğündeki deprem bizim burada 5 veya 6 şiddetine ancak geliyor. Buna rağmen Tarsus’ta bir tehlike  yok. Tarsus, deprem riski az olan bir bölge. Halkımızın endişe etmesine gerek yok.

Kentimizde kentsel dönüşüm ile birlikte yeni binalar yapılıyor. 2000 yılından sonra yapılan binalarımız ise deprem yönetmeliğine uygun ve denetimden geçmiş binalar. Eski binalarda ise bir iki çatlak veya sıva dökülmesi dışında kayda değer bir durum yok. Bu nedenle Tarsus’taki binalar güvenli. Endişe etmeye gerek yoktur” dedi.

Buna rağmen Kaymakamlık ve belediye  binaların kontrolü için ekip görevlendirdi. Tarsus’ta tedbir amaçlı olmak üzere bir Hasar Tesbit ekibi  kuruldu. Bu ekip deprem sonrasında kentimizde hasar görmüş  olan binalar varsa bunları tesbit edecek, vatandaşlardan bu konuda talep geldiyse söz konusu binaları inceleyip rapor verecek.

Bu hususta Tarsus Belediyesinden yapılan açıklamada “Binalarında hasar bulunduğunu düşünen vatandaşlarımızın  belediyenin  Whatsapp ihbar hattına mesaj atmaları gereklidir.  Depremin yaralarını hep birlikte saralım” demekte. Bu açıklamadan sonra Whatsapp hattı ise 0533 155 2100 olarak bildirildi.

Tarsus Belediyesinin kontrol ekibi,  ihbar ve talep başvurularını değerlendirip ölçüm yapıp rapor tutacak. Böylece içinde şüphe olan vatandaşlarımız rahat edecek. Günlerdir evlerine giremeyen yada girse de içinde korku hissedenler,bu Hasan Kontrol Ekibinin vereceği rapor ile rahatlayacak.

XX

Sanırım bu son deprem gerçeğinden sonra inşaat sektöründe daha sıkı bir denetim uygulanmaya başlar. Çünkü çürük yapılan yada eksik malzemeli yapılan binalar çökünce insanlarda  boşu boşuna ölüyor.

Yani insanları deprem öldürmüyor, çürük ve hatalı yapılmış binaların çökmesi öldürüy

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI