::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bülent ACUN Bülent ACUN

BİR DÜĞÜNDEN NOTLAR

12 Temmuz 2021 Pazartesi 10:03

Bir ömür sürecek bir hayır için birbirine ‘’evet’’ diyen Yılmaz ve Kayan ailelerinin kıymetleri evlatları Sena ve Yusuf ve onların bu kararına ‘’eyvallah’’ diyen her iki ailenin değerli büyükleri  evlatlarının  en mutlu günlerin de  sevenlerini ve sevdiklerini düğün neşesiyle bir araya getirdiler.

4 Temmuz 2021 Pazar günü güzel bir ikindi vakti gerçekleşen düğünün adresi Fatih Belediyesi Topkapı Tesisleri idi.

Şöyle bir düşündüm de meğer bu korona illeti ve pandemi afeti hayatımızdan ne güzellikleri alıp götürmüş. Dost yüzleri görmeyi ve onlarla şöyle doyasıya oturup sohbet etmeyi  ne kadar da özlemişiz. Doğrusu dostlarla hayırlı vesilelerle bir arada olmak insana ilaç gibi geliyor.

Sanki insanlığın bir muhabbet aşısına da ihtiyacı var gibi ne dersiniz?

Sena ile Yusuf’un düğünü değerlerimize uygun, nezih  bir düğün merasimi nasıl olmalıdır? sorusuna  esaslı bir cevap gibiydi.

Mekan güzeldi, dostlar özeldi, velime (düğün yemeği) gayet lezizdi, İstanbul ise her zaman ki gibi azizdi. Kur’an ziyafeti kulaklarımızın pasını silerken birbirinden değerli hatiplerin hayatın içinden  konuşmaları hayli ibretli ve hikmetli idi. Köşemize bu düğünü misafir etmemizin gayesi de bu kıymetli hatiplerin ibretamiz konuşmalarından bazı örnekleri sizlerle paylaşmak. Sevgili Ramazan Kayan hoca ile olan dostluğumuz da bambaşka bir sebep.

 

NİKAHIN GÜCÜ

 

Damat babası olarak düğün merasiminde davetli dostlarını selamlamak üzere söz alan Ramazan Kayan hoca günün anlam ve önemi ile ilgili duygu ve düşüncelerini kısaca özetledikten sonra evliliğin önemini ve nikahın gücü ile ilgili şu önemli tespitte bulundu.

Ramazan hoca şöyle dedi:

‘’İnsanlık tarihinde  evlilikler, devletler arasındaki nice savaşları ortadan kaldırmıştır. Nice aşiretlerin kan davalarını bile çocukları arasında gerçekleşen bir nikahın bitirdiğine şahit olmuşuzdur. Maalesef bugünün evlilikleri her geçen gün bireyselliğin egemenliğine doğru kayıyor.’’

 

-ANASINI TANIMAZSANIZ KIZI İLE GEÇİNEMEZSİNİZ-

Ramazan Kayan Hocadan sonra günün ikinci konuşmacısı Ahmet Bulut Hoca idi.

O da nikah, evlilik ve aileye dair hatırı sayılır cümleler kurdu. İşte o cümlelerden bir kaçı:

 

’’Bizim için ailemiz son kalemizdir. Bakın bundan iki asır önce İsviçreli bir Profesör ne diyor:

‘’Bugün Müslümanları ayakta tutan aile,aileyi ayakta tutan da maneviyattır. Biz Müslümanları maneviyattan uzaklaştırırsak aile çöker, aileyi çökertince de onlar ayakta kalamaz.’’

‘’Allah bizi nikaha, evliliğe ve saadete çağırır;şeytan ise  nikahsızlığa, fuhşiyata, felakete çağırır. Evlenirken Allah’ın emri, Peygamberin kavli ile evleniyoruz.Fakat ayrılırken Allah’ın emrini de, peygemberin kavlini de unutuyoruz. Türkiye’de gençlerin evlenme yaşı 29’a yükseldi. Bu durum anne, baba için bir vebaldir. Evlilik acele edilmesi gereken hayırlı işlerin başında gelir. Biz bu toplumda 7 sene flört edip 7 ay sonra boşananları çok gördük. Benim gençlere tavsiyem şudur; beş dakika evleneceğiniz kız ile konuşacaksanız, en az 50 dakika o kızın annesiyle konuşun, tanışın. Tecrübe ile sabittir ki anasını tanımadan kızı ile geçinemezsiniz. Mutlu bir evlilik için gençlerin farklı kültürlere karşı hayli sabırlı ve tahammüllü olmaları gerekir. Ben Çanakkale’liyim, eşim ise Karadenizli. Karalahana’ya 20 senede zor alıştım fakat alıştım.’’

 

-NERDEN NEREYE GELDİK-

 

Yılmaz ve Kayan ailelerinin kıymetli evlatları Sena ile Yusuf’un düğün merasiminin finalini Mehmet Emin Yıldırım yaptı. Mehmet Emin Hoca az konuştu,öz konuştu, şöyle dedi:

‘’Bugün rivayet çoğaldı. Fakat riayet azaldı. Tebliğ çoğaldı, fakat temsil  azaldı. Menfaat çoğaldı, ne yazık ki merhamet azaldı.’’

Yazıyı noktalarken iktibas ettiğimiz cümlelerin siyak ve sibakının(bağlamının öncesinin sonrasının) olduğunu önemine binaen hatırlatır, evlenen ve evlenecek kardeşlerimize meveddet, muhabbet, merhamet, bereket ve saadet dolu bir ömür niyaz ediyoruz.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI