::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BİR ZAMANLAR TARSUS ÜZÜM BAYRAMI

10 Ağustos 2020 Pazartesi 13:55

Geçmiş zaman olur ki... Şöyle zaman zaman geçmiş tarihimize bir bakarım. Neler olmuş, neler bitmiş. Yada neler olması gerekirken olmamış, olamamış. Acılar, kederler, hüzünler ve sevinçler.. Hepsi hayatımızın olmazsa olmazı..

Yeter ki can sağlığı olsun değil mi?

Tarsus yöresinde eskilerde Pamuk beyaz altın olarak “1” numara idi. Sonra buğday, mısır ve üzüm ön plana çıktı. Ardından nektarin ve incir ürünü de kendini isbatlayarak ön plana çıktı. Tarsus’ta özellikle Tarsus Beyazı ile adımızın duyulduğu Üzüm Festivalleri yapılırdı. Ziraat Odası ve Kaymakamlık öncülüğünde, zaman zaman Belediye ve Kültür Bakanlığı desteği ile yapılan Üzüm Festivalimiz vardı.  Bugüne kadar 30’un üzerinde festival düzenlendi, üzüm adına. Yanılmıyorsam en son 2014 yılındaki 33. Üzüm Festivali sonrasında 34’üncüsü 2015 yılında yapılacaktı. Ama 34’üncüsünü  yapmak kısmet olmadı. Çünkü ya şehit haberleri geldi, ya kaza, ya deprem oldu. Yada Üzüm Üreticisi kazanç elde edemediği kara yıllar yaşadı, o nedenle  bayram yapmayı istemedik . Böylece geldik 2020 yılına.. Bugünlerde Üzüm hasadı devam ediyor. Tarsus Beyazı yine gözde. Dayanıklılık testine takviye yapılarak  uzun yollarda tanelenmemesi için yapılan çalışmalar olumlu sonuçlandı.

Tarsus'ta yapılan Üzüm festivalini çoğu kişi  biliyordur. 5-6 yıldır bu festival yapılınca  bizlerde unuttuk.. Ama şu facebook bir alem.. Dönüp dolaşıyor, 1 yıl, 2  yıl, 3 yıl, 4 yıl derken geçmiş yılların yıldönümlerinde  ne paylaşmışsanız, yeniden  önünüze getiriyor.

Yani bir nevi hatırlatma..Aslında iyi de oluyor.Geçmişimizi unutmuyoruz.

Dün sosyal medyada gezinirken önümüze yıllar öncesinin Üzüm Bayramı fotoğrafları çıktı. Sevgili arkadaşım, ikizim Leyla Çakmak hanım paylaşmış. Bize de hatırlatmış oldu.

2014 yılından karelere baktım.

Üzüm güzeli yarışmasından ve üzümlerden estantaneler var. O yarışmada Teslime Oksal’ın kızı birinci olmuştu. Üzüm güzeli  olarak Ulaş köyünden Ayşe Hilal Durmaz  birincilik tacını takmıştı. Tarsus’ta her yıl Ziraat Odası tarafından görkemli bir şekilde kutlanan Üzüm Bayramı  maalesef artık mazide kaldı. Bu tür etkinlikler bir kentin tanıtımında büyük rol oynar. O nedenle  bu tür festivallerin mutlaka yapılması gerekir. Özellikle Tarsus ile özdeşleşen “üzüm Bayramının” yapılması ile Tarsus Beyazı da dünyaya tanıtılıyordu.

Tarsus’ta uzun yıllar kutlanan üzüm bayramını bu yılda kutlamak istiyorduk.. Üzüm üreticilerinin büyük emekler sonucunda ağızlarımı tadlandırması ter akıtması sonrası böylesi kutlama törenlerini hak ediyorlardı.

Ziraat Odası ile birlikte  Kaymakamlığımız, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası  ve Ticaret Borsasının yanı sıra diğer kurumlarımızda katılacağı bir festivale imza atılmasını isterdik.

Tarsus’un tanıtımı açısında oldukça önemli bir günde kente özgü olan Tarsus  Beyazı adlı üzümünün de ismi yaşatılmış olacaktı. Tarsus’ta yapılması istenen Üzüm ve Kültür Festivali  bu yılda Pandemi dolayısıyla yapılamayacak. Şu pandemi belası bu Festivale de engel oldu.

Geçmiş yıllarda  başkanlık yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer tarafından  önemsenen bu festivalin bu yıl olmasa da gelecek yıl inşallah 34’üncüsü yapılır.

 Tarsus Ziraat Odası ile birlikte düzenlenecek 34. Üzüm ve Kültür Festivali  kapsamında yine Üzüm Güzeli ve En İyi Bağ Yetiştiricisi Yarışmaları gerçekleştirilir.

Yok olmaya yüz tutmuş Tarsus Beyazı  Üzüm Festivali günlerini bize tekrar hatırlatan Leyla hanıma ve facebook’a teşekkür ederken , mevcut Ziraat Odası başkanı Veyis Avcı beye de gelecek yıl festival yapmanın kısmet olmasını temenni ediyoruz.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI