::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BU COĞRAFYANIN HER KARIŞINDA ŞEHİT KANI VAR

06 Ağustos 2018 Pazartesi 11:04

Geçtiğimiz gündü. Adanalı  Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever Tarsus’a gelmişti. Tarsus’un kurtuluşunda büyük rol oynayan Çeliktaş Müfrezesi Komutanı Kuvayi Milliyeci Molla Kerim’i anma etkinliklerinde kendisiyle görüşme ve konuşmalarını dinleme fırsatım oldu.

Tarsus  Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği ile birlikte Belediyenin tahsis ettiği bir otobüsle Sıraköy’e gittik. Yarım saatlik bir yolculuktan sonra Fransızlara esir düşen ve başı kesilip Tarsus Baç köprüsünden ırmağa atılan Molla Kerim’in köyündeyiz.

Tarsus Belediyesi tarafından  ikincisi düzenlenen Molla  Kerim’i Anma etkinlikleri için Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever   Adana’dan kalkıp gelmiş. Bizim Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Mehmet Topal  ile bir grup  Kuvayi Milliyeci Çamlıyayla’dan kalkıp gelmişler.Yine Tarsuslu Kuvayi Milliyecilerde 2. Başkan İsmail Taşgit ile birlikte Tarsus’tan Sıraköydeyiz. Ayrıca Kore ve Kıbrıs savaşına katılan Muharip Gazilerimizden  Dernek başkanı Rasim Yuvarlakoğlu da Sıraköy’de..

Köye girişimizde bizleri köy muhtarı ve kalabalık bir grup karşıladı. Orada Kuvayi Milliyeci  Mehmet Turgut Arkan amcamız kılıcı ve Türk bayrağı ile bize selam durdu.  Kurtuluş savaşı kahramanlarından Müfreze komutanı Ali Galip Arkan’ın oğlu olan Mehmet Amca, sanki 18 yaşında çakı bir asker gibi dimdik karşımızdaydı. Oysa yaşı 90 olan bu yiğit delikanlı, tören alanına ilk girenlerdendi. Mehmet Amca ile birlikte yazar Emine Kuren arkadaşımız köy meydanında açılan  Kuvayi Milliye ve Molla Kerim’i anma resim sergisini gezdik. Kuvayi Milliyeciler olarak, Muharip Gaziler olarak orada vatandaşlarla fotoğraflar çektirdik.  Molla Kerim’in torunları da, akrabaları da oradaydı.

Tam bir kahramanlık destanı yaşanıyor, sanki 94 yıl önceki kazanılan zaferin mutluluğu tüylerimizi diken diken ediyordu.

Açılışta Tarsus Müftülüğünden İmam Hatib Mahmut Turan'ın okuduğu Kur'an tilaveti ve  Müftü Vekili İbrahim Akyüz'ün ettiği dua ile manevi duygular yaşadık. Yine saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile milli duygular şahlandı.

Molla Kerim'in torunu İlayda Çelik'in okuduğu şiirin ardından açılış konuşmasını yapan Sıraköy Muhtarı Gürsel Bolat Molla Kerim' in tarihsel süreçte vatanına ve milletine kazanımlarından bahsetti. Tarsus Belediyesi bünyesinde yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasını şiir ve beyitlerle renklendiren Sıraköy Muhtarı Gürsel Bolat,  Tarsus Belediye başkanı Şevket Can’a ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Molla Kerim'in torunu Ezgi Yıldırım şiir okurken  Belediye Başkanı Şevket Can’da büyük alkış alan bir selamlama konuşması yaptı.

 Can , Molla Kerim'in ve vatan toprağını kanlarıyla sulanmış tüm şehitlerin tarihteki öneminden bahsederken yine Molla Kerim'in torunu Gizem Gök'ün de okuduğu şiir gözlerimizi yaşarttı. Burada yine güzel bir konuşma yapan Mersin Milletvekili Baki Şimşek’e,

Tarsus Yarbay Şemsettin Mahalle Muhtarı Celal Coşkun'a da okuduğu şiirle duygularımızı kabarttığı için teşekkür ederim.

Sonrasında ise Adanalı Tarihçi-Yazar Cezmi Yurtsever'in anlatımıyla tarihin seyrinde yolculuğa çıktık. Molla Kerim’in köyü Sıraköy’de Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever, Şehit Kuvayi Milliyeci Molla Kerim'i ve Milli Mücadele Dönemi'nin önemli olaylarını anlattı.

Cezmi Yurtsever elinde bazı belgelerle tarihi olayları anlattı. Herkes onu dikkatle dinledi.

Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever  , bundan 100 yıl önce bölgemizi istila eden devletlerin çoğunun bugün bile bu topraklarda gözü olduğunu iddia etti.

Yurtsever, Kuvayi Milliyeci  Molla Kerim ve arkadaşlarının Çukurova’nın kurtuluşunda önemli rol oynadıklarını anlatarak “Ben Molla Kerim ve arkadaşlarının da geçmişteki kahramanlıklarını araştırıp yazacağım ve kitap haline getireceğim” dedi.

Yurtsever “1888 yılında Tarsus’ta  St. Paul Amerikan Kilisesi açıldı. Yani Amerikalıların bu topraklarda her zaman gözü vardı. Aralık 1919’da Tarsus işgal edildi. O zamanda bu bölgede silahı sıkan, işgalci olan İngiliz veya Fransız olabilir. Ama büyük akıl ve küresel güç Amerika Birleşik devletleri idi. 1919’da Fransızlar mersin limanını da işgal etti. Ellerinde ABD bayrakları vardı. Çukurova’yı işgali planlayan ABD idi. Ama sahnede Fransızlar vardı. O zamanda bugünde Ortadoğu’da ABD’lilerin ne işi vardır. 100 yıl önceki o ilk projeleri bugün raflardan indirildi. O düşmanların Ortadoğu’da da, Türk topraklarında gözleri vardı ve hep var olmuştur. Bu coğrafyanın her karışında şehit kanı vardır. Molla Kerim ve Kuvayi Milliyeci arkadaşlarının kanı vardır. Bu tarih iyi yazılmalıdır”

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da konuşmalarından sonra  Adanalı  Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever’e Tarsus ile ilgili yaptığı konuşma ve verdiği bilgiler nedeniyle Nusrat Mayın gemisi maketi hediye etti.

İnşallah Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever   ileriki günlerde  bir davetle, kentimize gelir ve  halkımızı bilgilendirir.

Ben Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever   beye buradan teşekkür ediyorum verdiği bilgiler ve vatan millet için yaptığı çalışmalardan dolayı kendisini kutluyorum. Başkan Can’ın da bu değerli araştırmacı yazarı davet ederek bilgilerinden yararlanmaya devam edecektir. Özellikle  Gülek, Karboğazı ve Tarsus’un kurtuluşu konularında yeni bilgilerin yer aldığı bir araştırma kitabı Cezmi yurtsever tarafından yayınlanır ve tarihimize kazandırılır.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI