::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BU GÜZEL KENTE SAHİP ÇIKIN

08 Nisan 2019 Pazartesi 08:36

Mehmet bey, Balıkesirli..

Daha doğrusu karısının söylemine ve ikazına göre Burhaniyeli. Yani Balıkesir iline bağlı Burhaniye ilçesinden.

Ama onlarda bizim Tarsuslusun, Mersinlisin olayı gibi ilden çok ilçelerini ön plana çıkarıyorlar ve savunuyorlar.

Kendilerini ne tanırım ne bilirim. Belki de bir hayatta kendileri ile karşılaşmayacağım, görüşmeyeceğim, görüşemeyeceğim.

Şimdi diyeceksiniz ki:

“Peki bu adamları tanımıyorsun, bilmiyorsun, bir daha görüşemeyeceksin de neden adamları yazıp durursun, adlarını anarsın”

Sabrederseniz konuya gireceğim elbet.

Balıkesir Burhaniyeli  Mehmet bey ile Belkıs hanımı Tarsus’un tarihi evler sokağında tanıdım.

Malum, bugünlerde Adana’da  Uluslar Arası Portakal Çiçeği Festivali yapılıyor. Adana’ya binlerce insan geldi. Kimisi yurt içinden, kimisi yurtdışından..

Bu yıl  yedincisi gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk ve tek Sokak festivali hüviyetinde olan Uluslar Arası Portakal Çiçeği Festi 3 Nisan’da başladı. ‘ Nisan itibariyle sona ermiş olacak. Bu festivali merak eden, görmek isteyen binlerce insan akın akın Çukurova’ya geldi. Adana’da festivale katılan  Portakal çiçeklerinin o güzelim kokusunu n-teneffüs eden insanlar, çevre il ve ilçeleri de gezdiler. Çukurova denilince bölgenin en eski ve tarihi mekanı olan  Tarsus’u gezmeden gitmek olmaz. Zaten Çukurova demek her ne kadar Adana” diye cevaplansa da “TARSUS” ta Çukurova’nın il olabilecek, bir kenti. Hatta zamanında Kilikya’nın başkenti diye de anılan bu büyük şehir, Adana’nın komşusu olması hasebiyle Uluslar Arası Portakal Çiçeği Festivalinin nimetlerinden azda olsa yararlanmakta.

Adana’ya gelen binlerce insanın çoğu Oteller dolu olunca kalacak yer bulamamış, bazı insanlar bu yüzden çevre il ve ilçelerde konaklamışlar. Tarsus’un payına da çok sayıda yerli ve yabancı turist düştü. Ancak şehrimizde elle tutulur, gözle görüler bir tek  Otel Zorbaz var. 4 yıldız ayarında  sadece Otel Zorbaz olunca ve onunda kapasitesi az ve doluluk oranı tam. Adana’dan gelen insanların kalabileceği yer yok. Öğrendiğimize göre bazı insanlar ancak Tarsus Öğretmenevinde yer bulabilmiş. Bu da açıkça gösteriyor ki, Tarsus’ta 4 veya 5 yıldız ayarında en az 2-3 otele ihtiyaç var. Şelale Oteli açık ve kullanışlı olsa, inanın bugünlerde full dolar bir başka otel olsa oda dolardı. Çünkü  Uluslar Arası Portakal Çiçeği Festivali bölgeye büyük canlılık getirdi.

Bu vesileyle Balıkesir Burhaniyeli  Mehmet bey ile Belkıs hanım da turla Tarsus’a geldiler. Kendileri grup olarak Tarsus’un tarihi evler sokağında gezerken St. Paul kuyusuna da gittiler. Buradan önce Ulu Cami ve Hz. Danyal makamını gezmişler. St. Paul kilisesi, Kleopatra kapısı, Antik Yol  derken Tarihi Evler sokağına gelmişler.  Yaşları biraz ileri olunca grubun en arkasında kalmışlar. Eeee.. Yaşları 65-70 arası olunca bu insanlar biraz ağır yürüyor. Bakalım bizler o yaşa gelebilecek miyiz? O yaşlara gelsek de  sağlam ve sağlıklı yürüyebilecek miyiz?  Para bulup gezebilecek miyiz?

Balıkesir Burhaniyeli  Mehmet bey ile Belkıs hanım, Tarsus’u çok beğenmişler. “Bu kent tarih kokuyor, çok güzel bir kentte yaşıyorsunuz” diyor.

Ve ekliyor:

“Bu güzel kente sahip çıkın. BuTarihi Evler’i kullanıma açarlarsa daha çok insan gelir. Hele buraları birde Butik Otel yaparsanız, o zaman konaklama konusunda birçok insan bu evlere gelir ve kalır. Bakın Tarsus’ta otel sorduk, bir tek otel var dediler. Orada dolu kalacak yeriniz yok. Ama elinizde tarih kokan Butik Otel olacak mekanlar var. Bunlar zamanında restore idilmiş, şimdilerde ise kullanılmamatan dolayı dökülüyor, bakın kapılar pencereler kırık, tavan dökülüyor. İçinde insan nefesi olmazsa, bu tarih yeniden harabe olur”

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI