Bugün biraz geçmişten bahsedeceğim.
İnsanların kendisinden bahsetmesi kadar zor bir şey yoktur. Ama başkası bahsetmiyorsa kendimiz anlatalım.
Tarsus halkına ve yeni nesil gençlere diyeceklerim var.
***
YIL 1990
Tarsus Emniyet Müdürlü binası şimdiki kaymakamlığın içindeki Mal Müdürlüğü tarafında idi. Yani Emniyet müdürlüğü kent merkezindeydi. Müdürün makamı ve bazı birimler burada, diğer birimler ise Merkez Karakolunun içindeydi..
Tabi, Müdürlük binası yetersiz kalıyor. Bunu o dönem her gün gazetelerimizde yazıyoruz.
Biz de “Tarsus’a yeni Emniyet müdürlüğü binası şart” diyoruz.
Kleopatra kapısının oradaki köylü garajının olduğu yere yeni bir Emniyet Müdürlüğü binası yapılacaktı. Yeri Belediye bağışladı. Tapusunu da verdi. Sadece yeri ve tapuyu vermekle olmuyor.
***
PROJE HAZIRDI AMA!
Biz yetkililere durumu anlattık, Siyasilere anlattık ve buraya Emniyet Müdürlüğü yapılsın dedik. Proje için gerekli para geldi. Bunun için en az 3 kez Ankara’ya gittik. Yetkililerle görüştük. O dönem (merhum) İsmet Sezgin Bakandı. Durumu bakan beye anlattık ve Emniyet binasının parası geldi. Bu arada ihale yapıldı.
O sıralar Tarsus Emniyet müdürü değişti, yerine CEVAT DENİZ getirildi. Yeni müdür de yeni Emniyet müdürlüğü binasının yapılacak olmasından memnun oldu. Böylece ihaleyi alan firma kazmayı vurdu, ama orada tarihi kalıntılar çıktı ve inşaat durduruldu. İnşaat durdurulunca işi alan müteahhit işi bıraktı, ihale fesih oldu. Bina yapacak başka da yer yok.
İHALE İPTAL OLDU
Emniyet Müdürü CEVAT DENİZ bana döndü ve “Mustafa bey, tarihi eser çıkınca inşaat durdu. İhale iptal oldu, yeni bir yer bulmazsak bu inşaat bedeli geri gider” dedi.
Bende “Müdürüm size yeni bir yer önereyim” dedim.
Şimdiki Emniyet müdürlüğünün yanında itfaiye teşkilatı vardı, birde çim saha vardı. Orada sporcular antrenman yapıyor, TİY takımı da burada zaman zaman çalışıyordu. Yan tarafında ise bir boşluk vardı. Gittik belediyeden burayı istedik. Diğer yer ile burayı takas edelim” dedik.
Müdür CEVAT DENİZ de ”Ne yaparsanız yapın bu işi çözün” dedi. Hergün gazetemizde konuyu işledik, manşetlere taşıdık. Tarsus’a Emniyet müdürlüğü binası yapılmazsa inşaat parası geri gidecek “ diyerek kamuoyu oluşturduk.
SARPKAKA’YA GİTTİK
Emniyet Müdürlüğüne bina yapımı için dönemin Tarsus belediye başkanı BEDRETTİN SARPKAYA ile görüştük. Bunun öncesinde müdür bey, Sarpkaya’ya telefon açtı. Bizlerde kalkıp Sarpkaya’nın makamına gittik. Durumu anlattık.
Ben söz alıp “Sayın başkanım. Emniyet için verdiğiniz önceki yerde tarihi kalıntı çıktı, iş iptal oldu. Bu yer ile İtfaiyenin bulunduğu yeri takas edelim” dedim.Başkan SARPKAYA’da kendisi ile diyaloğumuz iyi olduğu için bizi dinledi ve “Bir durumu inceletelim” dedi. Ertesi gün beni aradı ve önerdiğimiz yerlerin takasının uygun olduğunu söyledi.
Ve ben de Emniyet Müdürü CEVAT DENİZ’e telefon açıp ”Müdürüm gözünüz aydın, Belediye takas işine olur dedi. Yeni Emniyet binası için yer hazır” dedim. Müdür bey memnun oldu ve teşekkür etti.
Başkan SARPKAYA konuyu ertesi gün Meclise getirdi. Eski köylü garajının ordaki yeri Emniyet belediyeye devretti. Belediyede şimdiki Emniyet müdürlüğünün arsasını Emniyet’e verdi. O gün Tarsus’ta büyük sevinç yaşadık. Konuyu manşetlere taşıdık ve “Teşekkürler başkan Sarpkaya” dedik.
Tarih 1991 sonu, 1992 yılı başlarıydı. Bu haber üzerine büyük sevinç yaşadık. Bu yer takası dönemin belediye başkanı BEDRETTİN SARPKAYA sayesinde gerçekleşti. Yoksa inşaat parası Ankara’ya geri verilecekti.
YENİDEN İHALE
Böylece Emniyet Müdürlüğü için yeni bina yapımı konusu ihaleye çıktı.. O dönem DYP iktidarda idi. Milletvekili adaylarından bir değerli müteahhit vardı. İSMET AKOL (Allah rahmet eylesin) ihaleyi kazandı. İsmet bey çok iyi bir müteahhitti. İhale İsmet beyde kaldı. İsmet Akol, verilen tarihten evvel Emniyet Müdürlüğü binasını tamamladı. Kendisinin de buraya özel katkıları oldu. Bu ihalenin yanında bazı destekler verdi. Karoları, giriş çıkışları İSMET AKOL yaptı. Kendisi bugün hak dünyasında. Allah rahmet eylesin. O dönemin kaymakamı ABDULVAHAP YILDIRIM’a, dönemin belediye başkanı BEDRETTİN SARPKAYA’ya, Emniyet müdürü CEVAT DENİZ’e, Tarsus halkına, o dönemin basın mensuplarına çok teşekkür ederim.
İşte geçmişte yaşanan bazı konuları bugün size hatırlatayım istedim. O zaman yapılan bu dev bina, bugün bile Emniyet Müdürlüğüne dar geliyor.
Nereden nereye değil mi?
SÖZÜN KISASI:
Bu kadar anlatımdan sonra şuna geleceğim.
Demek ki istenirse bu kentte her şey oluyormuş. Birlik ve beraberlik içinde olunca aşamayacağımız engel yoktur.Şimdilerde hep dedikodu var. Eskiden böyle dedikodular yoktu, birlik ve beraberlik içindeydik ve bu kente çok şeyleri el ele vererek kazandırdık.Eskiden kaymakamlığın bir kenarında, Merkez karakolunun üst katında olan Emniyet Müdürlüğü 1993 sonrası bir araya toplanmış oldu.
Allah bu kente hizmet yapandan ve yaptıranlardan razı olsun. Devletimiz her zaman güçlüdür. O dönem devletimiz Emniyet Müdürlüğü için para gönderdi ve bu güzel eser ortaya çıktı. O dönem katkılarımızdan dolayı bize plaket de verildi. Bu plaket ofisimizdeki onlarca plaket içinde en değerlisi. Masanın yanında yanı başımızda duruyor.
Şimdi ağzı olan konuşuyor.Bizim Tarsus sevdamız böyle. Bu kentte bir taş üstüne kim taş koyuyorsa Allah razı olsun. Bizden büyükse elini öperiz, bizden küçükse teşekkür ederiz.
Bu kentte birlik beraberlik içinde olursak, bu kent en kısa zamanda vilayet de olur, eksiklikleri de giderilir.
İşte durum böyle..
HERKESE HAYIRLI CUMALAR..